Απριλίου 18, 2017

Σαν σήμερα 18 Απριλίου, στην Ιστορία ….

1791 . Το αγγλικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να απαγορεύσει τη δουλεία στις αφρικανικές αποικίες.

1804. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης Ι ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας.

1822. Ο Μεχμέτ Εμίν Πασάς αποχώρησε από τη Νάουσα, μετά την έξοδο των υπερασπιστών του Πύργου Ζαφειράκη. Οι Εβραίοι δουλέμποροι πήραν χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά για να τους πουλήσουν ως σκλάβους.

1867. Ο Μιχαήλο Ομπρένοβιτς παρέλαβε τα κλειδιά της πόλης του Βελιγραδίου, από τον Αλί Ριζά Πασά.

1870. Το Συμβούλιο του Βατικανού εξέδωσε το δόγμα για το αλάθητο του Πάπα.

1877. Κατά τον τελευταίο ρωσο-τουρκικό πόλεμο (1877-78) ο διοικητής της ρωσικής στρατιάς στρατηγός Νικολάι Στόλετοφ αποφάσισε να δεχθεί βούλγαρους εθελοντές.

1897 .Στις 6 Απριλίου / 18 Απριλίου ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων (με το παλιό), στις 10.30 το πρωί, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Ασήμ Μπέης επέδωσε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Α. Σκουζέ τη ρηματική διακοίνωση περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων. Έτσι άρχισε ο ατυχής ελληνοτουρκικός πόλεμος.

1902.Το Κετσαλτενάνγκο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γουατεμάλας, καταστράφηκε από σεισμό. 900 νεκροί.

1906. Σεισμός 12 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι και η πυρκαγιά που ακλούθησε κατάστρεψαν ολοσχερώς το Σαν Φρανσίσκο. Περισσότεροι από 3000 νεκροί. Περίπου 400.000 οι άστεγοι.

1928 . Καταστρεπτικός σεισμός στη Βουλγαρία.

1932. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου κήρυξε χρεοστάσιο.

1941. Οι Γερμανοί πέρασαν τον Πηνειό. Κατέλαβαν την Καλαμπάκα. Σφοδρός βομβαρδισμός από την Λουφτβάφε της Λαμίας, της Χαλκίδας, των Λουτρών Αιδηψού, της Ερέτριας, της Αμάρυνθου, του Αλιβερίου, της Νέας Αρτάκης, της Λίμνης, των Ωρεών και της Παραλίας Κύμης. Διαλύθηκε η κυβέρνηση και δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξανδρος Κορυζής.Η πρώτη πτήση του γερμανικού Messerschmitt 262, με κινητήρα αυτοκινήτου. Η πρώτη πτήση ως τζέτ έγινε στις 18 Ιουλίου 1942.

1942. Ο Πιέρ Λαβάλ πρωθυπουργός της Γαλλίας του Βισύ. Ο ναύαρχος Νταρλάν παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Βισύ και περιορίστηκε στο αξίωμα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε το Τόκιο, τη Γιοκοχάμα, το Κόμπε και τη Ναγκόγια.

1943. Οι αμερικανοί εκτέλεσαν τον Ιάπωνα ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο σε εκδίκηση για το Περλ Χάρμπορ καταρρίπτοντας το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε καταρρίπτεται από τους Αμερικανούς πάνω από το Μπουγκαινβίλ.

1945. Περισσότερα από 1.000 συμμαχικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν στο μικρό νησί Χέλγκολαντ, (Ελιγολάνδη) της Γερμανίας.

1946. Διαλύθηκε επισήμως την Κοινωνία των Εθνών .Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

1949 . Η Ιρλανδία εγκατάλειψε τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και έγινε η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

1951. Οι «έξι», το Βέλγιο, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Ολλανδία υπέγραψαν στο Παρίσι, τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.

1954.Ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ένας από τους ηγέτες του πραξικοπήματος του 1953 που καθαίρεσε το βασιλιά Φαρούκ Ι, έγινε πρωθυπουργός και στρατιωτικός διοικητής της Αιγύπτου.

1955 . Στο Μπαντούγκ της Ινδονησίας 29 χώρες υπόγραψαν τις βασικές αρχές του «Κινήματος των Αδεσμεύτων» ως εναλλακτική λύση στους στρατιωτικούς συνασπισμούς του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

1964. Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου κατάργησε τον έλεγχο των πιστοποιητικών φρονημάτων για την έκδοση διαβατηρίων.

1980.Δημιουργήθηκε η Ζιμπάμπουε αντί της πρώην Ροδεσίας. 

1994. Άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος στη Ρουάντα.

18 Απριλίου 1996. Ισλαμιστές τρομοκράτες της Γκαμά'α αλ Ισλαμίγια εκτέλεσαν έξω από το ξενοδοχείο "Europa" του Καΐρου δεκαοκτώ Έλληνες περιηγητές και τραυμάτισαν άλλους 17, ενώ περίμεναν για να επιβιβασθούν σε λεωφορείο που θα τους μετέφερε στην Αλεξάνδρεια. Ο εκλεκτός της «Αραβικής Ανοιξης» Μοχάμεντ Μούρσι στις 31 Ιουλίου 2012 έδωσε «συγχωροχάρτι» στους «σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές» της «Γκαμά'α αλ Ισλαμίγια», και 17 καταδικασμένοι τρομοκράτες βγήκαν από τις φυλακές.

1999. 25η μέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας .Το «μενού» στόχευε κυρίως στα δυο διυλιστήρια πετρελαίου, στο Πάντσεβο και το Νόβι Σαντ. Στο Βελιγράδι, βομβαρδίστηκε και πάλι η Μπαταίνιτσα. Από το ωστικό κύμα καταστράφηκαν πολλά σπίτια. Βομβαρδίστηκαν πάλι το Ούζιτσε και η Πρίστινα και στην Κουρσούμλια από όπου περνούσε ο δρόμος για το Κόσσοβο βομβάρδισαν μια γέφυρα και το μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου. Η ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας, διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου