Μαρτίου 27, 2017

Αλβανία: Η αντιπολίτευση μποϋκοτάρει και τις εκλογές στην Καβάγια

Η αλβανική αντιπολίτευση συνεχίζοντας τον «ανένδοτο» κήρυξε μποϋκοτάζ των έκτακτων δημοτικών εκλογών στην Καβάγια, που προσδιοριστήκαν με προεδρικό διάταγμα για την 7η Μαΐου.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Έντι Παλόκα δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξουν εκλογές στην Καβάγια ή οπουδήποτε αλλού στην Αλβανία , έως ότου διεξαχθούν εκλογές χωρίς συμμορίες, χωρίς εγκληματίες και δίχως τα χρήματα των ναρκωτικών. Η απόφαση της αντιπολίτευσης είναι αμετάκλητη . Είναι μια απόφαση που οι πολίτες έλαβαν στις 18 Φεβρουαρίου», είπε ο κ Παλόκα και τόνισε ότι ο Ράμα πρέπει να παραιτηθεί και να δημιουργηθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα κάνει τις εκλογές ».
H Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, αποφάσισε να ακυρώσει την εκλογή του πρώην σοσιαλιστή δήμαρχου της Καβάγια κ. Ελβις Ρόσι που είχε και την προσωπική στήριξη τοθ κ. Ράμα με βάση το νόμο για την απομάκρυνση από την πολιτική των προσώπων με ποινικό μητρώο. Ο κ. Ρόσι είχε προηγουμένως συλληφθεί μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από την εισαγγελία που τον κατηγόρησε για πλαστογραφία. Η Καβάγια ήταν «Κάστρο του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά τις δυο τελευταίες τετραετίες είχε περιέλθει στον έλεγχο των Σοσιαλιστών.
Ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα που υποστηρίζει τον κ. Ράμα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απάντησε στις δηλώσεις του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπάσα ο οποίος μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι έλαβε την υποστήριξη από γερουσιαστές και βουλευτές και παράγοντες της Κυβέρνησης στον αγώνα του κατά των ναρκωτικών και της Μαφίας. Ο Αμερικανός πρέσβης, ως «Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ότι «κανένα από τα ακανθώδη ζητήματα των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να μποϋκοτάζ του Κοινοβουλίου, των εκλογών και των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη». Ανέφερε ακόμα ότι «η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν υποστηρίζει τον αγώνα του Δημοκρατικού Κόμματος» και ότι «οι ΗΠΑ καλούν να αρχίσει διάλογος μεταξύ των κύριων πολιτικών κομμάτων».

Ιλίρ Μέτα: Αδύνατες οι εκλογές χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Αλβανίας και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης Ιλίρ Μέτα, Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Ράμα, δήλωσε ότι είναι αδύνατο να γίνουν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης. Ο Μέτα, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δημοκρατία και η συναίνεση για την αποφυγή «καταστροφικών συνεπειών».

Ο Ράμα ψάχνει υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα λίγες εβδομάδες πριν από την 18ης Απριλίου, οπότε θα εκκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ότι παρότι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει τις ψήφους για να επιλέξετε το δικό του αρχηγό του κράτους, « θα προσπαθήσει ο υποψήφιος, -είτε πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα-να έχει την κατανόηση και την υποστήριξη όλων των κομμάτων». Ο Ράμα. εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι η διαδικασία της αξιολόγησης και του Πόθεν Έσχες των δικαστικών θα ολοκληρωθεί παρά το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης.

Ευρω-βοήθεια για τη διαφάνεια

Εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης παρουσίασαν σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα ένα έντυπο που συνέταξαν με στόχο να υπάρξει διαφάνεια στην χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας. Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι το έντυπο της δήλωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την ανάγκη τροποποίησης του Εκλογικού Κώδικα. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής κ. Μπίμπα , χαιρέτισε την πρωτοβουλία και δήλωσε ότι η διαφθορά καταστρέφει την εκλογική διαδικασία. «Πρέπει να προσδιορίσουμε την προέλευση των κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται στην προεκλογική εκστρατεία και τις εκλογές. Η Αλβανία είναι μια φτωχή χώρα της οποίας οι εκλογικές δαπάνες στις προεκλογικές εκστρατείες είναι πολύ μεγάλες», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου