Οκτωβρίου 15, 2015

Κοσσυφοπέδιο: Βαθαίνει η διάσταση

Οι διαφορές αίματος που χωρίζουν τις αλβανικές φάρες του Κοσσυφοπεδίου είναι παλιές και γνωστές και είναι βαθύτερες από, από τις προσχηματικές πολιτικές διαφορές για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Θα πρέπει μάλιστα να υπογραμμίσουμε ότι τα πυρά των «φανατικών» στρέφονται κατά του LDK του κ. Μουσταφά που εγκατέλειψε τον συνασπισμό των τριών για να συμμαχήσει με τον κ. Θάτσι.
Έτσι μετά τον κ. Μουσταφά έγινε ομελέτα ο υφυπουργός εξωτερικών Πετρίτ Σελίμι,», (που είναι φίλος του Ντάτσιτς), ενώ οι ακτιβιστές της «Αυτοδιάθεσης» απειλούν τα παιδιά του Μουσταφά που έχουν συνεργείο και επισκεύασαν κρατικά αυτοκίνητα αντί 2.946 ευρώ.
Σε αυτό το κλίμα ο Ραμούς Χαραντινάι κάλεσε τον Μουσταφά, «να μην κρύβεται πίσω από τη φήμη του Ρουγκόβα», του ιδρυτή του LDK. Η κυβέρνηση προσπαθεί με ποινικές διώξεις κατά των βουλευτών που παραβιάζουν τον νόμο να ανακόψει το κύμα βίας και η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Ατιφέτε Γιαχάγκα με διάγγελμα της χθες κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
«Η βία και αυτό που είδαμε πριν από δύο ημέρες στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου είναι απαράδεκτη και όλοι πρέπει να την καταδικάσουν. Οι πολιτικές διαφωνίες πρέπει να συζητηθούν στα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου με τη βοήθεια των δημοκρατικών μηχανισμών και του σεβασμού των δημοκρατικών κανόνων,» είπε.

Η «φλόγα» επεκτείνεται και στην Μιτροβίτσα

Η συμφωνία των Βρυξελλών της 25ης Αυγούστου, προέβλεπε τη διάλυση του «Πάρκου Ειρήνης» στην γέφυρα του Ποταμού Ίμπαρ, που δημιούργησαν οι Σέρβοι για να εμποδίσουν τη διέλευση οχημάτων στις 15 Οκτωβρίου. Χθες ο δήμαρχος της σερβικής (βόρειας) Μητροβίτσα Γκόραν Ράκιτς ανακοίνωσε ότι «το Πάρκο Ειρήνης μπορεί να αφαιρεθεί μόνο όταν και οι δύο πλευρές - οι δήμοι της Βόρειας και της Νότιας Μίτροβίτσα, συμφωνούν και να υπογράψουν το μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης, η προθεσμία για την υπογραφή του οποίου έληξε στις 10 Οκτωβρίου».
 Αντιδρώντας στην ανακοίνωση ότι το Πάρκο Ειρήνης δεν θα απομακρυνθεί , ο δήμαρχος της Νότιας Μίτροβίτσα, Αγκίμ Μπαχτίρι , προειδοποίησε τους Σέρβους και τη διεθνή κοινότητα , «να μην παίζουν με τη φωτιά» και ότι, «τα οδοφράγματα στη γέφυρα πρέπει να αφαιρεθούν αύριο», όπως προβλέπεται στη συμφωνία των Βρυξελλών, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, «θα υποστηρίξουμε την αντιπολίτευση, στην προσπάθειά της να ανατρέψει τις συμφωνίες».

Το βαθύ Κράτος «δικαίου» ψάχνει ….το δίκιο του

Το γραφείο του εισαγγελέα του Κοσσυφοπεδίου άρχισε έρευνα σχετικά με το αποκαλυφθέν σχέδιο δολοφονίας του δημάρχου της Τζιάκοβα, Μιμόζα Κουσάρι-Λίλα και του γραμματέα του Δήμου. Σύμφωνα με τις εφημερίδες της Πρίστινα ο ένας από τους δύο δολοφόνους ένας (24χρονος από τον Τροπόγια) παραδόθηκε στην αστυνομία και ομολόγησε τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Χρηματοδότης των δολοφονιών ήταν επιχειρηματίας που έχασε μια εργολαβία και προσέφερε 300.000 ευρώ για τη δολοφονία Κουσάρι-Λίλα και 60.000 ευρώ για την εκτέλεση του γραμματέα του Δήμου. Η αστυνομία έχει βρει και τα όπλα , «δύο πιστόλια, ένα Καλάσνικοφ και ένα τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή, και το όχημα παρακολούθησης των στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου