Μαρτίου 29, 2017

Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Υλοποιείται η συμφωνία με το ΔΝΤ

Το Συμβούλιο των Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ενέκρινε το νόμο για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που προβλέπεται στη συμφωνίας της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η αρχική προθεσμία για τη Βοσνία να συμμορφωθεί έληξε ήταν την περασμένη Παρασκευή, αλλά το ΔΝΤ την παρέτεινε έως τις 31 Μαρτίου. Το νομοσχέδιο δεν το ψήφισαν οι υπουργοί της Σερβικής Συμμαχίας για Αλλαγές.
Ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων, Μίρκο Σάροβιτς, από τις τάξεις της Συμμαχίας, δήλωσε ότι η αύξηση των 0,15 Μάρκων της Βοσνίας (0,08 σεντ του ευρώ) ανά λίτρο, θα είναι δυσβάσταχτη για τους αγρότες της Σέρβικης Δημοκρατίας.
Ο νόμος διαβιβάστηκε στο Κρατικό κοινοβούλιο και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβικής Δημοκρατίας Ζόραν Τεγκελτίγια εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Υπουργών της Β-Ε εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία με το ΔΝΤ, υιοθετώντας το πακέτο των νόμων έτσι εξέφρασε την ελπίδα ότι η κοινοβουλευτική Συνέλευση της Β-Ε θα κάνει το ίδιο.
Ο υπουργός κ. Τεγκελτίγια δήλωσε ακόμα ότι στις αρχές Απριλίου, το υπουργικό Συμβούλιο της Ρεπούμπλικα Σρπσκα, «θα αναλύσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και θα εκτιμήσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αύξηση των χαμηλών συντάξεων»

-Η Στατιστική Υπηρεσία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή ήταν κατά 3,8% υψηλότερα από τον Ιανουάριο και ήταν κατά 3,3% υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2016.

- Η βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας ασχολείται με τη συζήτηση του ψηφίσματος που κατέθεσε το SDS για την προστασία «της Γενικής Συμφωνίας Πλαισίου για την Ειρήνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την επιτάχυνση της πορείας προς την ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου