Νοεμβρίου 18, 2016

Βουλγαρία: Το πολιτικό σύστημα σε κρίση

Αφού το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ ξεκίνησε την Τετάρτη τις διαβουλεύσεις του, για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην παρούσα Βουλή, τους «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Πρόοδο της Βουλγαρίας», (ΓΚΕΡΜΠ), που το εκπροσώπησαν ο απερχόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός του «Θυρεού» Μπόικο Μπορίσοφ , και ο Τσβετάν Τσβετάνοφ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και αναπληρωτής πρόεδρος στο κόμμα.
Το κόμμα του απερχόμενου Πρωθυπουργού κατέθεσε πρόταση νόμου στην Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε πλειοψηφικό. Σύμφωνα με την πρόταση του ΓΚΕΡΜΠ θα δημιουργηθούν 240 στενές περιφέρειες και
ο βουλευτής θα εκλέγεται σε δύο γύρους. Ο κ. Μπορίσοφ, έθεσε επίσης ζήτημα κατάργησης της κρατικής επιδότησης των Κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας που δήλωσε ότι θα εργαστεί για να αποτρέψει την πολιτική κρίση να εξελιχθεί σε «κρίση θεσμών», τόνισε ότι θα συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, μετά το τέλος των διαβουλεύσεων που άρχισε με τα οκτώ πολιτικά κόμματα της Βουλής, για να λάβει τη Γνώμη του Συμβουλίου ,«για την πορεία που θα οδηγήσει σε έξοδο από την πολιτική κρίση», και μετά από αυτό, θα αρχίσει την συνταγματική διαδικασία ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι οργανώσεις των εργοδοτών, παρενέβησαν στην πολιτική κρίση και κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα, «να αποφύγουν τον λαϊκισμό», διότι η οικονομία, «θέλει σταθερότητα», και ζήτησαν να σχηματιστεί «μια υπεύθυνη υπηρεσιακή κυβέρνηση», η οποία θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας του Κράτους , και θα «διεξάγει δίκαιες εκλογές», ενώ ζήτησαν και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, η Εισαγγελία της Βουλγαρίας ξέθαψε την υπόθεση του του Πυρηνικού Σταθμού «Μπέλενε» και άσκησε δίωξη κατά του πρώην σοσιαλιστή υπουργού Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ, (της κυβέρνησης του Σεργκέι Στάνισεφ), επειδή «λόγω εσκεμμένης κακοδιαχείρισης, προκάλεσε ζημιές ύψους 193 εκατομμυρίων ευρώ στην Βουλγαρική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Σε σύντομη δήλωσή του ο Οβτσάροφ, είπε ότι, «οι ΗΠΑ καθοδηγούν το δικαστικό σύστημα της Βουλγαρίας». Σύμφωνα με την Εισαγγελία, η συμφωνία κατασκευής του «Π.Σ. Μπέλενε», με την ρωσική επιχείρηση «Atomstroyexport», υπογράφηκε «κατά παράβαση του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου