Οκτωβρίου 20, 2015

Σκόπια: Στο δρόμο του προτεκτοράτου

Ο Κομισάριος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν άρχισε την κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της πΓΔΜ, αργά χθες το απόγευμα και μετά από πολλές ώρες οι συνομιλίες που γίνονται στην οικεία του ευρωπαίου πρέσβη κ. Άιβο Όραβ στην οδό Πρίζινο των Σκοπίων, και στις οποίες παρευρίσκοντο ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζές Μπέιλι και ο βέλγος μεσολαβητής Πέτερ Βαν Χάουτ. διακόπηκαν χωρίς αποτέλεσμα.
O Επίτροπος Χαν ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία των κομμάτων για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης όπως είχε συμφωνηθεί. Ωστόσο οι διακομματικές ομάδες εργασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουνίου θα συνεχίσουν να εργάζονται.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι η σύνταξη των διαταγμάτων για τις αρμοδιότητες των νέων υπουργών και υφυπουργών και ο προσδιορισμός του δικαιώματος βέτο των υφυπουργών στις αποφάσεις των υπουργών καθώς και οι νόμοι για την απαγόρευση της δημοσίευσης των προϊόντων υποκλοπής και ο νόμος για την προστασία και την απαλλαγή από ποινικές ευθύνες των πληροφοριοδοτών της δικαιοσύνης (της κ. Γιανεβα εν προκειμένω).
  Ο Ζάεφ δήλωσε ότι, «το αδιέξοδο βρίσκεται στο βέτο των Υφυπουργών. Στο πρωτόκολλο του Ιούλιου ορίζεται, ότι οι υφυπουργοί θα έχουν δικαίωμα βετο « σε όλες τις νομικές, και οικονομικές αποφάσεις και στα θέματα του προσωπικού θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση των εκλογών », και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται σε ένα νόμο, είναι πολύ απλό», είπε ο Ζάεφ.
Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ίλια Ντιμόφσκι ειπε Dimovski είπε ότι οι ομάδες εργασίας θα πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση αύριο.
Οι διακομματικές ομάδες εργασίας χθες υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζήτησαν από το Συμβούλιο των εισαγγελέων να διορίσει και τους υπόλοιπους επτά βοηθούς της κ. Γιάνεβα , και παράλληλα ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει για τη συνταγματικότητα του νόμου για την ειδική εισαγγελέα, το συντομότερο δυνατό. Το Συμβούλιο της Εισαγγελίας δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί συνεδρίαση για την εκλογή των υπόλοιπων βοηθών.
Οι επτά βοηθοί του Ειδικής Εισαγγελέως Κατίτσα Γιάνεβα, που εξελέγησαν την περασμένη εβδομάδα, δεν εμφανίστηκαν στο Συμβούλιο της Εισαγγελίας για να ορκισθούν χθες ακολουθώντας την προτροπή της κ. Γιάνεβα.
Η τάση των «σκληρών» του ВМРО-ДПМНЕ αποδοκιμάζει την διαλλακτικότητα του Γκρουέφσκι , διότι, «αφού αποδέχτηκε την συγκρότηση παράλληλης εισαγγελίας», θα πρέπει να αποδεχτεί και έναν «παράλληλο ειδικό πρωθυπουργό», αφού ο Μπέιλι και ο Όραβ «κυβερνούν τη Μακεδονία ούτως ή άλλως».
Μια παράλληλη αλλά σχετική εξέλιξη ήταν η πώληση της ευρισκόμενης σε εκκαθάριση τουβλοποιείας «Κίρο Κιουτσούκ» του Βέλεςστην τουρκική Euro- Bink για περίπου ένα εκατομμύριο. Η «Κίρο Κιουτσούκ» ήταν ακμάζουσα βιομηχανία τούβλων την κομμουνιστική εποχή και με τις ιδιωτικοποιήσεις η οικογένεια του Ζόραν Ζάεφ ανεδείχθη σε βασικό μέτοχο. Η εταιρεία βρέθηκε στη δίνη της πολιτικής κρίσης , καθώς το VMRO-DPMNE κατηγορούσε τον Ζάεφ ότι σκόπιμα οδήγησε την εταιρεία σε χρεοκοπία, για να μην ανταγωνίζεται το άλλο εργοστάσιο τούβλων που κατέχει, ενώ ο Ζάεφ αντέδρασε λέγοντας ότι το VMRO-DPMNE επιδιώκει να μην πουληθεί το «Κίρο Κουτσούκ» προκειμένου να χαθεί το μερίδιό του σε αυτό. Ο Άτσο Πετρόφ, ο διαχειριστής της εκκαθάρισης του «Κίρο Κιουτσούκ», είπε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες κατέβαλαν το 10%τοις εκατό της συνολικής τιμής τη Δευτέρα, και θα εξοφλήσουν το υπόλοιπο σε 15 ημέρες.
Το εργοστάσιο είχε τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης πριν δυόμισι χρόνια, και επιβαρύνεται με χρέη περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου