Μαρτίου 30, 2017

Αλβανία

Το (κολοβό) αλβανικό Κοινοβούλιο θα συζητήσει το πακέτο
της δικαστικής μεταρρύθμισης

Το αλβανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει σήμερα στην Ολομέλεια επτά από τα 27 νομοσχέδια που αφορούν στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος δέσμη που ρυθμίζουν τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων του συστήματος δικαιοσύνης, Τα νομοσχέδια που έρχονται¨ πακέτο αφορούν στην προστασία των μαρτύρων, στον κώδικα ποινικής δικονομίας, στον Ποινικό Κώδικα, στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στην οργάνωση και λειτουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων και στην οργάνωση και λειτουργία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Εν τω μεταξύ ο ευρωβουλευτής Έντουαρντ Κουκάν, μιλώντας χθεσινή διάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «κρίση της Δημοκρατίας στα δυτικά Βαλκάνια», είπε ότι, «το μποϊκοτάζ του Κοινοβουλίου έχει γίνει της μόδας στην περιοχή των Βαλκανίων», αλλά πρόσθεσε «οι πολιτικές συζητήσεις σε κάθε χώρα πρέπει να γίνονται στο Κοινοβούλιο». Ο Κουκάν αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση «στη Μακεδονία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο», και τόνισε οτι «κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπαθεί το μποϋκοτάζ», ενώ, «καταδίκασε τον αυξανόμενο εθνικισμό στην περιοχή», και είπε πως «χρησιμοποιήθηκε από διάφορους πολιτικούς για να προσελκύσουν ψηφοφόρους. «Δεν βοηθούν τη σκιά από το παρελθόν και η διαδικασία διεύρυνσης θα καταστεί δυσκολότερη για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Κουκάν. Ο Γερμανός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Κνουτ Φλεκενστάιν που είναι ειδικός εισηγητής για την Αλβανία, επεσήμανε ότι «η Δημοκρατία στα Βαλκάνια έχει καταστραφεί, και εξαιτίας του ότι , επιτράπηκε στους ηγέτες να κυβερνήσουν απολυταρχικά».

Ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες στη μάχη κατά των ναρκωτικών

Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ένα ειδικό τριετές σχέδιο για την περίοδο 2017-2020, για την «ολομέτωπη επίθεση ενάντια στις εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καλλιέργειας και της εμπορίας ινδικής καννάβεως».
Το πρόγραμμα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νίκο Πελέση, που τόνισε ότι στο πλαίσιο του αγώνα κατά ναρκωτικών θα συνεργαστούν, «η κρατική αστυνομία, οι μυστικές υπηρεσίες , ο στρατός, τα υπουργεία γεωργίας και περιβάλλοντος, η τοπική αυτοδιοίκηση, και ο διεθνής παράγων εταίρους, κλπ», και ότι στόχος είναι να εντοπίσουν και να καταστρέψουν την κάνναβη κατά την καλλιέργεια και την διακίνηση. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την τιμωρία υπαλλήλων της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης κεντρικές οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ελέγχουν αποτελεσματικά το έδαφος της αρμοδιότητας τους, και προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησης για τους υπαλλήλους που θα εμπλέκονται στην επιχείρηση.
Πέρυσι, η χασισοκαλλιέργια είχε εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την Αλβανία, και από το γεωργικό προϊόν, αποκόμισαν δισεκατομμύρια δολάρια οι καλλιεργητές οι διακινητές και οι προστάτες τους στην Αλβανία και στο εξωτερικό. (Κυρίως στις γειτονικές Ιταλία και Ελλάδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου