Φεβρουαρίου 01, 2017

Αλβανία:Ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπασε την ομερτά

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, χειροκρότησε χθες τις δηλώσεις του απολυθέντος Υπουργού Δικαιοσύνης, Ίλι Μανιάνι, λέγοντας ότι ο τέως υπουργός έσπασε την «ομερτά» της Μαφίας Ράμα και μίλησε για τα ναρκωτικά, τον Μπαλίλι και τις τηλεφωνικές οδηγίες του Ράμα προς τους δικαστές.
Ο Μπάσα τόνισε ότι οι δηλώσεις Μανιάνι επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες του Δημοκρατικού Κόμματος και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να καλύψει την αλήθεια . Μπάσα δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να εξηγήσει ποιο ήταν το κίνητρο για την εκκένωση του υπουργού, αν και, σύμφωνα με Μπάσα, οι Αλβανοί το ξέρετε ήδη.
Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιέστηκε για την απόλυση του κ. Μανιάνι ο οποίος ως Υπουργός Δικαιοσύνης, γνώριζε ότι εφόσον κατείχε αποδείξεις για οποιοδήποτε αδίκημα, θα έπρεπε να απευθυνθεί στα αντίστοιχα όργανα της δικαιοσύνης.
Ο κ. Μέτα δήλωσε πάντως ότι εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα βγάλει πάνω από 71 βουλευτές στις επόμενες εκλογές το κόμμα του, (το SMI) θα περάσει στην αντιπολίτευση.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ταχίρι παραβρέθηκε χθες σε μια εκδήλωση της Τροχαίας , όπου δήλωσε ότι «η αστυνομία είναι το πιο αξιόπιστος θεσμός για τους Αλβανούς και ότι «ο καλύτερος τρόπος για να απαντηθούν οι κατηγορίες του Μανιάνι είναι να ενταθεί ο αγώνας κατά της διαφθοράς».
Ο κ. Ταχίρι αποκάλυψε ότι έχει διατάξει ΕΔΕ για 3000 αστυνομικούς «για παραβιάσεις του νόμου, για διαφθορά ή επειδή δεν εξυπηρέτησαν τους πολίτες», και έχει επιβάλει πειθαρχικές ποινές».
Χθες παραιτήθηκαν τέσσερεις Δικαστές και Εισαγγελείς για να μην υποβάλουν στοιχεία Πόθεν Έσχες. Οι δύο ήταν κοντά στην συνταξιοδότηση. Ο ένας ήταν ο εισαγγελεύς της Κρόγια. Παραιτήθηκαν ακόμα ο πρόεδρος του Εφετείου του Αυλώνα Ιλιρ Τσελίκου και η κ. Μιρέλα Φάνας που ήταν νεοεκλεγέν μέλος του Συμβουλίου Δικαιοσύνης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου