Δεκεμβρίου 23, 2016

Βοσνία-Ερζεγοβίνη :Ρελάνς του Κράτους Δικαίου

Ο Ύπατος (Εκπρόσωπος) διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, απαντώντας στο «τελεσίγραφο» Ντόντικ- Τσόβιτς κάλεσε χθες τις Αρχές του Κράτους να επιλύσουν την υπόθεση «Σεΐντιτς - Φίντσι » και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στους νόμους και το Σύνταγμα, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες των άλλων εθνικοτήτων, εκτός από τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Βόσνιους, να εκλέγονται στην Προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Σε γραπτή δήλωση του ο Ύπατος , αφού ανέφερε ότι στο τέλος του έτους είναι συνήθως ο κατάλληλος χρόνος για περισυλλογή, και για απολογισμό, «για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας κατά το παρελθόν έτος, και για σχέδια για το μέλλον», εξέφρασε την απογοήτευση του για «τις σοβαρές προκλήσεις για την συνταγματική τάξη και τους θεσμούς της χώρας ».
Ο Ύπατος, ανέφερε ως «σοβαρή πρόκληση» την γελοία πολιτικά υπόθεση του 2009, των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντέρβο Σεΐντιτς, ο οποίος είναι γύφτος, και του ιουδαίου Γιάκομπ Φίντσι, οι οποίοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), διότι, «οι συμφωνίες του Ντέιτον παραβίαζαν τα δικαιώματα τους», επειδή δεν μπορούν να εκλεγούν στο τρισυπόστατο προεδρείο.
Η (γελοία) υπόθεση, (επειδή ουδείς τους εμποδίζει να είναι υποψήφιοι), εφευρέθηκε από γερμανούς και άγγλους συνταγματολόγους για να ανατραπεί το Ντέιτον και να προχωρήσει το «συγκεντρωτικό κράτος».
Τώρα, 7 χρόνια μετά, το επαναφέρουν. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της απόφασης για τη υπόθεση «Σεΐντιτς - Φίντσι » κατά την προετοιμασία της γνώμης της για την αίτηση της Β-Ε για ένταξη στην ΕΕ.
Η απόφαση στην υπόθεση«Σεΐντιτς - Φίντσι » βασίζεται στις αρχές της ισότητας όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τις πεποιθήσεις ή το φύλο τους, και η εφαρμογή του θα συμβάλει στην εδραίωση μιας δημοκρατικής και εύρυθμα λειτουργούσης κοινωνίας», είπε το «Κράτος Δικαίου», δια του κ.Υπάτου. Απομένει να δούμε εάν οι κκ. Ντόντικ και Τσόβιτς απαντήσουν με νέο τελεσίγραφο για την απομάκρυνση (επιτέλους) του κ. Υπάτου που τους στοιχίζει πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου