Μαρτίου 21, 2017

Σερβία: Πάνω από όλα η «Σταθερότητα»

Η «σταθερότητα» είναι η λέξη κλειδί όχι για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά και για το μέλλον της Σερβίας δήλωσε στις Βρυξέλλες ο υπουργός εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς. «Κάθε πρόοδος που έχει σημειωθεί στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, κάθε νέο βήμα προς την ένταξη στην ΕΕ, έχει να κάνει με αυτή τη λέξη ... Αν υπάρχει σταθερότητα, και εφόσον εξασφαλίζεται όλοι οι στόχοι μπροστά μας θα είναι εφικτοί»,είπε.
Και επειδή ο αρχηγός του SNS Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξασφαλίζει τη «σταθερότητα» έχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει από τον τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 2ας Απριλίου. Το «Ipsos Strategic Marketing» στην εβδομαδιαία κυλιόμενη δημοσκόπηση κατέγραψε ότι ο κ. Βούτσιτς έχει σήμερα το 53%. Η έκπληξη είναι η μεγάλη άνοδος του ηθοποιού Λούκα Μαξίμοβιτς, γνωστού και ως Λιούμπισα Μπέλι Πρελατάσεβιτς που έβαλε υποψηφιότητα για πλάκα και που συγκεντρώνει 11% υποστηριζόμενος κυρίως από τους νέους κάτω των 30 τοις εκατό. Ακολουθούν ο Σάσα Γιάνκοβιτς (10,6%), ο Βόισλαβ Σέσελι (8.7%), ο Βουκ Γέρεμιτς (6.9%), και ο Μπόσκο Ομπράντοβιτς (3.5%).
Πάντως στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείες ο Διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, ο Μάρκο Τζιούριτς δήλωσε ότι «η Σερβία θα διατηρήσει με κάθε κόστος τα όργανά της στο Κόσσοβο και το Μετόχι και θα συνεχίσει να συνδράμει οικονομικά τους Σέρβους στην επαρχία».

Η σιωπή τους σε απάντηση της Ουκρανίας

Ο αρχηγός του Σερβικού Λαϊκού Κόμματος (SNP) Νέναντ Πόποβιτς που μετέχει στον Συνασπισμό του κ. Βούτσιτς πρόκειται να επισκεφθεί την Κριμαία μαζί με «σέρβους επιχειρηματίες που έχουν προσκληθεί σε οικονομικό φόρουμ στη Γιάλτα», τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της Κριμαίας Σέργιος Αξιόνοφ. Η σερβική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν ακόμη αντιδράσει στα έντονα διαβήματα διαμαρτυρία του Κιέβου που έγιναν την περασμένη εβδομάδα για την επίσκεψή σέρβων βουλευτών στην Κριμαία. Η Ουκρανία επέδωσε και νότα στον Σέρβο πρέσβη στο Κίεβο ενώ διάβημα διαμαρτυρίας έκανε και ο ουκρανός πρέσβης στο Βελιγράδι. Ο κ. Πόποβιτς, σε δηλώσεις στο B92 τόνισε « ότι η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία ακριβώς όπως το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία». Εν τω μεταξύ η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερεις Σέρβους πολίτες που πραγματοποίησαν Σέρβοι τριήμερη επίσκεψη στην Κριμαία, επειδή «διέμειναν παράνομα στο έδαφος της Κριμαίας», όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Διαφωνίες για τη ροή "μεταναστών"

Ο συνταγματάρχης Μίλοραντ Βιντάκοβιτς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Υπουργείου Άμυνας στο Βελιγράδι και ο επικεφαλής των συνοριακών φρουρών που ελέγχουν τα σέρβο-βουλγαρικά σύνορα Νενάντ Βούτσιτς δήλωσαν ότι δύναμη των συνοριακών φρουρών που ανέρχονται σε περίπου 2.000 άτομα, δε θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις νέες μεταναστευτικές πιέσεις, και ζήτησαν να διατεθούν επιπλέον δυνάμεις. Όπως είπαν, από τη Βουλγαρία, την πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο, προσπαθούν να μπουν στη Σερβία κατ μέσο όρο 80 παράνομοι μετανάστες και τόνισαν ότι στο εγγύς μέλλον αναμένουν μεγάλη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης στα σερβικά σύνορα.
Πέρσι στη Σερβία καταχωρήθηκαν 92 236 μετανάστες.
Στους στρατιωτικούς, απάντησε μέσω Tanjug ο Διευθυντής του Κέντρου Προστασίας και Ασύλου Ράντος Τζούροβιτς που είπε ότι «δεν αναμένεται στη Σερβία μια ξαφνική εισροή μεταναστών», και ότι «όλο και περισσότεροι από όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα υποβάλουν αιτήσεις ασύλου. Όπως είπε, στα Κέντρα Υποδοχής που είναι υπερπλήρη ζούν περίπου 6.500 μετανάστες, και ότι άλλοι 6.500 - 8.000 μετανάστες είναι στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου