Νοεμβρίου 22, 2016

Το Βελιγράδι αναμένει «διαφορετική στάση» των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βέλικο Οντάλοβιτς δήλωσε στη σερβική κρατική τηλεόραση (RTS) ότι αναμένει νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ να ακολουθήσει «μια διαφορετική» και «λιγότερο επιθετική στάση», στο ζήτημα της εισδοχής του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ.
«Η απερχόμενη διακυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν ο κύριος υποστηρικτής της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Πιστεύω ότι με τη νέα διακυβέρνηση η κατάσταση θα είναι διαφορετική, και ότι δεν θα ασκηθούν οι ίδιες πιέσεις».
Ο κ. Οντάλοβιτς είπε ότι ο αγώνας της Σερβίας ενάντια στην εισδοχή του Κοσσυφοπεδίου συνεχίζεται, και ότι η Σερβία αναμένει να εκδηλωθούν νέες προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης της Πρίστινα που θα προσπαθήσει να ενταχθεί στην Ιντερπόλ.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, είπε στην επικεφαλής της EULEX, στο Κοσσυφοπέδιο, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, οτι εάν ανατεθεί «η προστασία της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο στους Αλβανούς οι Σέρβοι «δεν θα έχουν κίνητρα για να συνεχιστή ο διάλογος με τους αλβανούς στις Βρυξέλλες». 

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε ότι ο καλύτερος προσανατολισμός της Σερβίας είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος αλλά πρέπει παράλληλα «να διατηρηθούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ».
Ο Βούτσιτς είπε οτι , «σήμερα στον κόσμο δημιουργείται μια νέα ισορροπία», οτι η Σερβία είναι μικρή , «και δε μπορούμε να αντισταθούμε στις παγκόσμιες ελίτ», ότι «η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του είναι καλά μελετημένη και υπεύθυνη», και οτι «κατορθώσαμε να χτίσουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Κίνα στην Ευρώπη, και παρά το γεγονός, ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί έχουμε τέτοιες σχέσεις με τη Ρωσία, κατορθώσαμε να διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις και με τη Μόσχα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου