Οκτωβρίου 20, 2016

7/20 Οκτωβρίου.Τα γεγονότα σαν σήμερα

1480. Ο Ιβάν ο Τρίτος και ο Μέγας Χάνος των Μογγόλων Αχμετ υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία οριοθέτησης που τοποθέτησε τη γραμμή των συνόρων τους στον ποταμό Οκα (Ούγκρα) στην Καλούγκα.

1740. Η Μαρία Θηρεσία στέφθηκε αρχιδούκισσα της Αυστρίας. Η Γαλλία, η Πρωσία, η Βαυαρία και η Σαξονία δεν την αναγνώρισαν με αποτέλεσμα τον Πόλεμο της Αυστριακής Διαδοχής.

1774 . Το Αμερικανό Ηπειρωτικό Κονγκρέσσο επέβαλε οικονομικό εμπάργκο στις συναλλαγές με τη Βρετανία

1805: Ο Πρωσικός στρατός του στρατηγού Μακ παραδόθηκε στο Ναπολέοντα στο Ουλμ. Γαλλίας στο Ουλμ.

1812. Η Δεύτερη μάχη του Πολοτόσκ. Τα ρωσικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Wittgenstein επιτέθηκαν και νίκησαν το βαυαρικό σώμα της υποχωρούσης γαλλικής Στρατιάς υπό τον Στρατάρχη Σαιν Σιρ.

1818: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν συνθήκη, η οποία όριζε τα σύνορα Καναδά-Ηνωμένων Πολιτειών στον 49ο παράλληλο.

1827: (8/20 Οκτωβρίου). Ναυμαχία στο Ναυαρίνο. Ο άγγλος ναύαρχος Κόρδιγκτον αιφνιδίασε και κατέστρεψε τον οθωμανικό και αιγυπτιακό στόλο στην Πύλο. Η ελληνική ανεξαρτησία όμως ήταν αποτέλεσμα του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1828.

1883. Το Περού και η Χιλή υπέγραψαν συνθήκη, για την απόσυρση του Περού από τον Πόλεμο του Ειρηνικού με την οποία η επαρχία Ταραπακά παραχωρήθηκε στη Χιλή

1900: Η Γερμανό- Βρετανική Συμφωνία , που απέβλεπε στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, και στη διατήρηση των λιμανιών της χώρας ανοιχτών στο διεθνές εμπόριο.

1904:Η Χιλή και η Βολιβία υπέγραψαν Συνθήκη Ειρήνης και Φιλίας, οριοθετώντας τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

1913: Υπογράφηκε η αγγλο-γερμανική συμφωνία για τον έλεγχο της Αγκόλα και της Μοζαμβίκης.

1915: Οι σύμμαχοι της Αντάτ κήρυξαν τον πόλεμο στη Βουλγαρία, που επιτέθηκε στη Σερβία και μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων.

1921: Στην Άγκυρα ο Γάλλος πρεσβευτής Μπουγιόν υπέγραψε με τον Κεμάλ τη Συμφωνία της Άγκυρας, που προέβλεπε , την αναγνώριση του Κεμαλικού καθεστώτος, την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και τη χορήγηση όπλων, την ίδια ώρα που ο ελληνικός Στρατός μάχονταν στη Μικρά Ασία.

1929: Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ κήρυξε επισήμως την πλήρη κολεκτιβοποίηση.

1935: Περίπου 6000 Κινέζοι κομμουνιστές, (από του 86000 που ξεκίνησαν υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ) έφθασαν στον θύλακα του Σανγκτζί αφου διέσχισαν με τα πόδια 9.600 χιλιόμετρα, σε 368 ημέρες. Έτσι έληξε η «Μεγάλη Πορεία».

1940. Ο Έλληνας Πρέσβης στη Ρώμη Ιωάννης Πολίτης ενημέρωσε τον Μεταξά για τις αποφάσεις της Ιταλικής κυβέρνησης που ελήφθησαν στις 15 Οκτωβρίου στο Παλάτσο Βενέτσια για επίθεση κατά της Ελλάδας, και τονίζει σωστά τις αποφάσεις. «Ανακεφαλαίωσις. Επίθεσις εις Ήπειρον, Πίεσις προς Θεσσαλονίκην και εις δεύτερον χρόνον προέλασις προς Αθήνας.». Στην Τουρκία ανακοινωθήκαν τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού . Οι κάτοικοι ήσαν 17.820.950.


1941: Στο Κραγκούγιεβατς, στη Σερβία άρχισαν οι μαζικες εκτελέσεις αντιποίνων από τους Γερμανούς .

1942: Τερματίστηκε  η μακρά αεροπορική πολιορκία της Μάλτας από τις δυνάμεις του Άξονα.

1944: Οι «σύμμαχοι» πλέον, Βούλγαροι αποσύρθηκαν από την Μακεδονία σε εφαρμογή της συμφωνίας της χαρτοπετσέτας των Στάλιν –Τσώρτσιλ Μονάδες Παρτιζάνων (НОВЈ) υπό τον στρατηγό Πέκο Ντάπτσεβιτς και στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού υπό τον στρατηγό Βλάντιμιρ Ζντάνοφ εισέρχονται ως απελευθερωτές στο Βελιγράδι .Την ίδια ημέρα ο Αμερικανός στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ αποβιβάστηκε ξανά στις Φιλιππίνες, όπως είχε υποσχεθεί.

1945: Οι γυναίκες στη Γαλλία απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές.

1947: Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή των Αντι-αμερικανικών Δραστηριότητων γνωστότερη και ως «Επιτροπή ΜακΚάρθι», ξεκίνησε τις δημόσιες ακροάσεις για την Κομμουνιστική διείσδυση στο Χόλιγουντ.

1949. Η Γιουγκοσλαβία εξελέγη ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

1950: Εκλέχτηκε ομόφωνα ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο Κιτίου Μακάριος

1952: Η κυβέρνηση Μοσαντέκ του Ιράν κήρυξε τη Μεγάλη Βρετανία ως εχθρό και τις διπλωματικές σχέσεις.

1958: Στη Ταϊλάνδη, ο αρχηγός του στρατηγού Σαρίτ Τάναρατ ανελαβε την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα.

1961: Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, του Р-13, που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο. Ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος Φ.Κιουρτσούκ πρόβαλε βέτο στην πρόταση για ενιαίου κυπριακού στρατού.

1962: Ο Μάο Τσε Τουνγκ επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στην Ινδία για να αλλάξει τα σύνορα που κληρονόμησε από τη «γραμμή ΜακΜαόν (McMahon)» του 1914, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Θιβέτ και Ινδιών. Η Κίνα επιτέθηκε αιφνιδιαστικά σε όλο το μέτωπο των 2500 χιλιομέτρων των συνόρων και φρουρές των ινδικών ενόπλων δυνάμεων σε υψόμετρα άνω των 5000 μέτρων είτε υποχώρησαν είτε παραδόθηκαν. Η κυβέρνηση Νεχρού που προσπαθούσε να προσεγγίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αιφνιδιάστηκε πλήρως.

1965. Ο στρατηγός Σουχάρτο, άρχισε τις μαζικές συλλήψεις των κομμουνιστών στην Ινδονησία.

1966. Άρχισε η τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα του Γιουγκοσλάβου πρωθυπουργού Πέταρ Στάμπολιτς τον οποίο συνόδευε ο υπουργός οικονομικών Κίρο Γκλιγκόρωφ. Κύριο αντικείμενο για τους Γιουγκοσλάβους ήταν η πρόταση για κατάργηση των θεωρήσεων , αλλά κυρίως η κατασκευή αγωγού από το συγκρότημα της Εσσο Πάππας προς το Βελιγράδι μέσω Σκοπίων. Ο αγωγός κατασκευάστηκε επί Σημίτη. Η επίσκεψη σκιάζεται από δηλώσεις του επικεφαλής του Κ.Κ. Μακεδονίας Κρίστε Τσερβενκόφσκι, (του πατρός του μετέπειτα πρωθυπουργού Μπράνκο), περί της «μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα. Την ίδια ημέρα η κυβέρνηση των αποστατών επιστράτευσε τους τεχνικούς του Ο.Τ.Ε.

1968: Στο Σκορπιό έγινε ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση με την πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ζακλίν Κένεντι Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό, ο αμερικανός Ντικ Φόσμπερυ που έκανε άλματα με τον δικό του παλμό κέρδισε στο άλμα εις ύψος με 2.24

1971. Ο Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Βίλυ Μπράντ ,τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και την «Οστ πολιτίκ» του.

1973 : Η βασίλισσα της Αγγλίας Ελίζαμπεθ εγκαινίασε την Όπερα του Σίδνεϋ. 1985. Απογραφή στην Τουρκία. Ο πληθυσμός της Τουρκίας ήταν 50.664.458 και οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, 5.475.982

1992. Οι Μονάδες του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού απαγκιστρώθηκαν από το Ντουμπρόβνικ, και τη χερσόνησο της ΠρέβλακαPrevlaka στην είσοδο του κόλπου του Κότορ που τέθηκαν υπό τον έλεγχο των παρατηρητών του ΟΗΕ, Στην πόλη της Βιτεζ στη Βοσνία ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και Κροατών, που μέχρι τότε ήσαν σύμμαχοι εναντίον των Σέρβων της Βοσνίας. 1993: Το Βέλγιο αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα πΓΔΜ.

2011.Ενω η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ ανακοίνωσε «το οριστικό τέλος της ένοπλης δράσης της» στη Σύρτη της Λιβύης οι σουνίτες μισθοφόροι λιντσάρισαν τον αιχμάλωτο Μουαμάρ Καντάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου