Νοεμβρίου 05, 2015

5 Νοεμβρίου. Χρονολόγιο Γεγονότων

1219 . Οι Σταυροφόροι κατέλαβαν το λιμένα της Δαμιέτης στην Αιγύπτο, (στο δέλτα του Νείλου),μετά από πολιορκία.

1499. Εκδόθηκε στο Τρεγκιέ (Βρετάνη). της Γαλλίας το "Καθολικόν". Αυτό το βρετονικό-γαλλικό-λατινικό λεξικό γράφτηκε το 1464 από τον Jehan Lagadeuc. Είναι το πρώτο βρετονικό και το πρώτο γαλλικό λεξικό.

1688 . Ο Γουλιέλμος Γ 'της Αγγλίας αποβιβάστηκε στη Νοτιοδυτική Αγγλία.

1757.Επταετής Πόλεμος. Ο Φρειδερίκος Β΄ ο Μέγας της Πρωσίας νίκησε στη μάχη του Ρόσμπαχ τις συμμαχικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1789. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση διακήρυξε την ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου.

1828 . Παραδόθηκαν οι Τούρκοι της Λιβαδειάς .

1854 . Κριμαϊκός Πόλεμος: Οι αγγλογαλλικές δυνάμεις νίκησαν το ρωσικό αυτοκρατορικό στρατό στη μάχη του Ίνκερμαν.

1911. Μετά την κήρυξη του πολέμου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις 29 Σεπτεμβρίου, η Ιταλία προσάρτησε την Τρίπολη της Λιβύης.

1912. Με την έναρξη του Βαλκανικού Πολέμου ο Χομαριώτης Tαγματάρχης Χωροφυλακής Σπύρος Σπυρομήλιος είχε αποσταλεί στην Κέρκυρα για να συγκροτήσει σώμα εθελοντών προς απελευθέρωση της Χιμάρας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με την διαταγή υπ’ αριθ. 88263 ανέφερε: «Κρίνω πολιτικώς σκόπιμον να καταληφθή το ταχύτερον Χιμάρα και υψωθεί εκεί Ελληνική Σημαία. Προς τον σκοπόν τούτον δύνασθε να διαθέσητε εθελοντικόν τι Σώμα αποβιβαζόμενον δια θαλάσσης εις Χιμάραν υπό την ηγεσίαν αυτού του Σπυρομήλιου.
Το πράγμαν ευκταίον, αν είναι δυνατόν να γίνη μέχρις της Κυριακής, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι η Πύλη εζήτησε απ’ ευθείας ανακωχήν, δια να διαπραγματευθή τους προκαταρκτικούς όρους της ειρήνης, συμφέρον δε έχομεν κατά την ανακωχήν ταύτην η δράσις μας να είναι γνωστόν να έχη επεκταθή μέχρι του βορείου μέρους της διεκδικήσεως μας. Μόλις αναχωρήση δια θαλάσσης δια Χιμάραν Σώμα, δύνασθε να μοι αναγγείλητε την κατάληψιν ως γενομένην ήδη, ίνα γνωσθή δημοσία δια του τύπου».
Την αυγή της 5ης/18ης Νοεμβρίου Χιμαριώτες, Κρήτες και άλλοι εθελοντές επιβιβάστηκαν στα ατμόπλοια και απέπλευσαν από την Κέρκυρα. Στις 7:30 το πρωί τα ελληνικά τμήματα υπό τον Ταγματάρχη Σπυρομήλιο, αποβιβάστηκαν στα Σπήλια της Χιμάρας χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Μετά την παράδοση της τουρκικής φρουράς ο Ταγματάρχης Σπυρομήλιος εισήλθε στο κάστρο της Χιμάρας στις 2 το μεσημέρι , και ύψωσε στο Διοικητήριο τη γαλανόλευκη .Η Χιμάρα ήταν ελεύθερη.
Την ίδια ημέρα (5 /18 Νοεμβρίου 1912) το 1ο Ευζωνικό Σύνταγμα,  εισήλθε πρώτο θριαμβευτικά στο Οστροβο (Άρνισσα Πέλλας). Την ιδια ημέρα, ο Γούντροου Ουίλσον εκλέχθηκε 28ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1914. Εξαπολύθηκε η Αυστρο-Ουγγρική επίθεση κατά της Σερβίας, και οι σερβικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

1916. Με την Πράξη της 5ης Νοεμβρίου οι αυτοκράτορες της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας ανακηρύξαν το βασίλειο της Πολωνίας. Την ίδια ημέρα στο Εβερεττ της πολιτείας της Ουάσιγκτον σε μάχη συνδικαλιστών εργατών και μπράβων σκοτώθηκαν 12 εργάτες και 4 «εργοδοτικοί». 

  1917. Στις 23Οκτωβρίου/5 Νοεμβρίου 1917, δύο ημέρες πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Αγία Πετρούπολη, ο ηγέτης των Εσθονών Μπολσεβίκων Γιααν Αμβελτ, επεχείρησε να καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία στο Ταλίν.

1926. Μετά την τέταρτη απόπειρα δολοφονίας κατά του Μουσολίνι το καθεστώς έθεσε σε ισχύ το νόμο για την προστασία του κράτους, που νομιμοποίησε το ολοκληρωτικό φασιστικό καθεστώς.

1933. 411,786 Βάσκοι ψήφισα σε δημοψήφισμα υπέρ αυτονομίας. Το ποσοστό ήταν 96.67% , και η κυβέρνηση της Μαδρίτης, άσκησε βέτο.

1937 .Ο Αδόλφος Χίτλερ, συγκάλεσε σύσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας στην καγκελαρίας στην οποία παρέστησαν ο Στρατάρχης Βέρνερ φον Μπλόμπεργκ, και
ο στρατηγός Βέρνερ φον Φριτς, ο Αρχηγός του Ναυτικού Εριχ Ρεντερ, ο Χερμαν Γκαίρινγκ και υπουργός Εξωτερικών Ο βαρώνος Κόνσταντιν φον Νόιρατ κατά την οποία ο Χίτλερ του ενημέρωσε για τα σχέδιά του για την απόκτηση ζωτικού χώρου της Γερμανίας, και τόνισε οτι ήθελε να επιλύσει το ζήτημα ζωτικού χώρου το αργότερο το 1943 - 1945 , αναλαμβάνοντας την επίθεση. Ο Χίτλερ ξεκίνησε την τετράωρη-συνάντηση λέγοντας οτισε περίπτωση πρόωρου θανάτου του η ακόλουθη έκθεση θα πρέπει να θεωρηθεί ως τελευταία του διαθήκη.

1940.Τρίτη 5 Νοεμβρίου. 9η ημέρα του Πολέμου. Συνεχίστηκε η ελληνική αντεπίθεση στην Πίνδο.Το 68ο Σύνταγμα Πεζικού, με διοικητή το Συνταγματάρχη Μπιζάνη ολοκλήρωσε τη συγκέντρωσή του στο Ξυνό Νερό . Ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν από λάθος τα Μπίτολα, (Μοναστήρι) προκαλώντας τον θάνατο πολλών ατόμων.Στον τομέα της Θεσπρωτίας, οι Ιταλοί με την κάλυψη αεροπορίας και πυροβολικού, κατόρθωσαν στις 10:15 της 5ης Νοεμβρίου να ζεύξουν τον Καλαμά  στην περιοχή Τσιφλίκι, να διαπεραιωθούν νότια από αυτόν και να δη­μιουργήσουν μικρό προγεφύρωμα. Το απόγευμα της 5ης Νοεμβρίου, ο Πράσκα δέχθηκε την απροσδόκητη επίσκεψη του στρατηγού Σοντού στο στρατηγείο του στη Δερβιτσάνη αλλά του είπαν για την αντικατάσταση του στις 9 Νοεμβρίου.
Στις ΗΠΑ ο Ρούσβελτ κέρδισε μια τρίτη θητεία στο προεδρικό αξίωμα. Έλαβε 27.313.945 ψήφους ή το 54.74% του εκλογικού σώματος και εξασφάλισε 449 εκλέκτορες.

1942. Ο Μοντγκόμερι ανακοίνωσε ότι οι Βρετανοί κέρδισαν μια απόλυτη νίκη στην Αίγυπτο ότι ο στρατός του Ρόμελ ήταν σε πλήρη υποχώρηση και ότι ο υποδιοικητής του Αφρικα Κορπς στρατηγός Ρίτερ φον Τόμα είχε συλληφθεί αιχμάλωτος.

1943 .Βομβαρδισμός του Βατικανού. Ένα βομβαρδιστικό Marchetti 79 που απογειώθηκε από το Βιτέρμπο της Ιταλικής Δημοκρατίας του Σαλό και έριξε πέντε βόμβες στο Βατικανό από τις οποίες οι 4 δεν εξεράγισαν.

1956. Η βρετανική 45η ταξιαρχία Καταδρομών και η 16η ταξιαρχία αλεξίπτωτων επιτέθηκαν από τη θάλασσα και τον αέρα στη ζώνη του Σουέζ και κατέλαβαν τη διώρυγα. Το Ισραήλ κατέλαβε το Σαρμ-ελ-Σέιχ, στον Κόλπο της Άκαμπα. Η Σοβιετική Ένωση απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικούς πυραύλους εάν οι Γάλλοι και οι Άγγλοι δεν αποδεχθούν κατάπαυση του πυρός. Οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί από το Λονδίνο.

1959. Απελευθερώθηκε ο Μαξ Μέρτεν και απελάθηκε στη Δυτική Γερμανία.

1961. Πνίγηκε το Μπουρνάζι. Το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού και μέσα σ' ένα τρίωρο η Αθήνα είχε μεταβληθεί σε απέραντη λιμνοθάλασσα. Τεράστιοι όγκοι νερού που κατέβαιναν τον Κηφισό πλημύρισαν το Μπουρνάζι, τα Νέα Λιόσια, τον Ταύρος, το Αιγάλεω, το Μοσχάτο, τη Νίκαια και τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.
Στην οδό Πειραιώς το ύψος του νερού έφθασε τα δύο μέτρα. Πνίγηκαν 43 άνθρωποι. 400 σπίτια κατέρρευσαν και πλημμύρισαν πάνω από 4.000 οικήματα και 3.790 ήσαν οι άστεγοι επισήμως.

1964 .Οξύτατο επεισόδιο μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην κυβερνητική επιτροπή με αφορμή το φορολογικό.

1967. Ο Πρόεδρος Σαλόλ της Υεμένης ανατράπηκε με πραξικόπημα.

1968.Ο Ρίτσαρντ Νίξον εκλέχτηκε 37ος πρόεδρος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με αντιπρόεδρο τον Σπύρο Αγκνιου.

1982. Κατάπλους της Φρεγάτας 'ΛΗΜΝΟΣ' (F-451) στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

1989. Μετά το βρώμικο καλοκαίρι του 89, γίνονται ξανά εκλογές καθώς ο Μητσοτάκης προσπαθεί να αποκτήσει αυτοδύναμη πλειοψηφία. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ‘ήταν 6.696.484. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε 46,1% και πήρε 148 έδρες το ΠΑΣΟΚ που υποσχόταν, «Μεταρρύθμιση Παντού» ΠΑΣΟΚ πήρε 40,6% και έβγαλε 128 έδρες, ενώ η Σύμπραξη Χαρίλαου-Κύρκου έμεινε στο 10,9% πήρε 21 έδρες . Ως αποτέλεσμα των διερευνητικών εκλογών, προέκυψε η βραχύβια οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα , την οποία ανέτρεψε ο Μητσοτάκης και ορίστηκαν νέες εκλογές για την 8η Απριλίου 1990.

1991.Εληξε η διάσκεψη της Χάγης για το Γιουγκοσλαβικό, καθώς οι πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Μόμιρ Μπουλάτοβιτς απέρριψαν την τέταρτη και τελική εκδοχή του σχεδίου Κάρινγκτον , για μια συνολική λύση της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Την ίδια βρέθηκε νεκρός, στο γιοτ του στα ανοικτά των Καναρίων Νήσων, ο τσεχικής καταγωγής μεγιστάνας των Βρετανικών μέσων ενημέρωσης Ιαν Ρόμπερτ Μάξγουελ

1992. Οι Ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις επενέβηκαν και σταμάτησαν οι συγκρούσεις των πολιτοφυλακών της Ινγκουσέτιας και της Β.Οσσετίας που ξέσπασαν στις 30 Οκτωβρίου του 1992 με περισσότερους από 115 νεκρούς.

1996. Ο Πακιστανός Πρόεδρος απέλυσε με διάταγμα την κυβέρνηση της Μπεναζίρ Μπούτο με την κατηγορία ότι η κυβέρνησή της ήταν διαφθαρμένη και διέλυσε την Εθνοσυνέλευση . Ο Μπιλ Κλίντον επανεξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, νικώντας τον Ρεπουμπλικανικό Μπόμπ Ντόουλ

2003. Η Μονακό σημειώνει ρεκόρ τερμάτων στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο, νικώντας τη Λα Κορούνια με 8-3.

2004. Ο Πούτιν υπέγραψε Πρωτόκολλο-Απάτη του Κιότο και έτσι τέθηκε σε ισχύ.

2006. O Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, καταδικάστηκαν σε θάνατο για την σφαγή 148 Σιιτών το 1982.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου