Οκτωβρίου 23, 2015

ΕΛΚ-Σερβία. «Εύφημος μνεία» της Μέρκελ για τον Βούτσιτς

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξήρε χθες στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, τον τρόπο που η σερβική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την «κρίση προσφύγων». Η Μέρκελ μάλιστα, δήλωσε ότι φράχτες και οι τοίχοι, δεν μπορεί να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα.
Προηγουμένως, στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, (του οποίου το κόμμα ανήκει στο ΕΛΚ), κάλεσε την Ευρώπη να επιλύσει την μεταναστευτική κρίση, την οποία διέπλεξε με τυην Ουνέσκο και το Κόσσσοβο.
«Για τη Σερβία, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρώπη υποστηρίζει τη σταθερότητα της περιοχής μας και οτι μας υποδεικνύει με σαφήνεια ποιο είναι το καθήκον μας όσον αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Η Σερβία προσπαθεί να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, αλλά πρέπει να φροντίσει για την προστασία των κρατικών και εθνικών της συμφερόντων, όχι μόνο σε αυτή την κρίση, αλλά και από την άποψη της ΟΥΝΕΣΚΟ και όχι μόνον», είπε στην παρέμβαση του ο κ. Βούτσις.
  Μετά την ομιλία του ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Σερβία δεν θα διεξάγει εκστρατεία εναντίον οποιασδήποτε χώρας που ψήφισε υπέρ της ένταξης στην UNESCO του Κοσσυφοπεδίου, και φυσικά δεν θα στραφεί εναντίον της πΓΔΜ και του Μαυροβούνιου, που ψήφισαν υπέρ.
Στο Βελιγράδι, ο Σέρβος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αλεξάνταρ Βούλιν, ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης, περίπου 260.000 άνθρωποι (πρόσφυγες) έχουν διέλθει από το σερβικό έδαφος. Ο Βούλιν ανακοίνωσε ότι οι σερβικές αρχές βρήκαν ανάμεσα στους πρόσφυγες και 124 παιδιά που ταξίδευαν μόνα τους χωρίς γονική φροντίδα και τα οποία τα κράτησαν και τα φροντίζουν σε ιδρύματα, διότι, «η παροχή βοήθειας σε παιδιά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και οι αποφάσεις πρέπει πάντα να είναι προς το συμφέρον τους», όπως σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου