Απριλίου 28, 2017

Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Το παρελθόν στο παρόν και η ανάπτυξη

-Η κυβέρνηση της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Β-Ε ενέκρινε το σχέδιο νόμου σχετικά με τροποποιήσεις του νόμου για τις συντάξεις ώστε να είναι δυνατή η ταχύτερη συνταξιοδότηση των βετεράνων του εμφυλίου πολέμου με καλύτερους όρους και το υπέβαλε στο Κοινοβούλιο προς έγκριση.

- Ο Υπουργός Εργασίας και Υποθέσεων των Βετεράνων Σερβικής Δημοκρατίας Μιλένκο Σαβάνοβιτς, δήλωσε χθες ότι «λόγω της ανεπαρκούς ασφαλείας», το μνημόσυνο των στρατιωτών του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, που δολοφονηθήκαν από τους μουσουλμάνους στις 3 Μαΐου, 1992 στην οδό Ντομπροβολιάτσκα στο Σεράγεβο, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος στον τόπο όπου συνέβη. «Η τελετή χρειάζεται προστασία από πολύ μεγάλο αριθμό αστυνομικών, ώστε να αποφευχθούν πιθανές προκλήσεις», είπε.

- Ο προεδρεύων της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνία-Ερζεγοβίνη Μλάντεν Ιβάνιτς ενημέρωσε την αμερικανίδα πρέσβειρα Μωρίν ΜακΚορμακ κατά τη συνάντηση τους στο Σαράγεβο , «σχετικά με τις προσπάθειες γίνονται από τους πολιτικούς της Β-Ε για να στραφούν προς το μέλλον», προκειμένου να μειωθούν οι πολιτικές εντάσεις και την διαβεβαίωσε ότι «η Β-Ε εισέρχεται σε μια πιο ειρηνική και σταθερή περίοδο».

-Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ άνοιξε επίσημα στο όρος Γιαχορίνα το Οικονομικό Φόρουμ 2017 που συγκεντρώνει 350 επιχειρηματίες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την περιοχή . «Η Σερβική Δημοκρατία έχει πόρους, αλλά δεν τους χρησιμοποιεί επαρκώς και πρέπει να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», που τόνισε οτι η οικονομία της Σερβική Δημοκρατίας είναι βιώσιμη, παρά τις επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών, και υπογράμμισε ότι τα στοιχεί δείχνουν ανάπτυξη της οικονομίας, αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και εγχώριου προϊόντος και μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Ο κ. Ντόντικ είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση των χρεών του προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού των τοπικών κοινοτήτων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου, και τότε η Σερβική Δημοκρατία θα είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα 500 εκατομμύρια Μάρκα. Ο κ. Ντόντικ τόνισε πάντως ότι η Σερβική Δημοκρατία είναι μια μικρή κοινότητα και μια μικρή οικονομία και αυτός είναι ο λόγος που η ενσωμάτωσή της στις περιφερειακές και μεγαλύτερες αγορές δεν συναντά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου