Απριλίου 09, 2017

Χρονολόγιο: Η 9η Απριλίου στην Ιστορία . (Μέχρι το 1945).


193 μΧ. O Σεπτίμιος Σεβήρος ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από τους άνδρες της λεγεώνας του, (η 14η Gemina) στο Καρνους (Carnuntum), που βρίσκονται στο Δούναβη στην Κάτω Αυστρία, στα μισά του δρόμου μεταξύ Βιέννης και Μπρατισλάβας, και ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας της Παννονίας.


475 . Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασιλίσκος εξέδωσε εγκύκλιο προς τους επισκόπους της αυτοκρατορίας, με την οποία υποστήριζε το Μονοφυσιτισμό.



1015. Ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος απελευθέρωσε το φρούριο της Έδεσσας που το κατείχαν οι Βούλγαροι.


1097. Ο Νορμανδός Βοημούνδος του Τάραντα έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για να ορκιστεί πίστη στον πρώην εχθρό του, τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό.
1241
. Ο στρατός των Μογγόλο-Τατάρων με επικεφαλής τον τον εγγονό του Τζένγκις Χαν, συνέτριψε στη Μάχη της Λεγκνίτσα τον Πολωνό-Γερμανικό στρατό που διοικούσε ο Ερρίκος Β ' ο Ευσεβής.



1387. Ο Μανουήλ Β' Παλαιολόγος ο διοικητής της Θεσσαλονίκης δέν μπορούσε παρά τούς πύρινους λόγους του νά πείσει τούς Έλληνες υπερασπιστές της Θεσσαλονίκης νά πολεμήσουν, και στίς 9 Απριλίου αυτοί άνοιξαν τίς πύλες της πόλεως καί τήν παρέδωσαν στο Μουράτ ως φόρου υποτελή των Τούρκων.


1440 . Ο Χριστόφορος της Βαυαρίας έγινε βασιλιάς της Δανίας.



1454. To Βασίλειο της Νεαπόλεως, το Μιλάνο, η Φλωρεντία ,η  Γένοβα και η Μάντοβα, η Βενετία, ο Δούκας της Σαβοΐας, ο Μαρκήσιος του Μονφερά ,και τα Παπικά Κράτη , υπέγραψαν συνθήκη Ειρήνης στο Λοντί της Λομβαρδίας.



1609. Άρχισε η μαζική απέλαση του Μαυριτανικού πληθυσμού από το έδαφος του Βασιλείου της Ισπανίας, γνωστή ως «η έξωση των Moriscos». Την ίδια ημέρα στο πλαίσιο του  Ογδοηκονταετή Πολέμου η Ισπανική Αυτοκρατορία και η Ολλανδική Δημοκρατία υπέγραψαν , με τη μεσολάβηση του  βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ, τη Συνθήκη εκεχειρίας της Αμβέρσας που προέβλεπε μια ανακωχή που διήρκησε όμως 12 ολόκληρα χρόνια.



1747. Αποκεφαλίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου ο Σάιμον Φρέιζερ 11ος λόρδος του Λόβατ που ήταν υποστηρικτής των Στούαρτ. Ο λόρδος Λόβατ ήταν μεταξύ των Σκοτσέζων Χαϊλάντερς που ηττήθηκαν στη μάχη του Culloden , συνελήφθη και καταδικάστηκε για προδοσία κατά του Στέμματος. Ήταν ο τελευταίος που εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό στη Βρετανία, αν και ο αποκεφαλισμός δεν καταργήθηκε επίσημα στο Ηνωμένο Βασιλείο μέχρι το 1973.



1807. Ο Αυστριακός στρατός συνέτριψε στο Τιτσάνοβο της Βοιβοντίνας τους εξεγερμένους αγρότες του Στάνογιε Γκλαβάς.


1809. Στο Τιρόλο ,ο Αντρέας Χόφερ κήρυξε επανάσταση εναντίον της Ναπολεόντειας κατοχής. Ο Βοναπάρτης, με διάταγμα που υπέγραψε στο ανάκτορο του Κεραμεικού, επέτρεψε στους Φλωρεντίνουν να χρησιμοποιούν επίσημα την ιταλική γλώσσα.


1815. Ενώ την 1η Μαρτίου 1815 ο Ναπολέων αποβιβάστηκε στον Νότο της Γαλλίας ο Βαιλιάς της Νεάπολης Ιωακείμ (Ζοακίμ) Μυρά, συνοδευόμενος από 600 μισθοφόρους, επιχειρησε την δική του απόβαση στην Νάπολη σε μία προσπάθεια να ανακτήσει το βασίλειό του. Στις 9 Απριλίου ηττήθηκε από τους Αυστριακούς στο Οκιομπελο.



1848. Το Δουκάτο της Πάρμας υιοθέτησε την ιταλική σημαία.


1865 . Ο Ρόμπερτ Λη παρέδωσε το στρατό της Βόρειας Βιρτζίνια στον Οδυσσέα Γκραντ, τερματίζοντας ουσιαστικά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. 


1866. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν το νόμο για τα ατομικά δικαιώματα, οποίος παρείχε ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, με εξαίρεση τους Ινδιάνους.



1867. Η Γερουσία των ΗΠΑ, με διαφορά μόλις μιας ψήφου, επικύρωσε τη συνθήκη με τη Ρωσία για την αγορά της Αλάσκας.


1870. Η Σφαγή στο Δήλεσι. (Με το παλιό).Οι ληστές αδερφοί Αρβανιτάκη εκτέλεσαν  τους απαχθέντες από τους ίδιους,4  Ευρωπαίους διπλωμάτες Χέρμπερτ, Λόιντ, Βίνερ (19 ετών). Συνολικά 4 διπλωμάτες, ενώ κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκε ο ληστής Καραβασίλης
-Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε διορίστηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας




1900. Στη Νότια Αφρική, βρετανικά στρατεύματα νίκησαν τους Μπόερς στο Κρουνστάντ.



1916 .Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι γερμανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την τρίτη τους επίθεση στη μάχη του Βερντέν.

1917. Ο Λενιν και 31 Μπολσεβίκοι, έφυγαν από τη Ζυρίχη. Άρχισε η μάχη στο Αράς με προέλαση των δυνάμεων του Καναδά (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος).

1918. Γερμανική επίθεση στη Φλάνδρα. Πρώτη μέρα της μάχης του Λυς.Το Εθνικό Συμβούλιο της Βεσσαραβίας κήρυξε  την ένωσή της με το Βασίλειο της Ρουμανίας.



1921. Επέμβαση των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, για την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας.



1928. Η Τουρκία έγινε λαϊκό κράτος, διαχωρίζοντας την πολιτική από τη θρησκεία.



1935. Υπογράφηκε η συμφωνία εμπορίου Σοβιετικής Ένωσης – Ναζιστικής Γερμανίας .

1938. Τα γεγονότα της 9 Απριλίου 1938 στην Τυνησία. Διαμαρτυρίες για τη διεκδίκηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων, με αποκορύφωμα την αιματηρή καταστολή που σημάδεψε  το Τυνησιακό εθνικό κίνημα.


1940. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιχείρηση Weserübung. Η Ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη Δανία και τη Νορβηγία. Στη Δανία μπήκαν δύο Μεραρχίες Πεζικού η 170η, και η 198η και μια Ταξιαρχία. Η γερμανική Αεροπορία διέθεσε το δέκατο Αεροπορικό Στόλο με 527 αεροσκάφη. Οι απώλειες για τους Δανούς ήταν 16 νεκροί, 20 τραυματίες, 12 αεροσκάφη κατεστραμμένα και 14 με σοβαρές ζημιές. Οι Γερμανοί είχαν 203 νεκρούς και τραυματίες. 12 τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν, 4 άρματα μάχης υπέστησαν ζημιές, και 1 αεροσκάφος υπέστη ζημιές. Ο Βίντκουν Κουίσλιγκ ανέλαβε την εξουσία στη Νορβηγία. Στο Φιορδ του Όσλο βυθίστηκε το γερμανικό καταδρομικό «Μπλύχερ». Άρχισε η μάχη του Νάρβικ.



1941. Η Γερμανική 2η Μεραρχία Τεθωρακισμένων , (του XVIII Ορεινού Σώματος Στρατού), από την Κοιλάδα του Αξιού, εμφανιστήκαν μπροστά στη Θεσσαλονίκη. Ο προδότης Μπακόπουλος σε συννενόηση με τον τενεκέ Παπάγο, παρέδωσε τα Οχυρά και τους άνδρες του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας στους Γερμανούς. Το τέλος των εχθροπραξιών, εφαρμόστηκε από την 10η Απριλίου και ώρα 13:00.




1942 .Οι συμμαχικές δυνάμεις Αμερικανών και Φιλιππινέζων συντρίβησαν από τους Ιάπωνες στη Χερσόνησο του Μπαταάν. Αεροπορική επιδρομή των Ιάπωνων στην Κεϋλάνη, Βύθισαν ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο και ένα αυστραλιανό καταδρομικό στα ανοικτά της ανατολικής ακτής του νησιού.



1943. Το Ολοκαυτωμα της Αγίας Ευθυμίας Φωκίδας .Η Αγία Ευθυμία είναι ορεινό χωριό της Παρνασσίδας, 15 χλμ. βορειοδυτικά της Ιτέας. Στις 8-4-1943, ένα χιλιόμετρο έξω και δυτικά της Αγίας Ευθυμίας, Ελασίτες υπό τον «Καπετάν Νικηφόρο» προσέβαλαν ιταλική φάλαγγα αυτοκινήτων, κατευθυνόμενων προς την Άμφισσα, με αποτέλεσμα να φονευθούν 15 από αυτούς. Σε αντίποινα η «Αγιαθυμιά» κάηκε από τους Ιταλούς στις 9 Απριλίου 1943.Από τα 423 σπίτια του χωριού, τα 365 είχαν καταστραφεί ολοσχερώς και τα 20 μερικώς, ενώ είχε πυρποληθεί και ο ναός του Αγίου Ευθυμίου. Τότε εκτελέστηκαν 37 άτομα από τους Ιταλούς. Οι άλλοι είχαν φύγει στο βουνό. Οι Ιταλοί "δεν εφείσθησαν ούτε των αναπήρων του Αλβανικού πολέμου, ούτε έναν τυφλό γέροντα ηλικίας 90 ετών..".


1944.
Οι Ελασίτες εκτροχίασαν το τρένο για την Πάτρα. Έπιασαν αιχμαλώτους 44 δόκιμους αστυνομικούς που πήγαιναν για να αναλάβουν υπηρεσία στα τμήματα της Πάτρας και της Κέρκυρας. Την ίδια ημέρα εκτέλεσαν 6 τραυματίες.


1945. Σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν εισέβαλαν στο Königsberg, σήμερα Καλίνινγκραντ. Ο Διοικητής Otto Ljash υπέγραψε την παράδοση της πόλης. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Φλόσενμπεργκ απαγχονίστηκε ο επικεφαλής της Άμπβερ , ναύαρχος Βίλχελμ_Κανάρις για συμμετοχή στη συνωμοσία εναντίον του Χίτλερ
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου