Νοεμβρίου 18, 2016

Το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβουλίο Ασφαλείας

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα για άλλη μια φορά αντάλλαξαν κατηγορίες στο πλαίσιο της συζήτησης της τριμηνιαίας έκθεσης για το Κοσσυφοπέδιο , που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση με τη Σερβία, αν η χώρα αυτή δεν λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο», είπε η πρέσβειρα του Κοσσόβου στις ΗΠΑ, Βλόρα Τσιτάκου στην ομιλία της και τόνισε ότι η Σερβική πλευρά δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να ρίξει φως στα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο. «Εμείς έχουμε συμβάλει στην έρευνα για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Κοσσοβάρους, ενώ το Βελιγράδι δεν έχει κάνει τίποτα. 20.000 γυναίκες βιάστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο και δε έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κανέναν», είπε, και πρόσθεσε: «1262 παιδιά δολοφονήθηκαν και χιλιάδες άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση χωρίς να υπάρξει λογοδοσία », είπε η πρέσβειρα και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς στο Κοσσυφοπέδιο δεν φοβούνται τη δικαιοσύνη, γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ο πόλεμος μας ήταν δίκαιος», είπε.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δεν ανέτρεξε στο παρελθόν, αλλά μίλησε για το παρόν, και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταργήσει το νόμο που ψήφισε η βουλή του Κοσσυφοπεδίου για το ορυχείο της Τρέπτσα, δια του οποίου η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου γίνεται κάτοχος του 80% των μετοχών της και τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί χωρίς τη συμμετοχή των Σέρβων που αποτελούν μέρος των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Ντάτσιτς ζήτησε επίσης τη συγκρότηση του Συνδέσμου των Σερβικών Κοινοτήτων , και κατηγόρησε την Πρίστινα ότι υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του διαλόγου των Βρυξελών. για την εσκεμμένη καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής.
Ο Σέρβος υπουργός κατηγόρησε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου αλλά και τις διεθνείς αρχές για τον υπερβολικά μικρό αριθμό των εκτοπισμένων Σέρβων που έχουν επιστρέψει στις Εστίες τους.
O υπουργός εξωτερικών Σερβίας τόνισε πάντως ,ότι , « η Σερβία θα συνεχίσει το διάλογο με την Πρίστινα, προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας», που με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των ανθρώπων που ζουν στο Κόσσοβο και το Μετόχι και για την εξομάλυνση των σχέσεων», αλλά «δεν θα δεχθεί ένα διάλογο που χρησιμοποιείται καταχρηστικά ως πλατφόρμα για την επιβολή της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπέδιου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου