Δεκεμβρίου 17, 2016

Τα γεγονότα στις 4/17 Δεκεμβρίου

546. Οι Οστρογότθοι υπό τον Τοτίλα μετά από προδοσία της Φρουράς που δωροδοκήθηκε, μπήκαν και κατέλαβαν τη Ρώμη την οποία πριν από σχεδόν επτά χρόνια είχε ανακαταλάβει το βυζαντινό Κράτος με τον Βελισσάριο.
920. Στις 17 Δεκεμβρίου ο Καππαδόκης Ρωμανός Α΄ στέφθηκε συναυτοκράτορας του ανήλικου Κωνσταντίνου Ζ'
942. Δολοφονήθηκε ο Γουλιέλμος Α΄ της Νορμανδίας.
1538. Ο Πάπας Παύλος Γ΄ αφόρισε τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Η'
1718.Η Μεγάλη Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στην Ισπανία.
1777.Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δεκατριών βρετανικές αποικιών στη Βόρεια Αμερική που εξεγέρθηκαν κατά της Μεγάλης Βρετανίας.

1788. Κατά τον 4ο Ρωσοτουρκικό πολέμο, (1787-1792), οι Ρώσοι υπό τη διοίκηση του στρατηγού Γκριγκόρι Ποτέμκιν στις 6 (17) Δεκέμβριου εισέβαλαν και κατέλαβαν εξ εφόδου το φρούριο του Οτσακόβ. (Κατά την πολύμηνη πολιορκία σκοτώθηκε και ο ήρωας της ναυμαχίας της Δαμιέτης ,(Αίγυπτος, 1772), Υποναύαρχος Παναγιώτης Αλεξιανός-Панаиоти Павлович Алексиано).

1807. Ο Ναπολέων υπέγραψε στο Μιλάνο το δεύτερο διάταγμα του Ηπειρωτικού Αποκλεισμού που απαντούσε στα αγγλικά μέτρα και επέτρεπε τη σύλληψη των πλοίων των ουδέτερων που εισέρχονται σε Βρετανικά λιμάνια ή στα λιμάνια που καταλήφθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις.

1819 .Ο Σιμόν Μπολίβαρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Μεγάλης Κολομβίας 1837.Πυρκαγιά στα Χειμερινά Ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης.Σκοτώθηκαν 30 φρουροί.
1860. Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Βασιλείου της Σαρδηνίας αυτοδιαλύθηκε για να επιτρέψει την εκλογή αντιπροσώπων στο πρώτο ιταλικό κοινοβούλιο.

1862 .Κατά τον πόλεμο Βορείων Νοτίων ο στρατηγός Γκραντ υπέγραψε διαταγή, για την εκδίωξη των Εβραίων από το Τενεσί, το Μισισίπι και το Κεντάκι.

1883.Ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β, επικύρωσε τον Βούλγαρο Έξαρχο Ιωσήφ Ι, και αποκατέστησε τα δικαιώματα της Βουλγαρικής Εξαρχίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1908 . Συνεδρίασε για πρώτη φορά  το νέο οθωμανικό κοινοβούλιο στο οποίο η  Ένωση και Προόδου είχε 60 βουλευτές και υπερίσχυσε της αγγλόφιλης  Ενωσης Φιλελευθέρων. Το νέο κοινοβούλιο αποτελείτο από 147 Τούρκους, 60 Άραβες, 27 Αλβανούς, 26 Έλληνες, 14 Αρμένιους, 10 Σλάβοι, και τέσσερις Εβραίους

1913. (4/17 Δεκεμβρίου). Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας για τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

1914. Η οθωμανική κυβέρνηση απέλασε τους ρωσο-Εβραίους από την Γιάφα. 1926. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη απογραφή σε όλη τη Σοβιετική Ένωση.

1933. Στην ΕΣΣΔ η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να προστεθεί άρθρο στον ποινικό κώδικα για τον σοδομισμό που, «θα επεκτείνει την ποινική ευθύνη για την ομοφυλοφιλία, μεταξύ ενηλίκων , και να τιμωρεί και την εκούσια σεξουαλική επαφή».

1939.Το γερμανικό θωρηκτό «τσέπης» “Άντμιραλ Γκραφ Σπέε” αυτοβυθίστηκε από το πλήρωμα έξω από το λιμάνι του Μοντεβιδέο με εντολή του πλοίαρχου του, Χανς Λάνγκσντορφ.

1940. 17η Δεκεμβρίου . Μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα και πολικό ψύχος, η 4η Μεραρχία διατάχθηκε να επιτεθεί στα υψώματα του Τεπελενίου. Η επίθεση συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες κάτω από δραματικές καιρικές συνθήκες, που είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλου αριθμού παγοπληξιών στους στρατιώτες . Το 12ο Σ.Π. κατέλαβε το ύψωμα 613. (Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας). Εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ (Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας) στις 17 Δεκεμβρίου 1940. Φοβερή χιονοθύελλα στα υψώματα πέριξ της Χειμμάρας .Το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου 1940, μετά από ισχυρή προπαρασκευή πυροβολικού εξαπολύθηκε επίθεση από το Απόσπασμα Τσακαλώτου (40ό Σύνταγμα Πεζικού και το Ι/42 Τάγμα της ΙΙΙ Μεραρχίας) για κατάληψη του αυχένας Κούτσι – Μάλι Ιτέρας – Παπαθιά.
Η μη πραγματοποιηθείσα πλευρική ενέργεια της IV Μεραρχίας από Παπαθιά προς Κούτσι για την υποβοήθηση της ενέργειας του Αποσπάσματος, δημιούργησε για το Απόσπασμα κρίσιμη κατάσταση, γιατί βρέθηκε σε κλοιό.. Στην Αθήνα κυβερνητική Σύσκεψη για την Γεωργική Επιστράτευση.

1943. Μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το πρώτο τάγμα του 749 Συντάγματος Πεζικού, με επικεφαλής τον Χανς Εμπερσμπέργκερ, προχώρησε στη Φτέρη, που είχε πυρποληθεί κατά ένα μέρος από τους Ιταλούς το 1942, και το πρωί της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου 1943,οι Γερμανοί έκαψαν όσα σπίτια είχαν απομείνει από την προηγούμενη πυρπόληση και τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

1944.Συμμαχική αεροπορική επίθεση στην Ούλμ. Από τον βομβαρδισμό ισοπεδώθηκε το 81% της πόλης. 

1949. Στη Βουλγαρία εκτελέστηκε ο Τράιτσο Κοστόφ που ειχε καταδικαστεί για αντι-Κομματικές και «αντικρατικές», δραστηριότητες.

1951. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων εξέλεξε δήμαρχο Αθηναίων τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο στην θέση του εκλεγμένου Κώστα Κοτζιά που ειχε πεθάνει στα 8 Δεκεμβρίου.

1960. Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του φράγματος και του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ στα Κρεμαστά του Αχελώου.Στην Αιθιοπία στρατεύματα πιστά στον αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ συνέτριψαν το πραξικόπημα της 13ης Δεκεμβρίου, επαναφέροντας στην εξουσία τον ηγέτη τους. 

1961. H Ινδία προσάρτησε την Γκόα που ήταν αποικία της Πορτογαλίας.

1963. Στο πλαίσιο της Οστπολιτίκ υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία διέλευσης μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της ΛΔΓ. Οι Δυτικο-Βερολινέζοι για πρώτη φορά μετά την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου. θα μπορούσαν να επισκεφθούν τους συγγενείς τους στο Ανατολικό Βερολίνο για τα Χριστούγεννα , μεταξύ της 19ης Δεκεμβρίου και της 5ης Ιανουαρίου.

1964 . Αποκαλύπτεται το σκάνδαλό των μυστικών κονδυλίων του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ και δημοσιεύτηκαν οι λίστες των δημοσιογράφων που έτρωγαν το μαύρο χρήμα.

1967 . Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Χάρολντ Χολτ εξαφανίστηκε κολυμπώντας κοντά στο Πορτ Σι στη Βικτώρια.

1969. Στη Χιλή, οι έξι ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού της Λαϊκής Ενότητας (Unidad Popular), υπέγραψαν το κοινό πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας

1970. Η εξέγερση των εργατών στην Γκντίνια της Πολωνίας , λόγω της αύξησης της τιμής των τροφίμων. Ο στρατός πυροβόλησε εναντίον των εργατών .Πάνω από 1000 άτομα τραυματίστηκαν και πάνω από 40 σκοτώθηκαν. Έγιναν περίπου 3000 συλλήψεις. Το κομμουνιστικό καθεστώς Γκομούλκα ανακοίνωσε μόνο 6 νεκρούς.

1973 . Τριάντα τέσσερεις νεκροί .Από την επίθεση Παλαιστίνιων του Μαύρου Σεπτέμβρη στο αεροδρόμιο της Ρώμης και την αεροπειρατεία εν συνεχεία σε αεροσκάφος της Λουφτχάνσα το οποίο το οδήγησαν στην Αθήνα.

1991 .Το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αποφάσισε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία όλων των Γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών.

1992.Το Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας στο Πάλε εξέλεξε τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ως πρώτο πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σρπσκα.

1995. Εκλογές για τη Ρωσική Δούμα .

1996. Στη Λίμα του Περού οι αντάρτες του "Φωτεινού Μονοπατιού",(Τουπάκ Αμαρού) , εισέβαλαν σε δεξίωση στην ιαπωνική πρεσβευτική κατοικία και κράτησαν ως ομήρους 490 άτομα.

1997. Ενα Yakovlev-42 των Αερογραμμών Aerosvit που έκανε πτήση από την Οδησσό στη Θεσσαλονίκη, έπεσε στα Πιέρια Όρη κατά τη δεύτερη προσπάθεια προσγείωσής του. Οι επιβάτες και το πλήρωμα, 70 άνθρωποι, (41 εκ των οποίων Έλληνες,) σκοτώθηκαν.

2003. Ανακοινωθήκαν οι πρωτόδικες ποινές για τους 15 καταδικασθέντες Στη δίκη της «17 Νοέμβρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου