Απριλίου 27, 2017

Μαυροβούνιο: Η νέα ρωσική «κεραμίδα» και το ΝΑΤΟ

-Εκπρόσωποι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου και των οργανώσεων Πολιτών υιοθέτησαν στη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες στο ορεινό Μουρίνο ότι όταν υπάρξουν οι νομικές και δημοκρατικές προϋποθέσεις θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα για την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, Ο ηγέτης του Κόμματος της Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, (SNP) Σέρτζαν Μίλιτς δήλωσε ότι δεν η απόφαση σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου στις 28 Απριλίου στην Τσέτινε θα είναι άκυρη και παράνομη, η μειοψηφία επιβάλει τη θέληση της στην πλειοψηφία.

- Ο ρώσος υπουργός άμυνας Σεργκέι Σοιγκού είπε στην 6η Διάσκεψη της Μόσχας για την Διεθνή Ασφάλεια ότι οι ΗΠΑ με την ένταξη του Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ , δείχνουν ότι θέλουν να ενισχύσουν τον έλεγχο των Βαλκάνιων.«Το στρατιωτικό δυναμικό της Ποντγκόριτσα είναι το απόλυτο μηδέν, αλλά η γεωγραφική της θέση επιτρέπει την ενίσχυση του ελέγχου επί των Βαλκανίων», δήλωσε.

-Η κρατική Οινοποιεία του Μαυροβουνίου , «Plantaze 13 Ιουλίου», ανακοίνωσε χθες ότι οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει αιφνιδίως την εισαγωγή κρασιών από το Μαυροβούνιο. Η απόφαση ελήφθη μετά τον εντοπισμό «υπερβολικών επίπεδων πλαστικών και φυτοφάρμακων» κατά τον ποιοτικό έλεγχο από τον οργανισμό «Rospotrebnadzor»,που προστατεύει την υγεία των καταναλωτών. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε πως , «είναι σαφές ότι η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της αντίδρασης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

-Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος μαζί με τον Επίσκοπο Νίκσιτς θα τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση στο Μοναστήρι της Τσετίνιε για τα θύματα τον βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ του 1999.

-Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία του Μαυροβουνίου «Monstat» η αξία των εισαγωγών και εξαγωγών (συνολικό διεθνές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών), κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν533.5 εκατομμύρια ευρώ, και ήταν κατά 22,2% αυξημένο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016. Ο μεγαλύτερος ξένος εταίρος της χώρας είναι η Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου