Απριλίου 13, 2017

Επί τροχάδην βόλτα στα Βαλκάνια

-Στα Σκόπια πέρασαν μια «δύσκολη νύχτα», αλλά τελικά θα κάνουν Ανάσταση και μετά θα επανέλθουν. Στις 4 μ.μ. χθες το απόγευμα άρχισαν να μαζεύονται οι δημοσιογράφοι των Σοσιαλδημοκρατών μπροστά στο Κοινοβούλιο. Από αυτούς διέρρευσε το σχέδιο της SDSΜ για κατάληψη του προεδρείου και διεξαγωγή της ψηφοφορίας για εκλογή του νέου προέδρου. Οι άλλοι κατέβασαν περίπου 15,000 από τις Ταξιαρχίες και στις 18.00 το πάρτι έληξε. Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE έμειναν στη Βουλή ως φύλακες και έφυγαν όταν ο Βελιανόφσκι υπέγραψε το Κλείσιμο της Βουλής που θα ξανανοίξει την Τρίτη του Πάσχα. Το σχέδιο Β των Σοσιαλδημοκρατών ήταν να μαζευτούν οι βουλευτές και ο «λαός» στην «αρένα Μπόρις Τραικόφκι» και να εκλέξουν λαός και βουλευτές τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά το εγκατέλειψαν ως εντελώς αντισυνταγματικό και «ακραίο».
Το Υπουργείο εξωτερικών απάντησε στις δηλώσεις Κοτζιά και είπε ότι δεν πρέπι να μας ανησυχεί ο «Μακεδονικός αλυτρωτισμός».

-Στα Τίρανα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε Τηλεοπτική Συνέντευξη είπε ότι είναι βέβαιος ότι η «στρατηγική συμμαχία» με τον Ιλίρ Μέτα θα συνεχιστεί και τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Ήμουν και παραμένω αισιόδοξος», είπε και για το μποϋκοτάζ των εκλογών δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα αυτοκτονήσει , αλλά αντίθετα θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία». Ο Ράμα συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι με τον οποίο συμφώνησαν η επόμενη διεξάγεται κοινή συνεδρίαση δύο κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, να γίνει στον Αυλώνα, στις 24 Απριλίου.

- Ο αναμενόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για τις ένοπλες δυνάμεις, ο Τζον Μακ Κέην έφτασε στο Μαυροβούνιο, μια μέρα μετά την υπογραφή από τον Τραμπ του πρωτόκολλου προσχώρησης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξη τύπου στη βίλα Γκαρσία στην Ποντγκόριτσα είπε: «Συγχαίρω τους πολίτες οι οποίοι αποφάσισαν μαζί με τους ηγέτες τους ότι το Μαυροβούνιο θα πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Έχοντας κατά νου την αναταραχή στον κόσμο, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην περιοχή και στον κόσμο δεν είναι αποδεκτή. Η συμπεριφορά της Ρωσίας απαιτεί την αλληλεγγύη μας και δύναμη για να διατηρήσουμε τις βασικές αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας».

- Στη Σόφια, ο Μπορίσοφ, μετά τις συνομιλίες με την Νίνοβα, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών , (DPЅ) Μουσταφά Καράνταγια, για να τον ενημερώσει για τις προθέσεις της μελλοντικής κυβέρνησής σε ότι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την βουλγαρική Προεδρία και στις οικονομικές και φορολογικές πολιτικές. Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι ενόψει της επικείμενης προεδρίας και της σταθεροποίησης της χώρας είναι απαραίτητο, σε ορισμένα θέματα, η κυβέρνηση να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική υποστήριξη. Το DPЅ πρότεινε την προετοιμασία του προγράμματος της βουλγαρικής Προεδρίας , γύρω από το οποίο να σχηματιστεί μια ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χωρίς αυτό να σημαίνει την άμεση συμμετοχή του DPЅ στην εξουσία».

-Στην Πρίστινα, όπου αναμένεται ο «αναμενόμενος», ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας του Κράτους Δικαίου, σχολίασε ρεπορτάζ του διαδικτύου και είπε ότι «η Πρεσβεία ούτε δέχτηκε αιτήματα για να υποστηρίξει πρόωρες εκλογές, ούτε εξέφρασε την υποστήριξή της για πρόωρες εκλογές σε μια ορισμένη ημερομηνία.»

- Στο Βελιγράδι έγινε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, «Ράντοβαν – κραυγή πίσω από τους τοίχους της Φυλακής», που αναφέρεται στον πρώτο Πρόεδρος της Σερβικης Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, είπε ότι η επίσκεψη αυτή είναι ακόμα μια επιβεβαίωση για την «ατσάλινη φιλία» μεταξύ των δύο χωρών και λαών.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία, Αλέξανδρος Τσεπούριν, επισκέφτηκε το Υπουργείο Οικονομίας της Σερβίας, και εκδήλωσε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για επενδύσεις στις υπάρχουσες ζώνες ελεύθερου εμπορίου της Σερβίας , τις συμπαραγωγές και της κοινής εμφάνισης σε τρίτες αγορές.

-Στη Μπάνια Λούκα , ο Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Μεταλλείων της Σερβ ικης Δημοκρατίας , Πέταρ Ττζόκιτς, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει το 64.99 % των μετοχών του ορυχείου σιδήρου της Ljubija σε Ισραηλινό επενδυτικό Όμιλο αντί 46 εκατ. ευρώ. Ο Υπουργός Οικονομικών , δήλωσε ότι τα δημοσία εσόδα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έφτασαν τα 578 εκατομμύρια Μάρκα. (290 ελ ευρώ).
-Στο Σαράγιεβο εμφανίστηκε 20μελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία από την Ινδία. Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «το Ισλάμ στην Βοσνία Ερζεγοβίνη ποτέ δεν είχε «άγρια φύση», αλλά ότι είναι ένα «ήπιο Ισλάμ».

ΥΓ. Καλή Ανάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου