Απριλίου 25, 2017

Σερβία: Οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν τους αγανακτισμένους

«Ο στόχος της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων είναι να ενταχθούν στην ΕΕ, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μεγάλα άλματα προς τα εμπρός, παρά με εμπρηστικές δηλώσεις που γυρίζουν την περιοχή στο παρελθόν», δήλωσε στους σέρβους ανταποκριτές ο Ίβιτσα Ντάτσιτς μετά τη συνάντηση χθες με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση.
Ο Επίτροπος δήλωσε πως ήταν πεπεισμένος ότι «πολύ σύντομα» θα ανοίξουν και νεα «κεφάλαια» στις συνομιλίες για την προσχώρηση της Σερβίας», και καταδίκασε «ως απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές» τις δηλώσεις , «ορισμένων ηγετών της περιοχής που συνεπάγονται αλλαγές των συνόρων» .

Ωστόσο ο κ. Χαν «υιοθέτησε» τους «ορφανούς» διαδηλωτές κατά του Βούτσιτς και αφού συνεχάρη τον νυν πρωθυπουργός Βούτσιτς, για την εκλογική του νίκη, είπε ότι αναμένει σύντομα να αναλάβει ο νέος πρωθυπουργός προκειμένου να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, και συνέστησε ότι , «η σερβική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετάσχει σε διάλογο με τους διαδηλωτές προκειμένου να τελειώσουν τα συλλαλητήρια».

Στο Βελιγράδι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς συναντήθηκαν χθες για να συζητήσουν όλα τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα, την κατάσταση στην περιοχή και τις πρόσφατες απειλές εναντίον της Σερβίας από τα Αλβανικά μ.μ.ε, τον Ράμα, τον Τάτσι και τον Γιονούζ Μούσλιου.

Ο πρόεδρος Νίκολίτς δέχθηκε και την Κινεζικη αντιπροσωπεία που επισκέπτεται το Βελιγράδι και δήλωσε ότι η Κίνα ενδιαφέρεται εισαγωγή 500.000 τόνων βοείου κρέατος ετησίως.
Οι Κινέζοι υπέγραψαν με το υπουργείο Γεωργίας ένα «μνημόνιο κατανόησης» για τους φυτο-υγειονομικούς ελέγχους που επιτρέπει στη Σερβία την εξαγωγή κρέατος, καλαμποκιού, τεύτλων, ξερών δαμάσκηνων, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα.
Ο Υπουργός Γεωργίας της Σερβίας, Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς, είπε ότι πολλές σερβικές εταιρίες ενδιαφέρονται για την εξαγωγή τροφίμων στην Κίνα, ενώ ορισμένες κινεζικές εταιρείες είναι πρόθυμες να επενδύσουν στη βιομηχανία τροφίμων της Σερβίας.

Ωστόσο όλα τα μμε χθες ασχολήθηκαν με το φονικό σε ένα χωριό κοντά στο Ποζάρεβατς. Ένας77χρονος για οικογενειακές διαφορές σκότωσε τη γυναίκα του, το γιο του και τον κουνιάδο του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε στην αυλή της τοπικής εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου