Νοεμβρίου 16, 2015

16 Νοεμβρίου. Χρονολόγιο των γεγονότων

1532. Ο Φρανθίσκο Πιθάρρο και οι άντρες του αιχμαλώτισαν τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταουάλπα στη μάχη της Καχαμάρκα.

1793. 93 καθολικοί ιερείς απαγχονίστηκαν στη Νάντ.

1805. Η Μάχη του Schöngrabern βόρεια της Βιέννης ανάμεσα στην οπισθοδυλακή του Κουτούζωφ από 7000 άνδρες που διοικούσε ο πρίγκιπας Πιότρ Μπαγκρατιόν και του σάματος του Μυρά με 40.000 άνδρες.

1822. Στις 16/28 Νοεμβρίου δολοφονήθηκε από τους αγγλόφιλους, ο φιλογενής Παναγιώτης Κρεββατάς, στην περιοχή Κυανή Σκάλα, κοντά στη γέφυρα Κοπάνου, στον ποταμό Ευρώτα.

1828 . Η Αγγλία που παρέσυρε τη Γαλλία και τον Νέσελροντ , αγνοώντας τις απόψεις του Καποδίστρια, όπως εκφράστηκαν στη Διάσκεψη του Πόρου επέβαλε με το δεύτερο Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 4/16ης Νοεμβρίου, τη δημιουργία ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους, αλλά υποτελούς στο Σουλτάνο που θα περιελάμβανε την Πελοπόννησο (Μοριά) και τα νησιά των Κυκλάδων.

1914. Άνοιξε επίσημα η FED. Η “Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών”. Την ίδια ημέρα στη Σερβία άρχισε η Μάχη της Κολούμπαρα που έληξε στις 15 Δεκεμβρίου με νίκη του σερβικού στρατού απέναντι στους Αύστρο-Ούγγρους.

1917. Ο Ζώρζ Κλεμανσώ διορίστηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας .Η πρώτη του πράξη ήταν να αποπέμψει τον Μωρίς Σαράιγ από το Μακεδονικό Μέτωπο επειδή συνδεόταν με τους πολιτικούς Ζοζέφ Καγιό και Λουί Μαλβί, οι οποίοι κατηγορούνταν για προδοσία

1919 . Έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Γαλλία και την Ιταλία. Στη Γαλλία πρώτο κόμμα ήταν η Ομοσπονδία των Ρεπουμπλικανών, (FR), του Αυγούστου Ισαάκ που έλαβαν μεν 1,819,691 ψήφους αλλά εξέλεξαν 183 βουλευτές , ενω η Δημοκρατική Συμμαχία των Ρεπουμπλικανών, (ARD)του Πουανκαρέ κέρδισε 200 έδρες. Τρίτο Κόμμα οι Ριζοσπάστες του τραυματία Κλεμανσώ που κατέβηκαν με επικεφαλής τον Εντουάρ Εριό και έβγαλαν μόνο 86 βουλευτές, χάνοντας 86. Τέρταρτο Κόμμα οι σοσιαλιστες (SFIO) με τον Λέοντα Μπλουμ που πήραν το 21.22% των ψήφων αλλά έβγαλαν μόνο 68 βουλευτές. Στην Ιταλία ψήφισαν 5,793,492 ψηφοφόροι από τα 10,239,326 εγγραμμένους (56.6%) και νικητές ήσαν οι σοσιαλιστές του Φίλιππο Τουράτι που πήραν 32.3% και 156 έδρες και ακολούθησαν το Λαϊκό Κόμμα με 20,5% και οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες με 15,9%.

1933. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις. Προηγήθηκαν μυστικές διαπραγματεύσεις του προέδρου Ρούσβελτ με τον σοβιετικό κομισάριο εξωτερικών υποθέσεων Λιτβίνοφ που κατέληξαν σε μια συμφωνία κυρίων ,(15 Νοεμβρίου), με την οποία οι Σοβιετικοί δεσμεύτηκαν να απόσχουν από κάθε παρέμβαση στις αμερικανικές εσωτερικές υποθέσεις, δηλαδή να μην βοηθούν το αμερικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, να εγγυηθούν ορισμένα θρησκευτικα και νομικά δικαιώματα στους Εβραίους που ζουσαν στη Σοβιετική Ένωση, και δεσμεύτηκαν σε μελλοντικές συνομιλίες για τη διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τη σύναψη των συμφωνιών αυτών, ο Πρόεδρος Ρούζβελτ διόρισε τον δικό μτου άνθρωπο William C. Bullitt ως ο πρώτος πρέσβη των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση.

1940. Στις 16 Νοεµβρίου το 2/39 Σύνταγμα Εὐζώνων συνέχισε την επίθεση του για την κατάληψη της Βίγλας και την απελευθέρωση της Κόνιτσας . Στο μέτωπο «Μόροβας – Ιβάν» , το Απόσπασμα Μπεγέτη κατέλαβε το ορεινό συγκρότημα Χήπετς, το ύψωμα 1500 και το χωρίο Ρέσνιτσε. Πιάνοντας 130 Ιταλούς αιχμαλώτους και άφθονο πολεμικό υλικό. Σε όλο το µήκος του µετώπου οι ελληνικές δυνάµεις µετά από σκληρό αγώνα κατάφεραν να προωθήθούν µέχρι τα υψώµατα 1779 και Αγιος Αθνανάσιος.Τις απογευµατινές ώρες τις κατελήφθη το χωριό Άρζα και τα υψώµατα βορείως του χωριού.
Σε απάντηση του βομβαρδισμού του Κόβεντρι από τη Λουφτβάφε , η ΡΑΦ βομβαρδίσε το Αμβούργο. Στην κατεχόμενη Πολωνία, οι Ναζί απέκλεισαν το Γκέτο της Βαρσοβίας.

1941. Οι Γερμανοί επανέλαβαν την επίθεσή τους προς τη Μόσχα. Το 3ο και το 4ο Σώμα προωθήθηκαν κατά μήκος των Λεωφόρων Μόσχας-Λένινγκραντ και Μόσχας- Βολοκαλομένσκογιε, και έφθασαν σε 30-40 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

1943. 35 Β-24 της 392ης πτέρυγας βομβάρδισαν το εργοστάσιο «Norsk Hydro» built στο Vemork, της Νορβηγίας που είχε ξαναρχίσει την παραγωγή βαρέως ύδατος. Την ίδια ημέρα στο Παρίσι συνέλαβαν τον επικεφαλής της γαλλικής "ΟΠΛΑ των αλλοδαπών"
Μισάκ Μανουσιάν.


1944. Πραγματοποιήθηκαν καταστρεπτικοί συμμαχικοί βομβαρδισμοί στο Ρούρ και τη Ντύρεν.

1945. 88 Γερμανοί επιστήμονες και μηχανικοί μεταφέρθηκαν μυστικά από τον αμερικανικό στρατό στις ΗΠΑ για να εργαστούν για την ανάπτυξη της πυραυλικής τεχνολογίας.

1948.Εκδόθηκε το ψήφισμα 62 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: για το ζήτημα της Παλαιστίνης.

1962. Πλημμύρισαν τα Σκόπια.

1965. Η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το διαστημικό σκάφος Βενέρα 3 προς τον πλανήτη Αφροδίτη. Στην Αθήνα η Ιερά Συνόδος αποφάσισε την πλήρωση των κενών εδρών μητροπολιτών παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

1973 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον υπόγραψε τον νόμο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου από την Αλάσκα. Την ίδια ημέρα κατελήφθη από φοιτητές και η πολυτεχνική σχολή της Θεσαλονίκης.

1992 . Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων απότομα κατά της Γιουγκοσλαβίας.

1995 . Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάραζιτς και τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία εναντίον Μουσουλμάνων αμάχων κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Σρεμπρένιτσα.

2001.Το Κλαμπ των Παρισίων διέγραψε το 66% του Γιουγκοσλαβικού Χρέους προς τα κράτη μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου