Οκτωβρίου 15, 2015

BJRM-πΓΔΜ :Η αντιπολίτευση αποσύρθηκε από τις συνομιλίες με την Κυβέρνηση

Το Συμβούλιο των Εισαγγελέων, μετά τις (έξωθεν) πίεσες , εξέτασε χθες επί τροχάδην τους προτεινόμενους βοηθούς της ειδικής εισαγγελέως κας Κάτιτσα Γιάνεβα, αλλά ενέκρινε τον διορισμό μόνο επτά από τους 14 υποψηφίους.
«Το Συμβούλιο δεν αποκλείει τη δυνατότητα να εγκριθούν επιπλέον βοηθοί της κας Γιάνεβα εάν ο φόρτος εργασίας το απαιτεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Πέταρ Ανέφσκι.
Η κ. Γιάνεβα, που παρέστη στην έναρξη και στη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου, είπε ότι θα κάνει το καθήκον της, έστω και αν η ομάδα της μειώθηκε κατά το ήμισυ. Ωστόσο ο Εισαγγελέας Μάρκο Ζουρλέφσκι δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου των Εισαγγελέων παραβιάζει το νόμο περί Ειδικού Εισαγγελέα» και επιπρόσθετα τόνισε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να διευκρινιστεί εάν ο νόμος περί του Ειδικού Εισαγγελέα είναι σύμφωνος με τους νόμους και το σύνταγμα της πΓΔΜ. Ήδη μάλιστα τα «κανάλια» στα Σκόπια έμαθαν ότι έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ,κατά του νόμου για την ειδική εισαγγελία, ο δικηγόρος Τόμε Τοντορόφσκι από την πόλη Σβέτι Νίκολε , και ότι έχει ζητήσει την πρσορινή αναστολή των εργασιών της ειδικής ποινικής δίωξης, μέχρι το δικαστήριο κρίνει κατά πόσον είναι σύμφωνη με το σύνταγμα η δημιουργία τις ειδικής εισαγγελίας.
Η εφημερίδα «Vecer» στο χθεσινό κύριο άρθρο της τονίζει ότι «οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της ΕΕ είπαν στην κυρία Γιανεβα να ζητήσει ό, τι ήθελε, και εκείνη ζήτησε 124 ανθρώπους με μισθούς από 2.000 ευρώ μέχρι 3.000 ευρώ και ετήσιο προϋπολογισμό ίσο με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης», και καταλήγει ότι, «οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να πληρώσουν για την ειδική εισαγγελέα στη Μακεδονία δεδομένου ότι εργάζεται γι 'αυτούς, αντί να εργάζονται για την Μακεδονία και τους πολίτες της πΓΔΜ».
Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, η SDSM, αντέδρασαν στην περικοπή κατά 50% της ομάδας της κ. Γιάνεβα και ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στις συνομιλίες με την κυβέρνηση που διεξάγονται με τη μεσολάβηση της ΕΕ και των ΗΠΑ.
«Για εμάς η συμφωνία ( για έξοδο από την κρίση) δεν είναι πλέον ενεργή ... Αποχωρούμε από τις συνομιλίες για διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Θα ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματά μας αύριο», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ .
Μόλις λίγα λεπτά πριν την αποχώρηση της αντιπολίτευσης ο βέλγος μεσολαβητής της ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι τα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο των εκλογικών μεταρρυθμίσεων. Ο Σλοβένος ειδικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πΓΔΜ Ιβο Βάιγκλ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τα Σκόπια σήμερα, διαμεσολάβησης μεταξύ των αντιμαχόμενων πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου