Οκτωβρίου 24, 2015

24 Οκτωβρίου. Χρονολόγιο γεγονότων

69. Η δεύτερη μάχη της Κρεμόνα, (Bedriacum), ανάμεσα στην 3η μακεδονική Λεγεώνα και τη Λεγεώνα της Συρίας που διοικούσε ο Μάρκος Αντώνιος πρίμους που υποστήριζε τον Βεσπασιανό για αυτοκράτορα και στις δυνάμεις του αυτοκράτορα Βιτελλιου που ηττήθηκε και εκτελέστηκε.

1260 . Παρουσία του Λουδοβίκου Θ' της Γαλλίας εγκαινιάστηκε ο Καθεδρικός Ναός της Σαρτρ ενώ στην Αίγυπτο δολοφονήθηκε ο Μαμελούκος σουλτάνος Κουτούζ.

1273. Ο Αψβούργος Ρούντολφ Α, που είχε μεγάλες εκτάσεις γης στον Άνω Ρήνο μεταξύ της Βασιλείας και του Στρασβούργου κέρδισε στην ψηφοφορία των ευγενών τον Ότοκαρ της Βοημίας καις στέφθηκε στο Ααχεν βασιλιάς της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εγκαινιάζοντας την δυναστεία των Αψβούργων. Το ζήτημα της διαδοχής έληξε με τη νίκη του Ρούντολφ κατά του Ότοκαρ μάχη της Marchfeld .(26 Αυγούστου 1278).

1360. Ο Κάρολος Ε΄ ο Σόφος του Οίκου των Βαλουά υπέγραψε τη Συνθήκη του Μπρετινί, (κοντά στο Καλέ) ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που ειχε καταλάβει η Αγγλία στην πρώτη φάση του εκατονταετούς πολέμου.

1596. Ο τουρκικός στρατός υπό τον σουλτάνο Μωάμεθ ΙΙΙ νίκησε στη μάχη του Κερέστζες στην Ουγγαρία τα αυστριακά στρατεύματα του αρχιδούκα Μαξιμιλιανού.

1625. Στέφτηκε αντιβασιλέας της Ουγγαρίας, (Ναντοράβα), ο Μίκος Εστερχάζυ. Miklos Esterhazy.

1641. Ο ηγέτης της Ιρλανδικής επανάστασης Σεε Φέλιμ Ο’ Νέιλ εξέδωσε τη διακήρυξη πίστης προς τον Κάρολο Α.

1648. Η ειρήνη της Βεστφαλίας.Τερματίστηκε ο Τριακονταετής Πόλεμος. Αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της Ελβετίας και της Ολλανδίας.

1795. Το πολυεθνές μόρφωμα της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας διαμοιράστηκε μεταξύ της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας.

1812. Η μάχη του Μαλογιαροσλάβετς, 90 χλμ από τη Μόσχα. Ο Ναπολέων και η Μεγάλη Στρατιά έφυγαν από τη Μόσχα στις 19 Οκτωβρίου, ακλουθώντας τη νοτιο-δυτική οδό προς την Καλούγκα .Τέσσερεις ημέρες μετά η προφυλακή του από 20.000 άνδρες υπό τον Beauharnais προσέγγισε το Μαλογιαροσλάβετς. Οι ανιχνευτές του Κουτούζωφ ανέφεραν την κίνηση των Γάλλων και ο Ρώσος στρατηγός έστειλε 12.000 πεζούς, 3.000 ιππείς και 84 κανόνια για να στήσουν ενέδρα στους Γάλλους. Όταν αντιλήφθησαν ότι επρόκειτο για τη Μεγάλη Στρατιά σταλθήκαν ενισχύσεις10.000 ανδρών και στις 24 Οκτωβρίου έγινε η μάχη για την πόλη Μαλογιαροσλάβετς, που την κατείχαν οι Ρώσοι αλλά έπρεπε να την καταλάβουν οι Γάλλοι για να περάσουν. Κατά τη διάρκεια της μάχης η πόλη άλλαξε χέρια οκτώ φορές και η μάχη κρίθηκε από τηξν επίθεση της Ιταλικής μεραρχίας που διοικούσε ο Ντομένικο Πίνο , Υπουργός Πολέμου του Βασιλείου της Ιταλίας. Οι «Γαλλικές» απώλειες ήταν περίπου 5.000, ενώ οι Ρώσοι έχασαν 6.000. Η νίκη των Γάλλων ουσιαστικά οφειλόταν στο θάρρος των Ιταλών στρατιωτών, που επαινέθηκαν από τον Ναπολέοντα, για τον οποίο η μάχη αυτή ήταν η «Μάχη των Ιταλών». Ο Ναπολέων όμως παρά τη Νίκη, αποφάσισε να αλλάξει δρόμο και να υποχωρήσει βόρεια μέσω Σμολένσκ ακλουθώντας έναν μακρύτερο δρόμο και με περισσότερο χιόνι.

1848. Εκτέλεση 800 Ούγγρων επαναστατών από τον αυτοκρατορικό στρατό.

1849. Ο στρατηγός Julius Jacob von Haynau, η "Ύαινα της Μπρέσια "και ο "δήμιοςς του Αράντ", αφου εκτέλεσε στις 6 Οκτωβρίου τους 13 αρχηγούς της Ουγγρικής Επανάστασης εξέδωσε το διάταγμα σχετικά με την προσωρινή στρατιωτική διοικητική οργάνωση της Ουγγαρίας.

1877. 12 /24 Οκτώβριου στη Βουλγαρία, έγινε κατά τον ρωσο-Τουρκικό πολέμο η μάχη του Γκόρνι Ντόμπινικ στα δυτικά του Πλέβεν που ηταν νικηφόρα για τους Ρώσους.

1917. Εκδηλώθηκε στον Κόμπαραντ της σημερινής Σλοβενίας, η συνδυασμένη επίθεση δύο αυστροουγγρικών στρατιών και της 14ης γερμανικής. Οι Ιταλοί υποχώρησαν και μπόρεσαν με την ενίσχυση 11 αγγλογαλλικών μεραρχιών, να σταθεροποιήσουν το μέτωπό στο ύψος του ποταμού Πιάβε,στις 9 Νοεμβρίου 1917. Οι απώλειες του ιταλικού στρατού ήταν 130.000 νεκροί ή τραυματίες, και 355.000 αιχμάλωτοι. Την ίδια ημέρα, οι μπολσεβίκοι στην αγία Πετρούπολη άρχισαν την κατάληψη των δημοσίων κτηρίων (24 Οκτωβρίου/6 Νοεμβρίου) 

1918 . Αρχισε η ένδοξη και νικηφόρα για του Ιταλούς, Μάχη του Vittorio Veneto που διεξήχθη από τις 24 Οκτώβριος μέχρι τις 3 Νοέμβριου, και σήμανε το τέλος του πολέμου στο ιταλικό μέτωπο, ενώ οριστικοποίησε τη διάλυση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και συνέβαλε στο τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου δύο εβδομάδες αργότερα. Πολλοί Ιταλοί θεωρούν τη μάχη του Vittorio Veneto ως την τελική κατάληξη του Risorgimento.

1922. Στη Νάπολη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των μελανοχιτώνων.

1929. Η «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Κατάρευσε ο δείκτης τιμών και πουλήθηκαν 19.000.000 μετοχές. Η «Χρηματιστηριακή αγορά» των ΗΠΑ έχασε το 11% της αξίας της. Μέσα σε λίγες ώρες εξαερώθηκε υπεραξία 23 δις δολαρίων, και έκλεισαν 50.000 επιχειρήσεις.Μέσα στον πανικό πολλοί τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ συναντήθηκαν για να βρουν (προσωρινη) μία λύση για το πρόβλημα.


1930. Με αναίμακτο πραξικόπημα στη Βραζιλία ανατράπηκε ο πρόεδρος Ντε Σόουζα και ως «μεταβατικός πρόεδρος» ανέλαβε ο Γκ. Βάργκας.

1937 . Ο Φράνσις Σάλαζι ίδρυσε το ουγγρικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

1939. Η ΕΣΣΔ υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια σιτηρών και πετρελαίου στη Γερμανία. Την ίδια ημέρα έφτασε στο Παρίσι ο Πολωνικός Χρυσός.

1941. Ο γερμανικός στρατός κατέλαβε το Χάρκοβο.

1943. Η Προσωρινή Κυβέρνηση της Ινδίας (Αζάντ Χίντ) που δημιούργησαν στην Σιγκαπούρη οι Ιάπωνες κήρυξε τον πόλεμο στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες .
Στη Μεσσηνία ο υπολοχαγός πεζικού Γιώργος Ταβερναράκης που είχε σταλεί από τη Μέση Ανατολή για σαμποτάζ μαζί με την ομάδα του ανατίναξε τη γέφυρα ανάμεσα στο Διαβολίτσι και στο Ίσαρι. Στην Αλεξάνδρεια το ελληνικό Ναυτικό , παρέλαβε την κορβέττα «Αποστόλης», (F-10)

1944 .Το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο «Zuikaku» και το θωρηκτό «Musashi» βυθίστηκαν από τα αμερικανικά αεροσκάφη στη ναυμαχία του Κόλπου της Λέιτε.

1945. Στη Νορβηγία εκτελέστηκε από απόσπασμα ο καταδικασμένος για εσχάτη προδοσία κατοχικός πρωθυπουργός Βίντκουν Αβραάμ Κουίσλιγκ. Την ίδια ημέρα τέθηκε σε ισχύ ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στην Τσεχοσλοβακία εθνικοποιήθηκαν οι μεγάλες βιομηχανίες και οι τράπεζες. Στα ανοιχτά της Πρέβεζας προσέκρουσε σε νάρκη και βυθίστηκε το ναρκαλιευτικό «Πηνειός ΙΙ», και παρέσυρε στον υγρό τάφο 24 από τα 25 μέλη του πληρώματος.

1947. Μουσουλμάνοι αυτονομιστές ανακηρύξαν το Κασμίρ σε ανεξάρτητο κράτος.

1955. Οι τουρκικές αρχές απόδωσαν τιμές στη Γαλανόλευκη μετά τα έκτροπα σε βάρος των ελλήνων ν αξιωματικών και των συζύγων τους, (που υπηρετούσαν στο κλιμάκιο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη). 

1956. Ενώ τα σοβιετικά τεθωρακισμένα εισήλθαν Βουδαπέστη, ο Ίμρε Νάγκι, διορίστηκε πρωθυπουργός και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού στις 28 Οκτωβρίου.

1962 . Η Σοβιετική Ένωση κατήγγειλε το εμπάργκο κατά της Κούβας, που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

1963. Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι έδωσε στον Γιώργο Σεφεριάδη (Σεφέρη) το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».

1964. Η Βόρεια Ροδεσία κερδίζει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο και έγινε η Δημοκρατία της Ζάμπια , Η Νότια Ροδεσία, (Ζιμπάμπουε) παρέμεινε αποικία και ο Ιαν Σμίθ ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της 18 ημέρες μετα. (11 Νοέμβείου) 

1970. Ο Χρήστος Παπανικολάου σε διάρκεια ειδικής ημερίδας στο στάδιο Καραϊσκάκη πέρασε τα 5,49 μ, στο άλμα επί κοντώ καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ, του μεγάλου αντίπαλου του ανατολικογερμανού Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ που ήταν 5,46. Την ίδια ημέρα ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, κέρδισε στις προεδρικές εκλογές της Χιλής.

1975. Η Αρμένικη οργάνωση «Νέμεσις» εκτέλεσε τον Πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι Ισμαήλ Ερέζ και τον οδηγό του.

1980 . Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας επέτρεψε τη λειτουργία του Ανεξάρτητου Συνδικάτου «Αλληλεγγύη».

1990. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι αποκάλυψε στο ιταλικό κοινοβούλιο την ύπαρξη της παράνομης παραστρατιωτικής οργάνωσης του ΝΑΤΟ, «Gladio», η οποία έκανε τρομοκρατικές επιθέσεις ως μέρος της στρατηγικής της έντασης, από το τέλη του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, τις οποίες τις απέδιδαν σε κομμουνιστές και αναρχικούς

1991.Στο Σεράγεβο, συγκαλείται η πρώτη συνέλευση του σερβικού λαού στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος ήταν ο Μομτσίλο Κράισνικ. Η Συνέλευση ενέκρινε τη διακήρυξη για το δικαίωμα του σερβικού λαού στην αυτοδιάθεση.

2000. Το σερβικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (Ντράσκοβιτς) και του Σοσιαλιστικό Κόμματος της Σερβίας, (Μιλοσεβιτς) που θα οργάνωνε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 23 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου