Απριλίου 21, 2017

Σερβία: Ο σοβαρός Βούτσιτς και οι «ασόβαροι» Αλβανοί

Σε δηλώσεις σχετικά με την Ένωση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου ο πρωθυπουργός και εκλεγείς πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι «παραμένει απλώς στη σφαίρα των ευσεβών πόθων», και προέτρεψε, «όσους κάνουν τέτοιες δηλώσεις δημοσίως να προσέχουν», διότι « δεν συμβάλλουν στις καλές σχέσεις στην περιοχή».
Στα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση πρόβαλαν τη δήλωση του, «εάν εγώ είχα μιλήσει για την Ένωση όλων των Σέρβων σε ένα κράτος θα κρεμιόμουν τώρα από τον ιστό της σημαίας».
Ο Βούτσιτς διάλεξε να απαντήσει στις δηλώσεις των κκ Ράμα και Θάτσι μετά τη σύσκεψη με τους διευθυντές οκτώ αμυντικών βιομηχανιών της Σερβίας, στους οποίους ανακοίνωσε ότι το Κράτος θα στηρίξει την αμυντική βιομηχανία με 43 εκ ευρώ από τον προϋπολογισμό, και εξήγησε ότι αυτά τα κονδύλια θα βοηθήσουν τις εξαγωγές, «που αναμένεται να αυξηθούν από τα 550 εκ. ευρώ φέτος στα 750 εκ. ευρώ μέχρι το 2020».
Ο κ. Βούτσιτς διευκρίνισε ότι , «το εργοστάσιο «Krusik» όπου απασχολούνται περισσότεροι από 1.000 νέοι εργαζόμενοι, δεν ζήτησε στήριξη», και αναφέρθηκε στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι «δεν θα υπάρχει έλλειμμα στον προϋπολογισμό ούτε και τον Απρίλιο , και τόνισε:«αν αυτό συνεχιστεί, θα μας επιτρέψει να κάνουμε αυξήσεις των μισθών και να δώσουμε περισσότερα χρήματα για τις συντάξεις».
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζε πλεόνασμα 20,4 δις δηναρίων, ενώ το σχέδιο του ΔΝΤ, προγραμμάτιζε έλλειμμα μεταξύ 53 και 54 δις».
Ο κ. Βούτσιτς είπε ακόμα ότι «η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τη Σερβία για αύξηση του ΑΕΠ κατα2.8% είναι μια καλή βάση για περαιτέρω βήματα» και ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει την τάση της ανάπτυξης στο 3% για το 2017, και να φθάσει το 3,5% το 2018». Στη συνέχεια, ο κ. Βούτσιτς και οι οικονομικοί υπουργοί είχαν σύσκεψη εργασίας με στελέχη της Παγκόσμιας τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου