Οκτωβρίου 21, 2015

Σερβία: Πλατφόρμα Βούτσιτς για το Κόσσοβο.


Ενόψει της σημερινής συζήτησης στο Γενικό Συμβούλιο της «Ουνέσκο», για την αίτηση ένταξης του Κοσσυφοπέδιου, ο Σέρβος Πρόεδρος, η κυβέρνηση, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, η Σερβική Εκκλησία, και η Σερβική Ακαδημία Επιστημών, (SANU), συμφώνησαν σε μια «εθνική πλατφόρμα» αλά «Βούτσιτς» και ζήτησαν από τα κράτη μέλη της «Ουνέσκο», να απορρίψουν την αίτηση της Πρίστινα.
 Τα βασικά σημεία της «Πλατφόρμας Βούτσιτς » για το Κοσσυφοπέδιο που απέχουν πολύ από τις θέσεις του προέδρου Νίκολιτς προβλέπουν ότι:
-Η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ την «ανεξαρτησία» του Κοσσόβου, και θα αγωνιστεί για τη διατήρηση της εθνικής, πνευματικής και πολιτιστικής ταυτότητας του σερβικού λαού στο Κόσσοβο και το Μετόχι.
-Η σερβική κυβέρνηση, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Σερβική Ακαδημία Επιστημών, κρίνουν αναγκαίο να λυθούν όλα τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο και να δημιουργηθούν οι καλύτερες των σχέσεων με τους Αλβανούς.
-Ο διάλογος στις Βρυξέλλες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα πρέπει να συνεχιστεί και η σερβική κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει συμβιβαστικές λύσεις στο πλαίσιο του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας, ώστε οι Σέρβοι και οι Αλβανοί να έχουν καλύτερη συνεργασία και κοινή ζωή στο μέλλον.
- Το Βελιγράδι θα συνεχίσει να ακολουθεί πολιτική προς την ένταξη στην ΕΕ, διατηρώντας και βελτιώνοντας τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες.
- Οι Σερβικές εκκλησίες και τα μοναστήρια στο Κόσσοβο και το Μετόχι ανήκουν στην ιδιοκτησία και στην πνευματική κληρονομιά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας, και κάθε κατάσχεση της κληρονομιάς αυτής θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των πιο σημαντικών θρησκευτικών, πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων του σερβικού λαού, αλλά και της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του Προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η πρόεδρος της Βουλής Μάγια Γκόικοβιτς, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, οι Υπουργοί εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, και άμυνας Μπράτισλαβ Γκάσιτς, ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζιούριτς, ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αντιπροσωπεία της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, με επικεφαλής τον πρόεδρος της Βλαντιμίρ Κόστιτς.
Η παρουσία του «πραγματιστή» κ. Κόστιτς που στις 18 Οκτωβρίου, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Βελιγραδίου είχε δηλώσει, ότι η Σερβία έχει χάσει το Κοσσυφοπέδιο, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στους δημοσιογράφους και ο πρωθυπουργός της Σερβίας στη συνέντευξη που ακολούθησε είπε ότι ο ίδιος προσωπικά προσκάλεσε παρακάλεσε τον πρόεδρο της Σερβικής Ακαδημίας διότι «η ισχύς της Σερβίας είναι ότι είναι μία ανεκτική κοινωνία», και επειδή , «υπάρχουν διαφορετικές ιδέες, και δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα», και επειδή είναι βέβαιος, «ότι ο κ. Κόστιτς έχει καλές προθέσεις και ανησυχεί για την ακεραιότητα της Σερβίας»
Ο κ. Βλάντιμιρ Κόστιτς είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση: « Ας είμαστε ειλικρινείς. Όταν ένας υπουργός, ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος πρέπει να ζητήσουν την άδεια για να εισέλθουν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, είναι πολύ σαφές ότι δεν έχουμε ούτε την ανθρώπινη, ούτε την οικονομική, αλλά ούτε οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα για να επιβάλουμε τη θέλησή μας εκεί. Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι στα χέρια της Σερβίας πια είτε de facto ή de jure, και κάποιος πρέπει να το πει ανοιχτά ότι στους ανθρώπους».

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, στις 16 Οκτωβρίου, απευθυνόμενος σε 80 πρέσβεις και εκπροσώπους ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στο Βελιγράδι υπογράμμισε ότι με την ένταξη του Κοσσόβου στην UNESCO, «η Σερβία θα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία, πέρα από την υφαρπαγή εδαφών της, την εκδίωξη πολιτών της, την ατιμωρησία των υποθέσεων δολοφονιών και εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων θα αντιμετωπίζει και την απειλή αρπαγής τώρα της πολιτιστικής κληρονομιάς «υπό την προστασία' της UNESCO» και κατηγόρησε τις αρχές της Πρίστινας ότι ευθύνονται για τις επιθέσεις σε σερβικά πολιτιστικά μνημεία στο Κόσσοβο μετά τον πόλεμο του 1999, καθώς και για σκόπιμη παραμέληση της συντήρησής τους. Ο κ. Νίκολιτς είχε τονίσει ότι η αποδοχή του αιτήματος του Κοσσόβου για ένταξη στην UNESCO θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, και θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα και την πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ.
Ο σέρβος πρωθυπουργός, στη χθεσινή του συνέντευξη τόνισε ότι, «τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα», ότι «οι πιθανότητες επιτυχίας για τη Σερβία δεν είναι μεγάλες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, αλλά είναι θα είναι πολύ μεγαλύτερες στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού» και πρόσθεσε ότι ,«για τη Σερβία, η ένταξη του Κοσσόβου στην UNESCO είναι απαράδεκτη», και ότι «αυτό δεν είναι και το τέλος του κόσμου και η Σερβία θα συνεχίσει τη μάχη». Ερωτηθείς για το αν είναι δυνατό να αλλάξει η αμφιλεγόμενη πρόταση στην πλατφόρμα διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ για το κεφάλαιο 35 που αφορά το Κόσσοβο και το Μετόχι, ο Σέρβος πρωθυπουργός απάντησε: «προσπαθούμε και ελπίζουμε οι άλλοι να θέλουν να ακούσουν τη θέση μας. Το αν θα συναντηθούμε στη μέση κι αν θα μας ακούσουν ,θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου