Νοεμβρίου 08, 2015

26η Οκτωβρίου/8 Νοεμβρίου. Το Χρονολόγιο των γεγονότων

392.Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε όλες τις παγανιστικές λατρείες.

960. Στη μάχη της Ανδρασσού, σε μια διάβαση της οροσειράς του Ταύρου στην Κιλικία, ο βυζαντινός στρατός υπό τον Λέοντα Φωκά το νεότερο, πέτυχε συντριπτική νίκη επί του Χαμδανίδη εμίρη του Χαλεπιού Σαΐφ αλ-Ντάουλα.

1273. Ο Αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β 'Παλαιολόγος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Άννα της Ουγγαρίας.

1519. Ο Κονκισταδόρ Ερνάντο Κορτές έγινε δεκτός στην πρωτεύουσα των Αζτέκων Τενοτστιτλάν από τον Μοντεζούμα Β΄

1520.Το Λουτρό αίματος της Στοκχόλμης. Ήταν μια σειρά εκτελέσεων  αριστοκρατών κληρικών που υποστήριζαν το κόμμα της ανεξαρτησίας,  που έγιναν  μεταξύ 7 - 10Νοέμβριου στη Στοκχόλμη με διαταγή του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού ΙΙ, αλλά με την προτροπή  του αρχηγού της Ενωτικής Παράταξης  αρχιεπισκόπου, Gustavus Trolle.
Η κορύφωση ήταν   στις 8 Νοεμβρίου 1520, όταν εκτελέστηκαν 90.

1576. Ογδοηκονταετής Πόλεμος: Οι 17 επαρχίες της Ολλανδίας με την «Ειρήνευση της Γάνδης» σχημάτισαν ομοσπονδία, για να αντιταχθούν στην ισπανική κατοχή.

1612. Ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στην Κρήτη, και προκάλεσε μεγάλες καταστροφες.

1620 .Ο Βασιλιάς της Βοημίας ηττήθηκε στη Μάχη του Λευκού Όρους, κοντά στην Πράγα από τους καθολικούς. Ήταν η πρώτη μάχη του τριακονταετούς πολέμου.

1658. Η ναυμαχία στα στενά του Όρεσουντ, εκέι που τώρα περναέι η γέφυρα που συνδέει το νοτιότερο τμήμα της Σουηδίας με την Δανία . Οι ενωμένοι στόλοι των Ολλανδών και των Δανών νίκησαν τους Σουηδούς που πολιορκούσαν τηνΚοπεγχάγη.

1805 . Κατά την πρώτη σερβική επανάσταση ο φρούραρχος του Σμεντέρεβο (Δισδάρης) , Μουχαρέμ Γκούσα Μπόσνιακ παρέδωσε το φρούριο και την πόλη στον Καραγιώργη. Το Σμεντέρεβο ήταν η πρώτη σερβική πόλη που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.

1806. Η παράδοση των 20.000 ανδρών της φρουράς του Μαγδεμβούργου στον στρατάρχη Νεΰ, μετα από σύντομη πολιορκία (3-7 Νοεμβρίου)

1858 . Το Μαυροβούνιο, μετά τη νίκη επί του τουρκικού στρατού στο Γκράχοβο, αναγνωρίστηκε από τις μεγάλες δυνάμεις , τη Ρωσία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Πρωσία.

1866. Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου.

1901 Τα Ευαγγελικά: Βίαιες συμπλοκές στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση των Ευαγγελίων στη δημοτική γλώσσα.

 1912 . Στις 26 Οκτωβρίου/8 Νοεμβρίου, ο ελληνικός στρατός μπήκε στη Θεσσαλονίκη. Στις 8/21 Νοεμβρίου αγήματα του Στόλου και δύναμη 1000 αντρών , υπό τον Αλέξανδρο Μανουσάκη, που επέβαιναν σε τρία επίτακτα ατμόπλοια, αποβιβάστηκαν αναίμακτα στην Μυτιλήνη.  Η Τουρκική φρουρά από 2000 άντρες συμπτύχθηκε στο εσωτερικό νησιού, και παραδόθηκε στις 8 /31Δεκεμβρίου.

1916 .Στις 8/21 Νοεμβρίου  η ΑΝΤΑΝΤ αξίωσε την αποχώρηση από την Αθήνα των πρέσβεων των Κεντρικών Δυνάμεων.


1917. Οι μπολσεβίκοι σχηματίσανε  τη δική τους κυβέρνηση. Το συμβούλιο των κομισάριων του λαού . Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Λένιν, κομισάριος Εξωτερικών ο Τρότσκι και κομισάριος των Εθνοτήτων ο Στάλιν. Ο Κερένσκυ έδωσε εντολή στον στρατηγό Κρασνόφ  να καταστείλει με τους  Κοζάκους του 3ου Σώματος Ιππικού Σώματος την ένοπλη εξέγερση  και την αποκαταστήσει  τη  Προσωρινή Κυβέρνηση.


1921.Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία εκκαθαρίζει από τους τούρκους τον τομέα Τσιβρίλ.

1923. Το αποτυχημένο πραξικόπημα του NSDAP στο Μόναχο, που έμεινε στην ιστορία ως το Πραξικόπημα της Μπυραρίας.

1926.δρύθηκε ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας. ΑΠΟΕΛ.

  1931. Έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, της οποίες μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα το Γιουγκοσλαβικό Ριζοσπαστικό Αγροτικό Κόμμα με επικεφαλής τον στρατηγό Πέταρ Ζίβκοβιτς, να καταλάβει και τις 305 έδρες.

1932. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ πέτυχε σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

1939. Στην επέτειο του πραξικοπήματος στο Μόναχο ένας φτωχός εργάτης με κομμουνιστικό παρελθόν ο Γκέοργκ Ελσερ προσπάθησε να δολοφονήσει τον Χίτλερ, βάζοντας ωρολογιακή βόμβα στην «μπιραρία» του NSDAP.

1940. Άρχισε η αναδίπλωση των Ιταλών από τη γραμμή Ελαίας-Καλαμά

1941. Ιδρύθηκε στα Τίρανα από 16 συνέδρους, οκτώ από τους οποίους ήσαν χριστιανοί και πέντε μουσουλμάνοι, το Αλβανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, με την καθοδήγηση των Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών. Πρώτος Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας εκλέχτηκε ο Ενβέρ Χότζα, από τον Κομμουνιστικό πυρήνα της Κορυτσάς.

1942. Ενώ ο Αϊζενχάουερ και ο αμερικανικός στρατός αποβιβάστηκαν στο Αλγέρι αρχίζοντας την επιχείρηση «Πυρσός», ο Χίτλερ από τη γνωστή μπιραρία του Μονάχου ανακοίνωσε την πτώση του Στάλινγκραντ. Λόγω της εισβολής στην Αλγερία, η κυβέρνηση του Βισύ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

1944. Οι βουλγαροπαρτιζάνοι στην Βαρντάρσκα μπήκαν στο Στιπ, το Νεγκότινο και τη Στρούγκα.

1954.Σοβιετικά καταδιωκτικά κατάρριψαν αεροπλάνο των ΗΠΑ βόρεια από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο.

1959. Αίγυπτος και Σουδάν υπέγραψαν συμφωνία για τη διανομή των υδάτων του Νείλου.

1960 . Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντυ κέρδισε τον Ρίτσαρντ Νίξον και έγινε ο 35ος πρόεδρος των Η.Π.Α. Ο αρχηγός της CIA Άλεν Ντάλες επισκέφθηκε με άκρα μυστικότητα την Αθήνα, για τριήμερες συνομιλίες. Επόμενος σταθμός του η Άγκυρα.

1963. Ορκίστηκε η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

1973. Πόλεμος του Μπακαλίαρου. Η Ισλανδία και η Μ. Βρετανία συμφώνησαν στις ποσοστώσεις.

1974 . Ο απότακτος ταξίαρχος Ιωαννίδης παραπέμφθηκε στο στρατοδικείο για το πραξικόπημα στην Κύπρο.

1977. Ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακοινώσε την ανακάλυψη των «τάφων της Βεργίνας»

1988 .Ο πρεσβύτερος Τζορτζ Μπους νίκησε τον Μάϊκλ Δουκάκις στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

1991.ΕΟΚ και Καναδάς ανακοίνωσαν την επιβολή οικονομικού εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία.

1992. Η επίθεση του Αγίου Δημητρίου. Μετά την εκδίωξη των Σέρβων από την κοιλάδα του Νερέτβα και το Μόσταρ, οι Κροάτες και Μουσουλμάνοι εξαπέλυσαν στην Ερζεγοβίνη μεγάλη επίθεση με 40,000 άνδρες, για να επιτύχουν την συντριβή των σερβικών δυνάμεων . Οι επίθεση έγινε ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, με το παλιό. (Μήτροβνταν).
Ο κύριος στόχος ήταν η πόλη Nevesinje και οι γραμμή άμυνας των σέρβων ήταν το χωριά Vranjevići και Bilećki όπου βρίσκονταν το σώμα εθελοντών του βοεβόδα Ράντε Ράντοβιτς. Η μάχες κράτησαν πέντε ημέρες.Και υποχώρησαν οι Κροατομουσουλμάνοι που είχαν 580 νεκρούς. Οι σέρβοι έχασαν μόνο 40. Την ίδια ημέρα μεγάλη πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό Πήλιο, κατέστρεψε 20.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

1994. Ανακοινώθηκε η ποινή του Γιώργου Κοσκωτά για το σκάνδαλο στην Τράπεζα Κρήτης. Κάθειρξη 25 ετών. Αποφυλακίστηκε στις 16 Μαρτίου 2001.

1995 .Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι και η Ελλάδα ικανοποιήθηκε οικονομικά σύμφωνα με τη Συνθήκη του Πότσδαμ του 1945. Η πΓΔΜ έγινε επίσημα το 38ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

2001. Οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Σερβίας «κόκκινα μπερέ» άρχισαν να διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης Τζιντζιτς στο στρατόπεδο τους στην Κούλα. Τέσσερις ημέρες αργότερα απέκλεισαν την εθνική οδού Νις- Βελιγράδι. Η κινητοποίηση έληξε στις 17 Νοεμβρίου, μετά από διαπραγματεύσεις με τη σερβική κυβέρνηση. Η Γαλλική Γερουσία παραχώρησε περιορισμένη αυτονομία στην Κορσική.

2002. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση 1441 για τον αφοπλισμό του Ιράκ που άνοιξε τον δρόμο στις ΗΠΑ να επέμβουν στο Ιράκ.

2006. Τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Σερβίας που ορίζει το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου