Μαρτίου 28, 2017

Σερβία: Οι S-300 δεν συζητήθηκαν στη Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας συζήτησαν χθες στο Κρεμλίνο «για όλα». Κατά την έναρξη της συνάντησής , ο Πούτιν και ενώ οι κάμερες ήταν παρούσες είπε ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση των προεδρικών εκλογών στη Σερβία,«δεν έχει σημασία το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση». Και τόνισε πως «η Ρωσία είναι βέβαιη ότι οι διμερείς σχέσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται εξίσου θετικά, σύμφωνα με το πνεύμα της φιλίας που έχει χαρακτηρίσει τις ρωσο-σερβικές σχέσεις κατά τα τελευταία χρόνια.» Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο αναφέρθηκε ότι ο Πούτιν και ο Βούτσιτς «συζήτησαν για την ανάπτυξη των ρωσο-σερβικών σχέσεων», για «τα τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα», για την «περεταίρω διεύρυνση του εμπορίου και των επενδύσεων», για την «στρατιωτική-τεχνική συνεργασία», αλλά και την «κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».
Μετά τη συνάντηση, ο Βούτσιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ζήτημα εβδομάδων» πριν από τα έξι ρωσικά MiG-29 φτάσουν στη Σερβία και ότι ο Πούτιν θα υπογράψει σύντομα την σχετική απόφαση .Ο Πούτιν επίσης ενέκρινε την πώληση 30 τεθωρακισμένων και 30 βαρέων αρμάτων μάχης Τ-72, ενώ συζητήθηκε και η συμπαραγωγή πυροβόλων των 155 χιλ.
Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ακόμα ότι ευχαρίστησε τον Πούτιν για «τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία», και για την υποστήριξη από τη Ρωσική Ομοσπονδία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Σερβίας», και τόνισε πως στο παρελθόν, οι συναντήσεις με το Ρώσο πρόεδρο αφορούσαν πάντα στο χρέος της Σερβίας, είτε για το εργοστάσιο πετροχημικών είτε για το φυσικό αέριο στην Gazprom, και υπογράμμισε ότι, «η Σερβία δεν χρωστάει τίποτα πια, και πληρώνει τις υποχρεώσεις της , και τώρα συζητάμε την συγκεκριμένη συνεργασία στο μέλλον», και πρόσθεσε, «μπορούμε να αναμένουμε νέες ρωσικές εταιρείες να έρθουν στη Σερβία». 

Ο Γέρεμιτς ελπίζει σε δεύτερο γύρο

Ο προεδρικός υποψήφιος Βουκ Γέρεμιτς δήλωσε χθες ότι είναι βεβαιο ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος στον οποίο θα αναμετρηθεί με τον Βούτσιτς τον οποίο θα κερδίσει με ένα «πολιτικό νοκ άουτ». «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πια ότι θα έχουμε δεύτερο γύρο, είναι βέβαιο» , είπε ο Γέρεμιτς.
Ο επίσης υποψήφιος Βόισλαβ Σέσελι, ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος της ΕΕ», ότι θέλει «να αναπτυχθούν στη Σερβία, ρωσικές στρατιωτικές βάσεις επειδή υφίστανται απειλές από όλες τις πλευρές», και ότι υποστηρίζει, «μια τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία».

Καλά νέα για τους παλιούς καταθέτες

-Η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νελα Κουμπούροβιτς είπε ότι η έναρξη της καταβολής των παλαιών καταθέσεων σε συνάλλαγμα για τους πολίτες των πρώην Γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2018. - Ο εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι η Σερβία χρειάζεται «βαθύτερες μεταρρυθμίσεις», «συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του τομέα της ενέργειας» και «έξυπνες επενδύσεις στα περιφερειακά δίκτυα μεταφορών και της ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου