Οκτωβρίου 26, 2015

Εδω ειναι Μπαλκάνια

Βουλγαρία: Σάρωσαν η αποχή και ο Μπορίσωφ

Η Συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές έφθασε το 46%. Στο δημοψήφισμα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία η συμμετοχή ήταν 35%. Χθες στις δημοτικές εκλογές, εκλέχτηκαν 11 δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο. Το Κόμμα του κ. Μπορίσωφ (GERB) κέρδισε στους 9. Τους δήμους της Σόφιας, ( κα Γιορντάνκα Φαντακόβα), του Μπουργκάς (κ. Ντίμιταρ Νικόλοφ), της Στάρα Ζαγόρα (Zίβκο Τοντόροφ) της Βάρνας, (κ. Ιβάν Πορτνίχ), του Μπλαγκόεβγκραντ, ( κ. Ατανάς Καμπίτοφ), της Ρούσε (κ. Πλάμεν Στοίλοφ), του Βέλικο Τύρτνοβο, (Ντάνιελ Πάνοφ), και της Ντόμπριτς όπου εκλέχτηκε η κυρία Ντετελίνα Νικόλοβα.Στην Κιουστεντίλ εκλέχτηκε ο ανεξάρτητος Πέταρ Παούνοφ και στο Καρτζάχαλι ο υποψήφιος των Τούρκων.
Στη Φιλιππούπολη θα υπάρξει δεύτερος γύρος ανάμεσα στον Ιβάν Τότεφ του Μπορίσοφ και στον Σλάβτσο Ατανάσοφ του Πατριωτικού Μετώπου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Καναλιών με βάση τα αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας διατηρεί τη δύναμη του με 17.2%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών των Τούρκων έχει ποσοστό 14.6% και το Ρεφορμιστικό Μπλοκ έλαβε 9%.
Στους δήμους και τις πόλεις στις οποίες δεν εξελέγη δήμαρχος, θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές την 1η Νοεμβρίου.
  Στο δημοψήφισμα σχετικά με την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μέσω Ιντερνετ, θετικά απάντησε, τουλάχιστον, το 70% από όσους ψήφισαν.
Το «Κλού» των εκλογών ήταν η ηλεκτρονική επίθεση που έκαναν χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής .
Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας «Πληροφοριακή εξυπηρέτηση’» που είχε την ευθύνη λειτουργίας του συστήματος κ. Μιχαήλ Κωνσταντίνοφ ,κατηγόρησε για τη μαζική επίθεση κατά της Κεντρικής εκλογικής επιτροπής, τους αντίπαλους της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στη Σόφια έγινε την Κυριακή και τριμερής σύνοδος κορυφής των πρωθυπουργών, Βουλγαρίας- Σερβίας- Ρουμανίας, για την «μεταναστευτική-προσφυγική» κρίση.

BJRM-πΓΔΜ: Νέα παρέμβαση Ιβανόφ

Το είπε στην πεθερά, για να τ' ακούσει η νύφη. Ο Πρόεδρος της BJRM Γκιόργκε Ιβάνοφ κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής για την «προσφυγική» κρίση, θυμήθηκε τον Μπέντζαμιν Φράκλιν και επανέλαβε την φράση του, «αν δεν μείνουμε όλοι μαζί, θα κρεμαστούμε χώρια». Και αναφερόταν βεβαίως, στην έλλειψη συνεργασίας των αρχών της πΓΔΜ με τις ελληνικές για τους πρόσφυγες.
Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ παραπονέθηκε για τη χαμηλή συνεργασίας με την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση , και είπε ότι αυτό θα είναι το βασικό αίτημα της πΓΔΜ κατά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου. «Αυτή είναι μια στιγμή κατά την οποία οι γείτονες πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη στην από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί σε αυτή την ευρωπαϊκή κρίση για την ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών, δεδομένου ότι υπάρχουν μέρες που φθάνουν μέχρι και 10.000 πρόσφυγες στο έδαφος μας. Η συνεργασία με την Ελλάδα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Δεν υπάρχει ούτε η δια-υπηρεσιακή συνεργασία, ούτε συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων», είπε ο κ. Ιβανόφ, που επελέγη να μετάσχει τη Σύνοδο Κορυφής αντί του κ. Γκρουέφσκι, στον οποίο οι Βρυξέλλες έβγαλαν «κίτρινη κάρτα».

Σερβία: Ο Βούτσιτς στη Μόσχα

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς άρχισε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και θα παραστεί στα εγκαίνια του σερβο-Ρωσικού επιχειρηματικού φόρουμ και θα επισκεφθεί το Διεθνές Φόρουμ της Μόσχας για την «καινοτόμο ανάπτυξη», και θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους ρωσικών εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου