Απριλίου 21, 2017

Αλβανία :Άκαρπος και ο δεύτερος γύρος

Το «θέατρο» της «συναίνεσης» για τον πρόεδρο συνεχίστηκε και χθες στο «κολοβό» Αλβανικό Κοινοβούλιο. Το Δημοκρατικό Κόμμα έκανε μποϋκοτάζ και η κυβέρνηση δεν εμφάνισε και πάλι υποψήφιο.
Βέβαια, η «συναίνεση» σε αυτή τη φάση της διαδικασίας είναι συνταγματική επιταγή διότι χρειάζονται τα 3/5. Οπότε χωρίς υποψήφιο γλυτώνουν την ψηφοφορία. Χθες επανελήφθη το ίδιο σενάριο με τον πρώτο γύρο.
Η επικεφαλής της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βασιλική Χούσια ενημέρωσε το Σώμα ότι δεν υπάρχει υποψήφιος και η σεμνή τελετή, μετά από λίγα λεπτά έλαβε τέλος. Στη συνέχεια, Πρόεδρος της Βουλής Ιλίρ Μέτα, ζήτησε από τη Διάσκεψη Προέδρων να ορίσει την ημέρα και την ώρα για τη διεξαγωγή του τρίτου γύρου της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, ο τρίτος γύρος πραγματοποιείται το αργότερο εντός 7 ημερών από την δεύτερη ψηφοφορία. Σύμφωνα με το άρθρο 87 του αλβανικού Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από το Κοινοβούλιο, με μυστική ψηφοφορία και χωρίς συζήτηση.
Για την εκλογή του προέδρου, το Κοινοβούλιο μπορεί να κάνει μέχρι και πέντε γύρους της ψηφοφορίας. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων γύρων, ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται με τις ψήφους τουλάχιστον των 3/5 των μελών του Κοινοβουλίου. Δηλαδή μίνιμουμ 84.
Μετά τις τροποποιήσεις του Συντάγματος τον Απρίλιο του 2008, κατά τη διάρκεια του τέταρτου και του πέμπτου γύρου της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί με την πλειοψηφία των 71 ψήφων..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου