Απριλίου 21, 2017

Η 21η Απριλίου στην Ιστορία

1874. Ο βούλγαρος Βασίλ Ντρούμεφ , ο μετέπειτα μητροπολίτης Τυρνόβου χειροτονήθηκε από τη ρωσική εκκλησία επίσκοπος, ως Κλήμης.

1882. Στο Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου έγινε η πρεμιέρα της πρώτης σερβικής οπερέτας «Η μάγισσα», (Βράτσαρα), του Νταβόριν Γένκο.

1898. Άρχισε ο Ισπανο-Αμερικανικός Πόλεμος, στον οποίο η Ισπανία έχασε τον έλεγχο της Κούβας, του Πουέρτο Ρίκο και των Φιλιππίνων.

1918.Ο Θάνατος του Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν. Ο Ριχτχόφεν τραυματίστηκε θανάσιμα λίγο μετά τις 11:00 πμ της 21ης Απριλίου 1918, καθώς πετούσε πάνω από το Μορλανκούρ, κοντά στο ποταμό Σομ. Ο κόκκινος Βαρόνος καταδίωκε σε πολύ μικρό υψόμετρα ένα Sopwith Camel που πιλοτάριζε ο Καναδός Γουίλφριν Μέι του 209ου σμήνους της ΡΑΦ. Τότε χτυπήθηκε από μια μόνο σφαίρα .303, η οποία προκάλεσε μεγάλη ζημία στη καρδιά και τους πνεύμονές του . Τα τελευταία λεπτά της ζωής του κατάφερε να κάνει μια άτσαλη αλλά ελεγχόμενη προσγείωση σε ένα λόφο κοντά στο δρόμο Μπραΐ-Κορμπί, λίγο βόρεια από το χωριό Βω-σουρ-Σομ, σε μια περιοχή που ελεγχόταν από τους Αυστραλούς. Ο αυστραλός οπλίτης Τζορτζ Ρίτζγουέι, είπε αργότερα ότι αυτός και άλλοι στρατιώτες έφτασαν στο αεροπλάνο και βρήκαν ότι τον Ριχτχόφεν ενώ ήταν ακόμη ζωντανός αλλά πέθανε λίγες στιγμές αργότερα.Ένας άλλος αυστραλός, ο Έντουαρντ Ντέιβιντ Σμουτ ανέφερε ότι η τελευταία λέξη του Ριχτχόφεν ήταν «καπούτ».

1917.Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Σπυρίδωνα Λάμπρου και σχηματίστηκε κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον Αλ. Ζαΐμη

1921. Οι Αλβανοί πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον της Κορυτσάς και του Αργυροκάστρου, προκαλώντας θύματα μεταξύ των Ελλήνων

1923. Στην Ιταλία, ο Μουσολίνι κήρυξε ως εθνική γιορτή την ημέρα ίδρυσης της Ρώμης, ενώ κατάργησε την Πρωτομαγιά

1924. Εγκαινιάστηκε το πρώτο σερβικό εργοστάσιο αεροπλάνων.

1929. Εγιναν από την κυβέρνηση Βενιζέλου, οι εκλογές για την ανάδειξη 120 Γερουσιαστών, με πλειοψηφικό για τις περιφέρειες με μία ή δύο έδρες.
Οι Εκλογικές Περιφέρειες ήταν 37 και οι υποψήφιοι 555. Ψήφισαν 838.865 άνδρες. Έλαβαν Κόμμα Φιλελευθέρων 54,58% και εξέλεξε 64, το Λαϊκό Κόμμα 19,05% και έβγαλε 10, το Αγροτικό και Εργατικό Κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου 6,58% και έβγαλε 4 γερουσιαστές. Γεώργιος Καφαντάρης πήρε 4,2% και έβγαλε 3, ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος 2,81% και έβγαλε 5, το Κόμμα των Ελευθεροφφρόνων του Ιωάννη Μεταξά 2,73% και έβγαλε 2.Βγηκαν και δύο Ανεξάρτητοι Βασιλόφρονες ενώ το ΚΚΕ είχε πάρει μόνον 1,7 %.

1941. Κυριακή του Πάσχα. O αντιστράτηγος Γιώργος Τσολάκογλου ως διοικητής της Ελληνικής Στρατιάς Ηπείρου και Μακεδονίας υπέγραψε στην Λάρισα την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στους Γερμανούς.
Εκ μέρους των Γερμανών, το πρωτόκολλο της παράδοσης συνυπέγραψε ο αρχηγός των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, στρατηγός φον Γκράιφφενμπεργκ (von Greinffenberg). Ο Αλέξανδρος Παπάγος, με εντολή το βασιλιά με διαταγή του προς τον Πιτσίκα , διατάσει την συνέχιση του αγώνα μέχρι το έσχατο όριο των δυνατοτήτων. Πρωθυπουργός ανέλαβε ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ενώ οι Μεταξικοί Μανιαδάκης, και Νικολούδης, παρέμειναν υπουργοί. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τον Βόλο. Γερμανικά βομβαρδιστικά παρά την συνθηκολόγηση προσέβαλαν και βύθισαν στον Πατραϊκό Κόλπο τα πλωτά Νοσοκομεία «ΕΣΠΕΡΟΣ» και «ΕΛΛΗΝΙΣ». Bυθίστηκε επίσης κοντά στις ακτές του Ρίου το καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, "Α2".
Η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε τον Πειραιά, την Καλαμάτα και τα Μέγαρα. Οι Άγγλοι που είχαν υποχωρήσει στη γραμμή των Θερμοπυλών αποφάσισαν την εκκένωση των δυνάμεων της κοινοπολιτείας και την μεταφορά τους στην Κρήτη και την Αίγυπτο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας, Ιωακείμ φον Ρίμπεντροπ, και Κόμης Τσιάνο συμφώνησαν στην Βιέννη για τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας.

1944. Η Επιτροπή για την Απελευθέρωση της Γαλλίας (Ντε Γκώλ) ανακοίνωσε ότι στην απελευθερωμένη Γαλλία οι γυναίκες θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

1945.Οι τελευταίοι γερμανοί αποσύρθηκαν από την Μπολόνια στην Ιταλία και ο Κόκκινος Στρατός έφθασε στο Βερολίνο.

1946 . Η Λαύρα του Αγίου Σεργίου παραχωρήθηκε και πάλι στη ρωσική εκκλησία

1949. Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ελεύθερης Ελλάδας (ΔΣΕ) ανακοινώσε την πρόταση Πορφυρογέννη προς τον ΟΗΕ για «κατάπαυση του πυρός, γενική αμνηστία και εκλογές με τη συμμετοχή του ΚΚΕ». Η πρόταση αποκηρύχθηκε στις 7 Μαΐου.

1960. Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας μετακινήθηκε από το Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Μπραζίλα.

1961. Σύμφωνα με την Στατιστική υπηρεσία ο μέσος όρος ζωής των Ελλήνων ήταν πάνω από τα 57 και των Ελληνίδων πάνω από τα 62 έτη.Στη Γαλλία και την Αλγερία  εκδηλώθηκε το  κίνημα των στρατηγών Ραούλ Σαλάν, Μωρίς Σαλ, Εντμόν Ζουό, Ζελέρ και του OAS (Οργάνωση Μυστικός Στρατός).

1963. Κυριακή 21 Απριλίου. Στο Λονδίνο συνεχίστηκε η μάχη της Φρειδερίκης. Η εφημερίδα Σάντεϊ Εξπρές δημοσίευσε βιαιότατο άρθρο στο οποίο χαρακτηρίζε τη Φρειδερίκη ανεπιθύμητη καλεσμένη.Την ίδια μέρα στην Αθήνα μαίνονταν η… μάχη του Μαραθώνα. Η κυβέρνηση είχε απαγορέψει τη Μαραθώνια πορεία ειρήνης και η αστυνομία έκανε προληπτικές συλλήψεις .«Περί την 8ην π.μ. συνελήφθησαν οδηγηθέντες εις την σχολήν Αστυνόμων, όπου και παρέμειναν μέχρι της 8ης μ.μ.ο μουσικοσυνθέτης κ. Μίκης Θεοδωράκης, ο ζωγράφος κ. Μίνως Αργυράκης και η σύζυγός του. Ούτοι συνελήφθησαν ενώ εβάδιζον επί της Λεωφόρου Κηφισίας, έξωθι του κινηματογράφου «Άνεσις». Ολίγον αργότερον συνελήφθησαν εντός ταξί επί της λεωφόρου Κηφισίας ο ηθοποιός κ. Α. Αλεξανδράκης και η σύζυγός του κ. Αλίκη Γεωργούλη». Επίσης οι Άγγλοι ειρηνιστές που είχαν έρθει για την πορεία, με επικεφαλής τον φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ, συνελήφθησαν και απελάθηκαν. Μόνο ο βουλευτής Πειραιώς της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης έφθασε στον Τύμβο του Μαραθώνα , συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και τον κύπριο ποιητή Τεύκρο Ανθία. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκίνησε μόνος από τον Μαραθώνα την απαγορευμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και συνελήφθη τελικά στο Χαρβάτι όταν θέλησε να καταθέσει στεφάνι στον τάφο των εκτελεσμένων από τους Γερμανούς.

1967. Στρατιωτικό κίνημα στην Αθήνα. Συνελήφθησαν οι πολιτικοί και ο βασιλιάς όρκισε «κυβέρνηση» με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Κόλλια, που ορκίστηκε στις 6 μ.μ. της 21ης Απριλίου και είχε την εξής σύνθεση: Κωνσταντίνος Κόλλιας Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου. Αντιστράτηγος Γρηγόριος Σπαντιδάκης Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εθνικής Αμύνης. συνταγματάρχης, Γεώργιος Παπαδόπουλος Υπουργός παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως, συνταγματάρχης Νικόλαος Μακαρέζος Υπουργός Συντονισμού Ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός Υπουργός Εσωτερικών.

1975.Πόλεμος του Βιετνάμ. Κάτω από έντονη πολιτική πίεση, παραιτήθηκε πρόεδρος Θίεου. Στο μακρύ και ασυνάρτητο τηλεοπτικό διάγγελμα του κλαίγοντας κατηγόρησε τους στρατηγούς του, που τον έπεισαν να διατάξει την εκκένωση των υψιπέδων, και κατηγόρησε τις ΗΠΑ, ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους, ότι δεν κράτησαν το λόγο τους και κατηγόρησε την αμερικανική ηγεσία ότι είναι αναξιόπιστη και ανεύθυνη.

1987. Αποκαλύφθηκε κατάχρηση 480 εκ. δραχμών στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στη Νέα Σμύρνη, από τον διευθυντή του υποκαταστήματος και πρόεδρο του Πανιωνίου, Μιχάλη Σταματελάτο.

1989. 100 000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου και ζητούν μεταρρυθμίσεις.

1996.Πρώτη φορά αριστερά στην Ιταλία. Η κεντροαριστερά, με τον Πρόντι, κέρδισε τις εκλογές .

2004.Απελευθερώθηκε από τη φυλακή Ασκελόν του νότιου Ισραήλ, ο πυρηνικός επιστήμονας Μορντεχάι Βανούνου αφού πέρασε τα 18 χρόνια στη φυλακή, εκ των οποίων 11 στην απομόνωση . Ο Βανούνου είχε καταδικαστεί για προδοσία και κατασκοπεία. το 1986 επειδή έδωσε συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» και αποκάλυψε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ.

1998. Το Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο είχε προσφύγει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, αποδέχθηκε το αίτημα του για την κυριότητα της βασιλικής περιουσίας, αλλά απέρριψε αίτημα του για χρήση του τίτλου βασιλεύς της Ελλάδος από την πρώην βασιλική οικογένεια

1999. 29η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Στις 00:20 βομβαρδίστηκε για 4η φορά το στρατιωτικό εργοστάσιο «Krusik» στο Βάλιεβο. Γύρω στις 00.40 βομβάρδισαν στόχους 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τσάτσακ . Στις 02:40 βομβάρδισαν το πετροχημικό συγκρότημα του Νόβι Σαντ, και τη σιδηροδρομική γέφυρα «Zezelj», μεταξύ του Νόβι Σαντ και του Πετροβαραντίν. Αρκετές βόμβες έπεσαν στην Φρούσκα Γκόρα που ήταν τα αντιαεροπορικά. Ενας πύραυλος χτύπησε τον αναμεταδότη της Ράδιο-Τηλεόρασης της Σερβίας .Στις 2:47 βομβάρδισαν μια γέφυρα στο Δούναβη κοντά στην Μπέσκα μεταξύ Βελιγραδίου και Νόβι Σαντ, και μια βόμβα να έπεσε 100 μέτρα από το Μοναστήρι του Κόβιλιε. Στις 03:00 βομβάρδισαν τον καταυλισμό προσφύγων στην Τζάκοβίτσα στο Κόσσοβο Στο μεταξύ, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πλήττουν σερβοκροατικό στρατόπεδο προσφύγων, στο Δυτικό Κόσοβο, με απολογισμό 10 νεκρούς και 16 τραυματίες. Στις 3:15 βομβαρδίστηκε στο Νέο Βελιγράδι το εμπορικό Κέντρο «Usce» και στις 3:16 βομβάρδισαν για τρίτη φορά το Νόβι Παζάρ, και το ωστικό κύμα προκάλεσε ζημιές σε ένα νοσοκομείο.

2002. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Ζακ Σιράκ ήρθς πρωτος μεταξύ 16 υποψηφίων με 19,9% , ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε , ο Ζαν Μαρί Λεπέν, που με 16,9% ξεπέρασε τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν που έμεινε στο 16,2%.

2009. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι το κόστος από την παγκόσμια οικονομική κρίση θα μπορούσε να υπερβεί τα 4 τρις δολάρια.

2015. Άρχισαν τα Αλβανικά Όργανα .Το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας μια ομάδα περίπου 40 ένοπλων ανδρών κατέλαβαν για μισή ώρα το αστυνομικό τμήμα στο ορεινό χωριό της Γκόσιντσε (Gosince), κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου