Απριλίου 19, 2017

Αλβανία : Αρχίζει η διαδικασία εκλογής προέδρου

Το αλβανικό Κοινοβούλιο σε έκτακτη σύνοδο ενέκρινε χθες τη συγκρότηση δυο ad hoc Επιτροπών από 12 και 6 μέλη που θα κρίνουν τους υποψηφίους Κριτές των δικαστών και των εισαγγελέων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Υπέρ ψήφισαν και οι 82 παρόντες βουλευτές. Το Δημοκρατικό Κόμμα έκανε αποχή. Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει και σήμερα για τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου για την εκλογή του νέου Προέδρου. Μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δήλωσε ότι, «η απουσία της αντιπολίτευσης αποτελεί ντροπή ότι το κόμμα που γεννήθηκε από το σύνθημα «η Αλβανία, όπως όλη την Ευρώπη». Ο Ράμα είπε ότι η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας της μεταρρύθμισης που, «θα ελευθερώσει το δικαστικό σύστημα από τα νύχια της διαφθοράς», «επιβραδύνει την πρόοδο της Αλβανίας προς την ΕΕ». Προηγουμένως ο Ράμα παραβρέθηκε μαζί με τον υπουργό περιβάλλοντος Λεφτέρ Κόκα στην τελετή εγκαινίων στο Ελμπασάν του εργοστασίου παραγωγής της ενέργειας από τα Σκουπίδια. «Σήμερα είμαστε στην αιχμή ενός τεχνολογικού μετασχηματισμού προς όφελος του περιβάλλοντος. Σήμερα έχουμε ένα εργοστάσιο που κανένας δεν έχει. Και αυτό είναι μόνο η αρχή », δήλωσε ο Ράμα.


Το Κόμμα του Μέτα επιμένει στον διάλογο

Ο Αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση (SMI) Λουάν Ράμα με γραπτή του δήλωση επανέλαβε ότι ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να βρεθεί διέξοδος από την παρούσα κατάσταση. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση, όπως τόνισε ο Λουάν Ράμα, θα ασκήσει πιέσεις ώστε να γίνει ο διάλογος και η πλειοψηφία να εγγυηθεί ελεύθερες και δίκαιες εκλογές υψηλών προδιαγραφών με τη συμμετοχή όλων .

Δεν υπάρχουν Βούλγαροι

Η αλβανική κυβέρνηση κατέθεσε στη γραμματεία του Κοινοβουλίου το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των μειονοτήτων, που αποτελεί δέσμευση της αλβανικής κυβέρνησης μετά την προσχώρηση της χώρας στο Συμβουλίο της Ευρώπης. Το νομοσχέδιο που έχει 22 άρθρα προσδιορίζει τις ομάδες που θεωρούνται εθνικές μειονότητες, και που είναι : Έλληνες, Μακεδόνες, Σέρβοι, Μαυροβουνίοι, Βλάχοι –Αρωμάνοι, Βόσνιοι και Ρομά.

Αυξάνονται εξαγωγές και το έλλειμμα

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής (INSTAT) η αξία των εξαγωγών της Αλβανίας ανήλθε το Μάρτιο σε 23 δισεκατομμύρια Λεκ και ήταν αυξημένη κατά 17,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και κατά 12,9%, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2017.
Η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 54 δισεκατομμύρια και ήταν αυξημένη κατά 14,6% σε σύγκριση με πέρυσι και κατά 22,3% σε σύγκριση με Φεβρουαρίου 2017. Το εμπορικό έλλειμμα τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 31 δις, και ήταν αυξημένο κατά 12,8% έναντι του Μαρτίου 2016 και κατά 30% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2017.
Κατά το πρώτο τρίμηνο το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε 71 δισεκατομμύρια λεκ, και σημείωσε αύξηση 1,3% σε σύγκριση με το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου