Απριλίου 26, 2017

Κοσσυφοπέδιο: Ρήγμα «Χαραντινάι» στην αντιπολίτευση

Η Φάρα των Χαραντινάι και των συμμάχων της απάντησε στα «ανοίγματα» του νέου αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βεσελι, που μέσω του «τρελού» πρότεινε συμμαχία του PDK με το «ΑΑΚ», και το «Nisma» του Φατμίρ Λιμάι, στην «μετά Θάτσι», εποχή, επιμένοντας στην αρχηγία των Χαραντινάι.

Η «Συμμαχία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου», (ΑΑΚ), που είναι το Κόμμα των Χαραντινάι, συμφώνησε με το «Nisma», ότι θα πάνε σε επόμενες εκλογές κάτω από έναν κοινό υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού, τον Ραμούς Χαραντινάι, και κάλεσαν τον έτερο πόλο της αντιπολίτευσης την «Vetevendosje» να ενταχθεί στο πλευρό τους.
«Ο Χαραντινάι θα είναι επικεφαλής της λίστας ΑΑΚ-Nisma και, ελπίζω, για τα υπόλοιπα μικρά κόμματα με τους οποίους βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις θα μπουν μαζί μας σε μια κοινή λίστα», είπε ο εκπρόσωπος του ΑΑΚ Μουχαρέμ Νιτάι.

Ο ηγέτης του «Nisma» Φατμίρ Λιμάι είπε στην τηλεόραση του Κοσσυφοπεδίου ότι ο Χαραντινάι, ο οποίος αναμένει την απόφαση των γαλλικών δικαστηρίων για την έκδοση του στην Σερβία είναι ο καλύτερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης του Κοσσυφοπεδίου
η «Vetevendosje», παραμένει πολύ επιφυλακτική σχετικά με αυτό. «Οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία δεν πρέπει να ξεκινάει από τον πρωθυπουργό», είπε ο εκπρόσωπος της «Αυτοδιάθεσης».

Η «Vetvendosje» παραμένει εστιασμένη στην ανατροπή του Ισα Μουσταφά. «Είμαστε αποφασισμένοι να συγκεντρώσουμε όλους εκείνους που αντιτίθενται σε αυτό το καθεστώς, όλους τους ανθρώπους που θέλουν ένα κράτος του νόμου και της τάξης με ισότητα για όλους», τόνισε η «Vetevendosje», που , «ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης», θέλει να εξασφαλίσει ότι το «ΑΑΚ» και το «Nisma» δεν θα αποδεχτούν ρόλο σε μια κυβέρνηση είτε μαζί με το LDK είτε με το PDK.

Ο κ. Μουσταφά σε μια «απελπισμένη προσπάθεια επιβίωσης» πήγε στις Βρυξέλλες για να ζητήσει από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να αναστείλει για μια περίοδο δύο ετών, την προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο, και να χορηγήσει (προσωρινά) στους Κοσσοβάρους το καθεστώς της μετακίνησης χωρίς θεώρηση. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Κοσσόβου, όπως δρομολογήθηκε από τον ηγέτη της ΝΙΣΜΑ Φατμίρ Λιμάι, και οι δηλώσεις ορισμένων βουλευτών του PDK ότι σκοπεύουν να υπογράψουν γιατί θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, έχει φέρει στα άκρα τις σχέσεις ανάμεσα στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού , LDK και PDK.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου