Οκτωβρίου 24, 2015

Βουλγαρία:Οι ανεύθυνοι και ο εθνικά υπεύθυνος (ηλεκτρονικός) Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ σε συνέντευξη στην εφημερίδα του βουλγαρικού Στρατού, ( που δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα της Προεδρίας), είπε ότι, « θα είναι μια κραυγαλέα πολιτική ανευθυνότητα αν οι αμυντικές δαπάνες για το 2016 παραμένουν οι ίδιες σε σύγκριση με το τρέχον έτος», και υποσχέθηκε ότι θα προβάλλει βέτο στον προϋπολογισμό του 2016, «εάν οι αμυντικές δαπάνες δεν αυξηθούν». «Αναμένω ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός δεν θα είναι μικρότερος από το 1,33% του ΑΕΠ», δήλωσε.

Ο βούλγαρος πρόεδρος δεν επιτέθηκε κατά των «ανεύθυνων» στην κυβέρνηση χωρίς «κάλυψη» . Ζήτησε , « οι Βούλγαροι πολιτικοί να κρατήσουν τις δεσμεύσεις τους προς το ΝΑΤΟ», διότι, «τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πέρυσι να ενισχύσουν σταδιακά τις αμυντικές τους δαπάνες μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια», και υπογράμμισε: «Η παγκόσμια γεωπολιτική τάξη έχει αλλάξει ριζικά.

 Έχουμε πρωτοφανή αριθμό των κρίσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορα μας. Απαιτείται μια επαρκής και εθνικά υπεύθυνη αντίδραση». Σχολιάζοντας το επικείμενο δημοψήφισμα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα, μαζί με τις τοπικές εκλογές,
ο κ. Πλεβνέλιεφ είπε ότι , «η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι το μέλλον και θα συμβάλει ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της εκλογικής διαδικασίας».
Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, κ. Νικολάι Νέντσεφ ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία και η Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία για επισκευή των Mig-29 της βουλγαρικής πολεμικής αεροπορίας που βρίσκονται καθηλωμένα στα αεροδρόμια.

Ο Βούλγαρος υπουργός είπε ότι η συμφωνία με την Πολωνία έγινε γιατι η χώρα επιθυμεί να μην εξαρτάται από τη Ρωσία και επειδή δεν θα πληρωθεί ΦΠΑ και ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 24 εκ. ευρώ ενώ το κόστος της μεταφοράς των μαχητικών για την επισκευή τους θα επιβαρύνει την πολωνική πλευρά.
Τα δύο πρώτα επισκευασμένα Mig-29 αναμένονται να αναλάβουν υπηρεσία περί το τέλος του καλοκαιριού του 2016. Η ρωσική εταιρεία Mig έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να πουλήσει ανταλλακτικά στη Βουλγαρία εφόσον η Σόφια υπογράψει συμφωνία με την Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου