Απριλίου 20, 2017

πΓΔΜ-BJRM : «Βράχος» ο Ιβάνοφ που δεχεται απειλές από το «Κρατος Δικαίου»

Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ στη συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της «Τρισυπόστατης» Προεδρίας της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ιβάνιτς, που επισκέφτηκε επίσημα τα Σκόπια τόνισε ότι δεν πρόκειται να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ μέχρι να αρθούν «όλα τα νομικά και πολιτικά εμπόδια» διότι δεν μπορεί να λάβει μια απόφαση , «που μπορεί να αμφισβητηθεί». Ο πρόεδρος είπε, ότι δεν είναι παράγοντας της κρίσης διότι «σέβεται το Σύνταγμα» και ότι η «αλβανική πλατφόρμα» μετέτρεψε την πολιτική κρίση σε θεσμική.
«Η πολιτική κρίση λύθηκε με τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Δεκεμβρίου αλλά με την «πλατφόρμα», περάσαμε σε μια θεσμική κρίση. Δεδομένου ότι σέβομαι το Σύνταγμα και αφού έχω λάβει υπόψη τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν μπορώ να λάβω μια απόφαση η οποία θα αμφισβητηθεί. Αυτή είναι η υποχρέωση μου ως εγγυητής του πολιτεύματος.
Γι 'αυτό επιμένω ότι όλα τα νομικά και πολιτικά εμπόδια πρέπει να απομακρυνθούν», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ο «Λαός», μετά το Πάσχα, επανήλθε , (παρά το κρύο), στους δρόμους των Σκοπίων, για την 51η διαδήλωση και εξέφρασαν και πάλι «ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ για την άρνηση να δεχτεί να συναντηθεί με δευτεροκλασάτους και τριτοκλασάτους Ευρω-γραφειοκράτες που δουλεύουν για ξένες ατζέντες». «Ενθαρρύνουμε τον Γκιόργκε Ιβάνοφ να συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Μακεδονίας», είπε ο Μπόγκταν Ιλιέβσκι, εκ μέρους του «λαού». Παρά το κρύο και το βροχερό καιρό, η «πρωτοβουλία των πολιτών» διοργάνωσε συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της πΓΔΜ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε αίτημα της «Φωνής της Αμερικής» να σχολιάσει την πολιτική κρίση για τους ακροατές στην πΓΔΜ είπε: «Οι πολίτες της FYROM εξέλεξαν τον Δεκέμβριο τους εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο , και υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία, που περιμένει να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να σχηματισθεί κυβέρνηση, χωρίς περεταίρω καθυστέρηση, έτσι ώστε η χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει πλήρες μέλος της ευρω-ατλαντικής οικογένειας. Οι πολιτικοί που προσπαθούν να εμποδίσουν το σχηματισμό κυβέρνησης υποτιμούν το Κράτος Δικαίου, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη σταθερότητα στη χώρα.
Θα συνεργασθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να ενθαρρύνουμε αυτούς τους πολιτικούς να σταματήσουν να εμποδίζουν και να αναλάβουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους».
Είναι σαφές ότι ο Ιβάνοφ που «εμποδίζει» , απειλείται με «κυρώσεις».

Ο «τριτοκλασάτος» Πρέσβης της ΕΕ Σαμουήλ Ζμπόγκαρ πήγε στο Νεγκότινο για να δει τον δευτεροκλασάτο Δήμαρχο Βάντσο Αποστόλοφ, και με την ευκαιρία έστειλε το «μήνυμα», ότι «ο χρόνος των εκλογών και των μετεκλογικών συζητήσεων έχει περάσει προ πολλού», και ότι, «ήρθε η ώρα για τη χώρα να πάει προς τα εμπρός, να εκλεγεί Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και να σχηματιστεί κυβέρνηση». Ο ηγέτης της SDSM, Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τη συμμετοχή του στα δελτία ειδήσεων με τη συνάντηση με κουαρτέτο «δευτεροκλασάτων». Των πρέσβεων της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, και είπε τους ότι «η πΓΔΜ πρέπει να συνεχίσει με δημοκρατικές διαδικασίες». «Μακριά από τις κάμερες», ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε φιλικά στο ξενοδοχείο «Αλέξανδρος Παλάς» στα Σκόπια, με τους τρείς Αλβανούς για να συζητήσουν μια παράλληλη κυβέρνηση που θα αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ , αλλά όπως έγραψαν οι «καλά πληροφορημένοι» την ιδέα την απέρριψε ο Αχμέτι που είπε ότι έτσι, «θα ανοίξουν την πόρτα του φρενοκομείου».
Η συζήτηση στην Βουλή συνεχίστηκε.

-Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η οικονομία της πΓΔΜ, (παρά την κρίση θεσμών), θα αυξηθεί κατά 3,2% το 2017 και κατά 3,4% το 2018. Νωρίτερα τον Απρίλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε το ρυθμό ανάπτυξης της πΓΔΜ σε 2,8% το 2017 και 3,3% το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου