Απριλίου 20, 2017

Η 20η Απριλίου στην Ιστορία

491. Ο Αναστάσιος Α ', υποστηρικτής της αίρεσης των μονοφυσιτών , στέφθηκε Αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη αφού υπέγραψαν διακήρυξη της πίστης στην Ορθοδοξία.

1105. Οι Σταυροφόροι του Πριγκιπάτου της Αντιόχειας νίκησαν τους Σελτζούκους στη μάχη της Αρτάχ. (περίπου 40 χιλμ από την Αντιόχεια) 

1453. Η τελευταία ναυμαχία των Βυζαντινών . Ο πλοίαρχος Φλαντανέλλας επευφημούμενος από τα τείχη κατάφερε να μπει στην πολιορκούμενη από τους Τούρκους Κωνσταντινούπολη.

1499. Οι Ελβετοί νίκησαν στη μάχη της Φρανστάζ τις δυνάμεις του Μαξιμιλιανού της Σουαβίας.

1633. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο, τα ξημερώματα της 20ης Απρίλιου σουηδικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Τόρστενσον επιτέθηκαν στην Λαντσμπεργ στον ποταμό Λεχ, και κατάσφαξαν όλους τους κατοίκους της. 

1653: Στην Αγγλία, ο Όλιβερ Κρόμγουελ με 30 ένοπλους επιτέθηκε στα 100 μέλη του Κοινοβουλίου για να τους υποχρεώσει να παραιτηθούν.

1656. Στη Ρωσία κυκλοφόρησαν τα πρώτα νομίσματα από χαλκό αντί για τα ασημένια.

1657: Ο Άγγλος ναύαρχος Ρόμπερτ Μπλέικ νίκησε τους Ισπανούς στη Ναυμαχία της Σάντα Κρουζ, και βύθισε 16 πλοία. 

1755. Ο Πασκουάλε Παολί εξελέγη στρατηγός του έθνους των Κορσικανών. Το 1775 ύστερα από 20 χρόνια εχθροπραξιών οι Κορσικανοί υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Πασκουάλε Παολί, συγκρότησαν εθνικό κοινοβούλιο και υιοθέτησαν το πιο δημοκρατικό σύνταγμα στην Ευρώπη.

1770. Ο τελευταίος βασιλιάς της Γεωργίας Ηράκλειος Β’ νίκησε τους Τούρκους στη μάχη της Ασπίτζα

1792. Έναρξη των πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση κήρυξε στον πόλεμο στις μοναρχίες της Αυστρίας, της Πρωσίας και στο βασίλειο Πιεμόντε-Σαρδηνίας

1799. Ο Ναπολέων υπόγραψε τα διάταγμα, βάσει του οποίου η Ιερουσαλήμ αναγνωρίστηκε ως πρωτεύουσα των Εβραίων.

1809. Κατά τον πέμπτο Συνασπισμό κατά του Ναπολέοντα στη μάχη του Άμπενσμπεργκ οι Γάλλοι και οι σύμμαχοι τους από της Βυρτεμβέργη και τη Βαυαρία νίκησαν τα αυστριακά στρατεύματα υπό τον στρατάρχη Γιόχαν φον Χίλερ

1814. Ο Αποχαιρετισμός του Ναπολέοντα στην αυτοκρατορική φρουρά στην αυλή Ανακτόρου του Φοντενεμπλώ και η αναχώρηση του για την Έλβα.

1846. Στη Λειψία ο Ιβάν Μπογκόροφ εξέδωσε την πρώτη βουλγαρική εφημερίδα.

1848. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής επανάστασης κατεστάλη η μεγάλη εξέγερση της Βάδης.

1854. Η Πρωσία και την Αυστρία υπέγραψαν αμυντική συμμαχία για όλη τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου.

1859. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η Πορτογαλία και η Ολλανδία καθόρισαν τα σύνορα τους στο νησί Τιμόρ.

1876. Άρχισε η εξέγερση Απριλίου των Βουλγάρων κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας .

1918. Ο «Κόκκινος Βαρόνος» Μάνφρεντ Φον Ριχτχόφεν κατέρριψε τον 80ο αντίπαλο.

1920. Έναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας.

1922. Υπογράφηκε η συμφωνία του Κεμάλ Ατατούρκ με τους Ιταλούς σύμφωνα με την οποία οι Ιταλοί αποχώρησαν από την κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδρου.

1923. Ο Γιούλιους Στράιχερ έθεσε σε κυκλοφορία την λαϊκή εφημερίδα «Der Stürmer». Στο Συνέδριο του ΚΚ Ρωσίας ο Λέβ Τρότσκι ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «να συνδέσουμε την πόλη με το χωριό».

1925. Εγκαινιάστηκε ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα με την πρώτη ιπποδρομία με στοίχημα. Το 1936, οι αδελφοί Κωστόπουλοι, ιδρυτές της Τράπεζας Πίστεως στους οποίους η κυβέρνηση Γονατά είχε παραχωρήσει το προνόμιο της διοργάνωσης ιπποδρομιών , παραχώρησαν το προνόμιο αυτό στον Άγγλο Ουίλιαμ Ρίτζες.

1926. Στην Θεσσαλονίκη Ιδρυθηκε Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών. ΠΑΟΚ. Με πρώτο πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη.

1941. Η 20 Απριλίου ήταν Κυριακή του Πάσχα. Στις 5.45’ π. μ, ο αντιστράτηγος Τσολάκογλου ειδοποίησε δια του τηλεφώνου τον στρατηγό Πιτσίκα, ότι θα έστελνε τους συνταγματάρχες Μπαλή και Λαγά και τον ταγματάρχη του Βλάχο ως κήρυκες προς την 1η Μηχανοκίνητη Μεραρχίας Ες-Ες, και τον υποστράτηγο Σεπ. Ντήτριχ , που βρισκόταν στο Βοτονόσι επί της οδού προς τα Ιωάννινα. Οι αγγελιοφόροι αυτοί, δεν επέδωσαν το τηλεγράφημα του Μητροπολίτη Σπυρίδωνα και των Σωματαρχών προς τον Χίτλερ αλλά έγγραφο με υπογραφή του Τσολάκογλου, ο οποίος εξαφανίζονταν ως ανώτατος διοικητής και ζητούσε ανακωχή, εκ μέρους του στρατού, αναγνωρίζοντας την ήττα και καταθέτοντος τα όπλα. Το πρωτόκολλο συνθηκολογήσεως υπογράφηκε στο Βοτονότσι Μετσόβου μεταξύ του αντιστράτηγου Γ. Τσολάκογλου και του Γερμανού στρατηγού Ντίτριχ. Στο μεταξύ, στην Αθήνα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου, ενώ προσωρινά την πρωθυπουργία διατηρούσε ο βασιλιάς Γεώργιος Β' Την ίδια ώρα η βουλγαρική 2η Στρατιά έμπαινε στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Πάνω από την Αθήνα έγινε η θρυλική αερομαχία της 80ης Μοίρας της ΡΑΦ με την Λουφταβάφε. Τα δεκαπέντε «Hawker Hurricane» που είχαν απομείνει επιτέθηκαν στον σχηματισμό της Λουφταβάφε που τον αποτελούσαν 100 βομβαρδιστικά και 52 Messerschmitt ME-109 και Στουκα (Junkers -Ju 87). Η ΡΑΦ έχασε 6 Hurricane. Πέντε πιλότοι νεκροί , (συμπεριλαμβανομένου του τότε «διάσημου» Μάρμαντιουκ «Πατ» Πατλ), ενώ ένας έπεσε με αλεξίπτωτο και σώθηκε. Οι Γερμανοί που έχασαν 22, στον κόλπο των Μεγάρων βύθισαν το Αντιτορπιλικό «ΨΑΡΑ». Θυσιάστηκαν υπέρ των άγγλων 37 άνδρες του πληρώματος. 

1942. Στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο έληξε η Μάχη της Μόσχας.

1946 .Ο γεννημένος στην Πάφο Στέλιος Κυριακίδης σε ηλικία 36 ετών κέρδισε τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης.

1961.Με πατριαρχική Συνοδική Πράξη ανακηρύχθηκε άγιος και ισαπόστολος ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
1963. 20 Απριλίου. Σάββατο
Η Φρειδερίκη επισκέφτηκε το Λονδίνο. Βγήκε από το ξενοδοχείο Κλάριτζες για ψώνια, μαζί με την πριγκίπισσα Ειρήνη, και βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Μπέτυ Αμπατιέλου, που συνοδευόταν από ομάδα κυπρίων κομμουνιστών που εξουδετέρωσαν τον αστυνομικό συνοδό της. Η Φρειδερίκη μαζί με την πριγκίπισσα Ειρήνη έντρομες προσπάθησαν να διαφύγουν και έστριψαν σε μια πάροδο που όμως ήταν αδιέξοδο και η Φρειδερίκη αναγκάστηκε να χτυπήσει το κουδούνι της πρώτης πόρτας που βρήκε μπροστά της και να ζητήσει από την έκπληκτη αμερικανίδα ηθοποιό που έμενε στο σπίτι αυτό, , να τους επιτρέψει την είσοδο μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί να τις παραλάβουν.
1978. Η σοβιετική αεροπορία υποχρέωσε ένα αεροσκάφος Boeing 707 της Korean Air, που εκτελούσε την πτήση 902 , να προσγειωθεί κοντά Μουρμάνσκ. Κατά την αναχαίτιση από τα σοβιετικά καταδιωκτικά δύο επιβάτες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν.

1979. Στην Αίγυπτο, ανακοινωθήκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τις συμφωνίες Σαντάτ-Μπεγκίν. Τα «Ναι» ήσαν 98.29%.


1990. Τέσσερεις μήνες μετά την βελούδινη επανάσταση η «Τσεχοσλοβακία» έγινε επίσημα Τσεχική και Σλοβακική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.

1992 . Δυνάμεις του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας απέκλεισαν το Σεράγεβο, απαιτώντας τη διαίρεση της πόλης σε σερβικό και μουσουλμανικό Τομέα. Η πολιορκία της πόλης διήρκεσε καθ 'όλο τον πόλεμο, και έληξε την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον, το Νοέμβριο του 1995.

1997.Στις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, οι Σοσιαλιστές υφίστανται μεγάλη ήττα, ενώ η δεξιά Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων κέρδισε 137 από τις 240 έδρες.

1998. Με επιστολή οκτώ σελίδων στο Reuters η Φράξια Κόκκινος Στρατός (ΡΑΦ)ανακοίνωσε την διάλυσή της έπειτα από 28 χρόνια δράσης.

1999. 28η μέρα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία. Στο Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι έγινε Αρχιερατικό συλλείτουργο στο οποίο χοροστάτησαν οι Πατριάρχες Ρωσίας και της Σερβίας Αλέξιος Β 'και Παύλος. Μετά την «προσευχή για την ειρήνη» μίλησαν σε δεκάδες χιλιάδες άνθρωπος που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την εκκλησία. Οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν γύρω στα μεσάνυχτα και ο συναγερμός κράτησε μέχρι τις 3.30 το πρωί. Κανείς δημοσιογράφος δεν πήγε σε καταφύγιο. Πρώτα χτύπησαν στο Κόσσοβο. Το Λίπλιανι, την Πρίστινα, το αεροδρόμιο της Σλάτινα και το Μπαλέσεβατς. Χτύπησαν ακόμα ένα χωριό κοντά στη Νις τη Σλιάκα, όπου τραυματίστηκαν 12 χωρικοί και καταστράφηκαν 22 σπίτια. Στο Βελιγράδι χτυπήθηκε ο πύργος της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών με δύο πυραύλους Κροιύζ. Βομβάρδισαν και πάλι τη Μπαταίνιτσα καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθούσε να πετύχει το καταφύγιο του Γιουγκοσλαβικού Γενικού Επιτελείου. Γύρω στη 01.30 τα ξημερώματα βομβάρδισαν τη Νόβα Βάρος στο Μαυροβούνιο, (για να καταστρέψουν τη σιδηροδρομική σύνδεση με τον λιμένα του Μπάρ), το Νόβι Πάζαρ και αργότερα κατά τις 02.00 το Κράλιεβο και μετά το Βάλιεβο και το Νόβι Σάντ. Στη Νόβα Βάρος τραυματίστηκαν 4 πολίτες.

2008. Ο αβάπτιστος Τζέφρυ, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με κατάγματα, μετά από ατύχημα με το ποδήλατό του.

2011. Εγκρίθηκε το ψήφισμα 1977 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου