Μαρτίου 29, 2017

Βουλγαρία: Το μετεκλογικό σκηνικό

Η τηλεόραση «bTV» έκοψε χθες το «τοκ-Σόου» του δημοσιογράφου Σλάβι Τριφούνοφ, διότι «ξεπέρασε τα όρια», όταν έθεσε από την εκπομπή του την Δευτέρα , τελεσίγραφο προς την 44η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας, απαιτώντας να κυρωθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Νοέμβρη του 2016, για το οποίο εκείνος μάζεψε τις υπογραφές από την εκπομπή του, και το οποίο απέτυχε να μαζέψει το 50% των ψηφοφόρων.
Ο Τριφούνοφ, καταγγέλλει «λογοκρισία».

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή άρχισε την επαναληπτική εξέταση των εκλογικών πρωτοκόλλων. Αναμένεται ότι η τελική κατανομή των ψήφων για τα κόμματα και τους συνασπισμούς και ο αριθμός των εδρών που κέρδισαν, θα ανακοινωθεί έως τις 30 Μαρτίου. Τα ονόματα των νέων βουλευτών θα πρέπει να ανακοινωθούν μέχρι την 2α Απριλίου.

Ο αρχηγός του κόμματος DOST, Λούτβι Μεστάν που ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης λόγω των κατηγοριών για βοήθεια από την Άγκυρα, σε συνέντευξη Τύπου ζήτησε ακύρωση και επανάληψη των εκλογών λόγω των διώξεωψν σε βάρος των οπαδών του και λόγω του αποκλεισμού των συνοριακών διαβάσεων. Ο Μεστάν είπε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά .

Ο πρόεδρος της Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων , (του κόμματος του Ζέλεφ), κ. Μπόζινταρ Λουκάρσκι και ολόκληρη η ηγεσία του δεξιού συνασπισμού, κατάθεσαν τις παραιτήσεις τους μετά την συντριπτική ήττα που υπέστησαν στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Ο Λουκάρσκι δήλωσε ότι , «ο χώρος της Δεξιάς πρέπει να εκκινήσει τις πρέπουσες διαδικασίες ενοποίησης», και ότι « η πολύδιασπασμένη αυθεντική Δεξιά δεν εκπροσωπείται».

Από τους «διασπαστές» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, την «Αλτερνατίβα» και το «Κίνημα 21», που έμειναν εκτός, μίλησε ο συμπρόεδρος του Συνασπισμού, Κωνσταντίν Προντάνοφ, που χαρακτήρισε το 1,55% που έλαβαν, ως «πολύ απογοητευτικό», αλλά ισχυρίστηκε ότι το κόμμα έχει λάβει αναφορές περί εκλογικής νοθείας, από πολλά μέρη και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές δεν θα διαρκέσει πολύ.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χρίστο Ιβάνοφ, του οποίου το μεταρρυθμιστικό Κίνημα «Ναι Βουλγαρία» πήρε 2,88% δήλωσε ότι ο κόσμος δεν ψήφισε για το Μπορίσοφ αλλά εναντίον της Νίνοβα. Παραιτήθηκε επίσης σύσσωμο το Πολιτικό Συμβούλιο του Μπλοκ Μεταρρυθμιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου