Απριλίου 26, 2017

Βουλγαρία: Ο «δικομματισμός» στα ραντεβού με τον πρόεδρο

«Ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης ότι θα βάζει πλάτη σε σημαντικά θέματα είναι σκόνη στα μάτια. Η συμπεριφορά ων Σοσιαλιστών στο θέμα της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ είναι ανεύθυνη», είπε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του ΓΚΕΡΜΠ Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τη συζήτηση του με τον Πρόεδρο. Είπε ακόμα, ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ράντεφ, «για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του ΓΚΕΡΜΠ και των Ηνωμένων Πατριωτών», και δήλωσε ότι, «οι δύο σχηματισμοί είναι υποχρεωμένοι να σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση, επειδή, «όλες οι άλλες φόρμουλες δε βγαίνουν και μάλιστα μαθηματικά».
Ο κ. Μπορίσοφ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Ράντεφ, ότι η κυβέρνηση ΓΚΕΡΜΠ-Πατριωτών θα είναι σταθερή και θα βγάλει την τετραετία. Τα ονόματα των Υπουργών της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθούν στις 3 Μαΐου, δήλωσε ο κ. Μπόικο Μπόρισοφ.

Η κ. Κορνέλια Νίνοβα που προηγήθηκε είπε ότι επιβεβαίωσε στον πρόεδρο ότι το ΒΣΚ θα είναι στην αντιπολίτευση. Η κ. Νίνοβα είπε ότι η συμφωνία του ΓΚΕΡΜΠ με τους «Πατριώτες» που δημοσιεύτηκε «αποτελεί σοβαρή υποχώρηση από τις προεκλογικές υποσχέσεις τους», και τόνισε: «Εμείς ανησυχούμε για τη δημογραφική κρίση και τη φτώχεια» , και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Ράντεφ δέχτηκε την πρότασή της για σύγκληση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας «για τη δημογραφική κρίση και τη φτώχεια». Σύμφωνα με την Έρευνα της «Eurostat» για το «δείκτη φτώχειας» στην ΕΕ, περίπου 2,5 εκ. Βούλγαροι, ή περίπου το 35% του πληθυσμού της χώρας, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, να πληρώσουν για τη θέρμανσης του σπιτιού τους, να πάνε μια εβδομάδα διακοπές, κλπ. 

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, στη συνέχεια εγκαινίασε ένα Φόρουμ στο επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο της Βουλγαρίας και είπε στους δημοσιογράφους ότι θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Μπορίσοφ αύριο Πέμπτη 27 Απριλίου, και δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξή του για όλες τις εποικοδομητικές προτάσεις, ιδέες και προγράμματα.

-Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστική, (NSI), το Δημόσιο χρέος της Βουλγαρίας σε λέβα το 2016 ανερχόταν σε 27,321 εκ. ή στο 29,5% του ΑΕΠ. Η Γενική Κυβέρνηση είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα 30εκ. λέβα ή 0,03% του ΑΕΠ, ενώ η Κεντρικής κυβέρνηση εμφάνισε έλλειμμα 44 εκ. λέβα η 0,05% του ΑΕΠ. Η τοπικη αυτοδιοίκηση είχε πλεόνασμα 51 εκ. λέβα , και η κοινωνική ασφάλιση 21 εκ.

-Οι εισαγγελείς διαφθοράς ξεκίνησαν έρευνα στον Κρατικό Οργανισμό Οδικών Υποδομών για απάτη και κατάχρηση στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου «ΜΑΡΙΤΣΑ», προς τα τουρκικά σύνορα μετά από «σήμα» από την Ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου