Απριλίου 10, 2017

Η πολύχρωμη επανάσταση στο Βελιγράδι συνεχίζεται

Για όγδοη ημέρα συνεχίστηκαν στο Βελιγράδι και στο Νόβι Σαντ, οι κινητοποιήσεις των «πολύχρωμων επαγγελματιών», που καταγγέλλουν τον δικτάτορα Βούτσιτς και ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές που μετέφεραν τα υποτιθέμενα, σκωπτικά κολάζ, τα οποία τον παρομοιάζουν με τον Λουδοβίκο 14ο , τον «Βασιλιά Ήλιο», κατηγορούν τον Βούτσιτς για εκλογική νοθεία. Μετά από συνεχόμενες νύχτες διαδηλώσεων χωρίς ηγεσία και συγκεκριμένα αιτήματα, οι «φοιτητές» από το Νόβι Σαντ και το Βελιγράδι συνέταξαν έναν κατάλογο απαιτήσεων προς τον Βούτσιτς και υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τις καθημερινές διαμαρτυρίες μέχρι να υποχωρήσει.
Οι «φοιτητές» επιμένουν στην αλλαγή του πρόεδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, του επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και του διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης.
Οι διαδηλωτές που μέχρι χθες ήσαν επισήμως «ορφανοί» απέκτησαν την προστασία των «New York Times» που σε κύριο άρθρο αναφέρθηκαν στον κίνδυνο «Απολυταρχίας» στην Σερβία. Η ναυαρχίδα της ΝΤΠ έγραψε ότι η εκλογή Βούτσιτς είναι «κακός οιωνός για τη Σερβική Δημοκρατία» , ότι ο ίδιος έχει ήδη «περιορίσει σημαντικά την ελευθερία του τύπου» και την «πρόσβαση της αντιπολίτευσης στα μέσα », και ότι «η εκλογή του αμαυρώθηκε από καταγγελίες για εκφοβισμό των ψηφοφόρων και από την σχεδόν ολοκληρωτική του κυριαρχία μέσα ενημέρωσης της Σερβίας».
Η εφημερίδα επίσης τόνισε ότι κακώς ορισμένοι ηγέτες συγχωρούν τις αντιδημοκρατικές εκτροπές του κ.Βούτσιτς γιατί τον θεωρούν «παράγοντα σταθερότητας». Η ναυαρχίδα της ΝΤΠ εξηγεί, ότι ο απόλυτος έλεγχος του Βούτσιτς στην εξουσία στη Σερβία «έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με αυταρχισμό στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ουγγαρία και την Πολωνία, και ειδικά, στην Τουρκία», και σε μια στιγμή αυξημένης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη Συρία, και τονίζει του στενούς δεσμούς του Βούτσιτς με το Κρεμλίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου