Νοεμβρίου 26, 2016

Τα γεγονότα της 13ης/26ης Νοεμβρίου

1335. Η πρώτη Σύνοδος στο Βίσεγκραντ, μεταξύ των βασιλέων της Πολωνίας Κάζιμιρ ΙΙΙ, του Καρόλου Α της Ουγγαρίας , και του Καρόλου της Βοημίας για την συγκρότηση της Αντι-Αψβουργικής Ένωσης.

1461. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε τη Λ' Άκουίλα

1580 . Υπογράφηκε η Συνθήκη της Fleix από τον Ερρίκο Γτης Γαλλίας που την διαπραγματεύτηκε με τον Δούκα του Ανζού, και με την οποία έληξε επίσημα η έβδομη φάση των γαλλικών θρησκευτικών Πολέμων. Η συμφωνία, σε γενικές γραμμές, αναγνώρισε όλες τις προηγούμενες συνθήκες για τα δικαιώματα των Ουγενότων. συνάψει συνθήκη ειρήνης με τους Καθολικούς, ότι ο Προτεσταντισμός αναγνωρίζεται ως θρησκεία στη χώρα αυτή.

1648. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Χ κατήγγειλε τη Συνθήκη της Βεστφαλίας.

1764. Οι Ιησουίτες εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία.

1812. (14 /26 Νοεμβρίου) . Άρχισε η τριήμερη Μάχη της Μπερεζίνα μεταξύ της υποχωρούσης Γαλλικής Στρατιάς και της ρωσικής Στρατιάς του Δούναβη του ναυάρχου Πάβελ Βασίλιεβιτς Τσιτσαγκόφ στο επιτελείο του οποίου βρισκόταν ο Καποδίστριας. Ο Τσιτσαγκόφ στις 21 Νοεμβρίου, κατέλαβε το Μπορίσοφ, όπου ο Ναπολέοντας σκόπευε να φθάσει μέσω του ποταμού Μπερεζίνα. Στις 24 Νοεμβρίου, ο Ναπολέοντας με το κύριο γαλλικό σώμα πλησίασε τον Μπερεζίνα, καταδιωκόμενος από τις στρατιές του Βίτγκενσταϊν και του Κουτούζοφ. Στις 25 Νοεμβρίου, ο Ναπολέοντας κατάφερε να εκτρέψει την προσοχή του Τσιτσαγκόφ στα νότια της πόλης Μπορίσοφ όπου Τσιτσαγκόφ θεωρούσε ότι ο Ναπολέοντας σκόπευε να μεταφέρει τον στρατό του και μετά να κινηθεί προς το Μινσκ. Ωστόσο οι Γάλλοι μηχανικοί έφτιαξαν 2 γέφυρες στα βόρεια του Μπορίσοφ κοντά στο χωριό Στουντένκα ,και στις 26-27 Νοεμβρίου, ο Ναπολεόντας πέρασε τις δύο γέφυρες και βρέθηκε στη δυτική ακτή του ποταμού Μπερεζίνα.

1878 . Στη Σόφια άνοιξε η Σχολή Ευελπίδων.
1880 . Οι Μεγάλες Δυνάμεις με διάβημα τους ζήτησαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να παραδώσει το Ούλτσινιε στο Μαυροβούνιο.

1913 .Ο Βούλγαρος Έξαρχος Ιωσήφ μετέφερε την έδρα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Κωνσταντινούπολη στη Σόφια.

1914.Στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο ανατινάχτηκε ,από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του το βρετανικό θωρηκτό   «HMS Bulwark» . Από τα 750 μέλη του πληρώματος επέζησαν μόνο 12.

1918. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Ποντγκόριτσα αποφάσισε να καθαιρέσει από το θρόνο τον βασιλιά Πέτροβιτς-Νιέγκος και να ενώσει το Βασιλείο του Μαυροβουνίου με το Βασιλείο της Σερβίας.

1922. Ο αρχαιολόγος-αρχαιοκάπηλος  Χάουαρντ Κάρτερ μπήκε στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών.

1933. Στη Γαλλία ο Καμίλ Σοτάν, (Camille Chautemps), σχημάτισε τη δεύτερη κυβέρνηση του

1939. Ο βομβαρδισμός του χωριού Μαϊνίλα στην Καρέλια. Στις 26 Νοεμβρίου 1939, η Νικαβεντέ βομβάρδισε το χωριό Μαϊνίλα, κοντά στο Μπελοόστροβ.
Οι σοβιετικοί ανακοίνωσαν ότι επλήγη με πυρά πυροβολικού από αγνώστους, ένα συνοριακό φυλάκιο και ότι σκοτώθηκαν τέσσερεις και τραυματίστηκαν εννέα σοβιετικοί στρατιώτες. Το επεισόδιο ήταν το casus belli για την επίθεση του Κόκκινου Στρατού κατά της Φιλανδίας τέσσερις ημέρες αργότερα.

1941. Στις 26 Νοεμβρίου του 1941, η ιαπωνική δύναμη κρούσης με τα έξη αεροπλανοφόρα Akagi, Kaga, Sōryū, Hiryū, Shōkaku, και Zuikaku απέπλευσε υπό την αρχηγία του Αντιναυάρχου Nagumo Tyuiti από τον κόλπο Hitokappu στις Κουρίλες και κατευθύνθηκε με σιγή ασυρμάτου προς το Περλ Χάρμπορ.

1943. Τερματίστηκε τη διάσκεψη του Καΐρου του Φράνκλιν Ρούσβελτ, του Ουίνστον Τσόρτσιλ και του κινέζου αρχιστράτηγου Τσιάνγκ Κάι-Σεκ που έφερε την κωδική ονομασία «Εξάντας». Συμφωνήθηκε ότι ο
ότι ο πόλεμος με την Ιαπωνία θα συνεχιζόταν μέχρι την άνευ όρων παράδοσή της, ότι η Ιαπωνία θα έπρεπε  να παραιτηθεί από κάθε αξίωση σε όσες νήσους και εδάφη είχε καταλάβει από τη Κίνα από το 1914 που θα επιστραφούν στη Κίνα και ότι το έδαφος της Κορέας θα αποτελούσε «εν καιρώ» ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.Στη διάσκεψη είχε προσκληθεί και ο Στάλιν ο οποίος όμως αρνήθηκε να παραστεί διότι δεν αναγνώριζε τον Τσαγκ Κάι Σεκ.
1943. Την ίδια ημέρα στον ελληνικό χώρο οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 Έλληνες ομήρους σε αντίποινα για την επίθεση που έκανε την προηγουμένη (25 Νοεμβρίου) ο ΕΛΑΣ σε φάλαγγα αυτοκινήτων που μετέφερε Γερμανούς στρατιώτες και στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 30 γερμανοί στρατιώτες .

1945. Στις 26 Νοεμβρίου 1945 εισήλθαν στην Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη οι ακόλουθοι υπουργοί: Νικόλαος Μανούσης υπουργός Εργασίας , Ευστάθιος Μαλαμίδας υπουργός Υγιεινής, Γεώργιος Μπουρδάρας υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων, Πέτρος Ευριπαίος υπουργός Αεροπορίας, Ηρακλής Πετιμεζάς υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Ιωάννης Πελτέκης υπουργός Εμπορικης Ναυτιλίας, Νικόλαος Καζαντζάκης υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου , Γεώργιος Παππάς υφυπουργός Εφοδιασμού, Δημήτριος Μαρσέλος υφυπουργός Κοινωνικής Προνοίας, Γεώργιος Μαύρος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ , Μανούσος Βολουδάκης υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης.
Την ιδια ημέρα παραιτήθηκαν οι ακόλουθοι γενικοί διοικητές : Χαράλαμπος Φραγκίστας υφυπουργός Γενικός Διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Διογενόπουλος υφυπουργός Γενικός Διοικητής Ανατολικής Μακεδονίας, Χριστόφορος Ναλτσάς, υφυπουργός Γενικός Διοικητής Δυτικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Ρουχωτάς υφυπουργός Γενικός Διοικητής Θράκης, Ιωάννης Τσιμπούκης υφυπουργός Γενικός Διοικητής Νήσων Αιγαίου, Άγγελος Τσουκαλάς υφυπουργός Γενικός Διοικητής Ιονίου Πελάγους

1946. Συμμοριτοπόλεμος . Επίθεση των ενόπλων κομμουνιστών στο Μάνδαλο Γιαννιτσών, του οποίου οι κάτοικοι ήσαν εθνικόφρονες που ήταν .
( Ο «Δημοκρατικός Στρατός» ονομάστηκε έτσι ένα μήνα μετά, στις 27 Δεκεμβρίου).
Την υπεράσπιση του Μανδάλου και των κατοίκων του είχε αναλάβει ο 8ος Λόχος Κυνηγών Χωροφυλακής, με δύο διμοιρίες και 65 άνδρες. Διοικητής τους ήταν ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, υπολοχαγός πεζικού.
(Οι Λόχοι Κυνηγών Χωροφυλακής συγκροτούνταν από χωροφύλακες άνευ θητείας, και είχαν σχεδιαστεί αρχικά ως κινητοί σχηματισμοί με καθήκοντα καταδίωξης των ανταρτών. Με την πάροδο του χρόνου έμειναν οχυρωμένοι και αδρανείς στα χωριά).

Τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 1946 οι συμμορία των κομμουνιστών, αφού κατέλαβε τους γύρω λόφους και περικύκλωσαν το χωριό, εξαπέλυσε άγρια επίθεση κατά της φρουράς . Οι χωροφύλακες οχυρώθηκαν στο σχολείο και σε ένα μικρό λόφο πάνω από το δημόσιο δρόμο. Αρχικά δεν είχε γίνει αντιληπτό το μέγεθος των δυνάμεων ανταρτών, και θεωρήθηκε πως μόνο 100 . Έτσι ο διοικητής Χωροφυλακής Γιαννιτσών έσπευσε μόνο με μία διμοιρία για βοήθεια και καθηλώθηκε από το πυρ των κομμουνιστών στη θέση Λάκκα.
Με τους υπερασπιστές του χωριού απομονωμένους οι κομμουνιστές έγιναν κύριοι του χωριού. Συνολικά 24 πολίτες, (4 άνδρες, 5 γυναίκες και 15 ανήλικοι, οι 11 μεταξύ 3-9 ετών) βρήκαν φρικτό θάνατο. Της Δέσποινας Βασιλειάδου, που ήταν έγκυος 8-9 μηνών, της έσχισαν την κοιλιά και έβγαλαν το έμβρυο, ενώ έπειτα τουφέκισαν τα 8 ανήλικα παιδιά της.
Στις 14:30 έγινε έξοδος της διμοιρίας του σχολείου, που ενώθηκε με την άλλη και συντεταγμένοι υποχώρησαν προς το χωριό Δροσερό. 12 χωροφύλακες σκοτώθηκαν.
Οι αντάρτες έκαψαν 45 σπίτια και 40 αχυρώνες. Οι απώλειες τους ήταν 12 νεκροί που τους βρήκε μετα ο Στρατός.
Οι κομμουνιστές ανακοίνωσαν 50 περίπου νεκρούς αντιπάλους και για τις δικές τους απώλειες ανέφεραν 5 νεκρούς .
Στα έγγραφα των κομμουνιστών το χωριό δεν αναφέρεται ως Μάνδαλο, αλλά Μαντάλοβο, που είναι ένδειξη της σλαβικής επιρροής (ΣΝΟΦ).

Οι κομουνιστές έμειναν στο χωριό ως τις 20:30 το βράδυ, οπότε ο στρατός άρχισε  να τους βομβαρδίζει, ενώ μονάδες του Γ’ Σώματος Στρατού έσπευδαν.
Οι αντάρτες δεν επέστρεψαν στο Παίκο , αλλά κινήθηκαν προς το χωριό Αμπελιές, όπου στρατολόγησαν 40 αριστερούς χωρικούς και έκλεψαν εφόδια.
Ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στο Μάνδαλο το πρωί της 27ης Νοεμβρίου.

1949. Η ινδική Συντακτική Συνέλευση υιοθέτησε το Σύνταγμα της Ινδίας

1955. Ο Χάρντιγκ κήρυξε την Κύπρο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

1957. Η ΕΟΚΑ επιτέθηκε στην αεροπορική βάση Ακρωτηρίου .Την επιχείρηση προσβολής του αεροδρομίου, ανέλαβε ομάδα που αποτελούταν από έφηβους με επικεφαλή τον δεκαεπτάχρονο τότε μαθητή του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού, Ανδρέα Βασιλείου. Τοποθετήθηκαν δύο βόμβες σε ισάριθμα αεριωθούμενα βομβαρδιστικά τύπου Canberra. Το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου, ακούστηκαν δύο εκκωφαντικές εκρήξεις από το υπόστεγο. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκρήξεις στις δεξαμενές καυσίμων των αεροσκαφών. Στο υπόστεγο, βρίσκονταν τέσσερα βομβαρδιστικά Canberra και ένα τύπου Venom. Καταστράφηκαν και τα πέντε.

1959. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα διορίστηκε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας.

1962. Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Σένι.

1963. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου (Ένωση Κέντρου), ανακοινώσε την δωρεάν εγγραφή των μαθητών και φοιτητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την δωρεάν έκδοση των τίτλων σπουδών.

1965. Θύελλα στη Βουλή μετά τις καταγγελίες βουλευτών της Ένωσης Κέντρου για τις προσπάθειες εξαγοράς τους ώστε να αποσκιρτήσουν από το κόμμα.

1967. Μετά από 128 χρόνια της βρετανικής κατοχής στο Άντεν ανακηρύχτηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης.

1978. Γενική Απεργία στο Ιράν για την ανατροπή του Σάχη Ρεζά Παχλαβί.

1986. Πόλεμος Ιράκ-Ιράν. Ιρανικές ρουκέτες που έπεσαν στην Βαγδάτη. Σκοτώθηκαν 48 άμαχοι.

2000. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου