Δεκεμβρίου 06, 2016

Τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου/ 23ης Νοεμβρίου

1240.Οι Μογγόλοι κατέλαβαν το Κίεβο.
1305. Παραίτηση από το θρόνου του Λαντισλάβου του 5ου της Ουγγαρίας. 1492. Κατά την πρώτη αποστολή του, ο Κολόμβος ανακάλυψε το νησί της Αϊτής, (Ισπανιόλα) στο οποίο σήμερα υπάρχουν δύο χώρες. Η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία
1507.Γερμανός χαρτογράφος Μάρτιν Βαλντζεεμύλλερ δημοσίευσε τον παγκόσμιο χάρτη του στον οποίο ονόμασε το μεγάλο κομμάτι ξηράς του Δυτικού Ημισφαιρίου «Αμερική» από το όνομα του Ιταλού εξερευνητή και χαρτογράφου Αμέριγκο Βεσπούτσι.
1648. To πραξικόπημα του συνταγματάρχη Τόμας Πράιντ που απομάκρυνε βιαίως από το Κοινοβούλιο όσους δεν υποστήριζαν τον Στρατό νέου Τύπου. 1741. Στις 6/17 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε πραξικόπημα στην Αγία Πετρούπολη από την κόρη τού Πέτρου Α' του Μεγάλου, την Ελισάβετ, που διέταξε τη σύλληψη του κηδεμόνα του ανήλικου Τσάρου Ιβάν ΣΤ΄, Όστερμαν, και τη φυλάκιση τού αυτοκράτορα και των γονέων του.
1745. Η 6η Δεκεμβρίου, έμεινε γνωστή στην αγγλική ιστορία ως «Μαύρη Παρασκευή», επειδή οι κάτοικοι του Λονδίνου πανικοβλήθηκαν στο άκουσμα της είδησης ότι οι Ιακωβίτες, ο στρατός του Κάρολου Εδουάρδου Στιούαρτ βρισκόταν στο Ντέρμπι μόλις 130 μίλια από το Λονδίνο . Ο Κάρολος όμως είχε πάρει την απόφαση να μην προχωρήσει προς το Λονδίνο και άρχισε την υποχώρησή του. 1792. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση οι Γιρονδίνοι αποφάσισαν τη σύλληψη του Λουδοβίκου και την παραπομπή στου σε «λαϊκό» δικαστήριο.
1848. Ο Μανουέλ Ισιντόρο Μπελζού έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βολιβίας
1880 . Στην Ανατολική Ρωμυλία αντικαταστάθηκε ο φόρος της «δέκατης» από τον φόρο ακίνητης περιουσίας.
1904. Το δόγμα Ρούζβελτ . Ο αμερικανός πρόεδρος διακήρυξε ότι οι Η.Π.Α. θα παρεμβαίνουν στο δυτικό ημισφαίριο για να αποκαθιστούν την σταθερότητα. 1912 . Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αμάρνα στην Αίγυπτο βρέθηκε η προτομή της Νεφερτίτης.
1915.Σχηματίστηκε στην Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας, που την αποτελούσαν οι Δημήτριος Δίγκας, Περικλής Αργυρόπουλος, Αλέξανδρος Ζάννας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Νικόλαος Μάνος, Δημήτριος Πάζης, Π. Γραικός , Ζερβός (εκπρόσωπος Δράμας), Εμμανουήλ Χ. Ζυμβρακάκης, Νικόλαος Πλαστήρας, Θαλής Κουτούπης.
1916. Στις 27 Νοεμβρίου/6 Δεκεμβρίου ο γερμανικός Στρατός μπήκε στη ρουμανική πρωτεύουσα το Βουκουρέστι.
1917 . Η Συνέλευση στο Ελσίνκι κήρυξε την ανεξαρτησία της Φινλανδίας από τη Σοβιετική Ρωσία. Η Φινλανδία μετά τους ναπολεόντειους πολέμους ήταν Μεγάλο Δουκάτο εντός της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Μέχρι τότε, ήταν μέρος της Σουηδίας.
1917. Στο λιμάνι του Χάλιφαξ του Καναδά στις 09:04' το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου το γαλλικό πλοίο Mont-Blanc, πλήρες πολεμοφοδίων, λόγω της σύγκρουσής του με το νορβηγικό φορτηγό "Imo", εξερράγη, προκαλώντας ακαριαίο θάνατο σε περισσότερους από 2000 ανθρώπους. Οι τραυματίες ήσαν περισσότερα από 9.000 άτομα. Καταστράφηκαν επίσης περίπου 12.000 κτήρια, τα οποία είτε ισοπεδώθηκαν είτε υπέστησαν τόσες ζημιές ώστε να καταστούν ακατοίκητα.
1921, Υπογράφηκε η αγγλο-ιρλανδική συνθήκης, σύμφωνα με την οποία σε ένα χρόνο (6 Δεκεμβρίου 1922) η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα γινόταν ανεξαρτητη. 1922. έναρξη ισχύος της αγγλο-ιρλανδικής συνθήκης αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας.

1925. Η Ιταλία και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για τα σύνορα της Λιβύης.

1928 . H σφαγή μπανάνας στην Κολομβία. Οι εργάτες των φυτειών μπανάνας της αμερικανικής United Fruit Company στην Κολομβία κατέβηκαν σε απεργία το Δεκέμβριο του 1928. Ζήτησαν γραπτές συμβάσεις, οκτάωρο , εξαήμερη εβδομάδα εργασίας και την κατάργηση του δελτίου τροφίμων.
Η απεργία εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο εργατικό κίνημα που είχε δει μέχρι τότε η Λατινική Αμερική. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απείλησε να εισβάλει με το Σώμα των Πεζοναυτών, εάν η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν ενεργούσε για να προστατεύσει τα συμφέροντά της United Fruit .Στη συνέχεια η συντηρητική κυβέρνηση του Miguel Méndez έστειλε ένα σύνταγμα από την Μπογκοτά για να τερματίσει την απεργία . Στις 6 Δεκεμβρίου του 1928 στην πόλη της Ciénaga κοντά στη Σάντα Μάρτα, Κολομβία ο στρατός σκότωσε έναν ακόμη απροσδιόριστο αριθμό απεργών εργατών.(Τα θύματα ήσαν πάνω από 2000).
1940. Ο Ελληνικός Στρατός (Α' ΣΣ) μπήκε στους Αγίους Σαράντα στην Βόρειο Ήπειρο.
1941.Το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε τον πόλεμο στη Φινλανδία
1941. Η Μάχη της Μόσχας. Ο Σοβιετικός Στρατός εξαπέλυσε την αντεπίθεση του. 1955. Οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις αναγνώρισαν το δικαίωμα της Αυστρίας στην ουδετερότητας.

1971. Η Ινδία αναγνώρισε το Μπαγκλαντές.(πρώην Ανατολικό Πακιστάν). . 1990.αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και του Βατικανού.
1991. Έναρξη ισχύος του νέου Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. 1992.Σε δημοψήφισμα οι Ελβετοί απέρριψαν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1998. Εκλογή του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας.
2004. Οι ηγέτες 12 χωρών της Λατινικής Αμερικής, που αντιπροσωπεύουν 361.000.000 πολιτών υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Κούσκο για τη δημιουργία της Κοινότητας των Εθνών της Νότιας Αμερικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου