Οκτωβρίου 09, 2015

Αλβανία (05-09 Οκτωβρίου)

Προεδρική αποκήρυξη της Μεγάλης Αλβανίας

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι σε συνέντευξη του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια , αναφερόμενος στην «υποτιθέμενη Μεγάλη Αλβανία», δικαιολόγησε την «ιδεολογική σημασία» της, αφού είπε ότι ,«ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών παρέμεινε έξω από τα διοικητικά όρια της σημερινής Αλβανίας κατά τη διαίρεση των Βαλκανίων το 1913», αλλά τόνισε ότι δεν αποτελεί απειλή για κανέναν , αφού, «το Κράτος έχει αναγνωρίσει τη διαίρεση των συνόρων και δεν υπήρξε ποτέ καμία απόφαση των θεσμικών της οργάνων για προσάρτηση ή απόσχιση από το έδαφος της Αλβανίας.
«Αυτή η πολιτική στάση της Αλβανίας και των Αλβανών αντί να εκτιμηθεί, γίνεται προσπάθεια από κάποιους να συσχετιστεί καταχρηστικά με την λεγόμενη πλατφόρμα της «Μεγάλης Αλβανίας ». «Κατ αρχή» , είπε, «οταν κάποιος μιλάει για Μεγάλη Αλβανία σημαίνει ότι αποδέχεται την ιδέα ότι υπάρχει μια μικρή Αλβανία», και πρόσθεσε: «Η θεωρία της «Μεγάλης Αλβανίας» στρέφεται κατά της Αλβανίας και των Αλβανών, με σκοπό να παρουσιάσει τους Αλβανούς και την Αλβανία ως χώρα και ένα λαό που είναι επιρρεπείς στην επιθετικότητα και το μίσος, το οποίο δεν είναι αλήθεια». «Αν κοιτάξουμε την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό και τα έθιμα της Αλβανίας και των Αλβανών είναι η φιλοξενία, και εκείνους που συνήθιζαν να είναι εχθροί», δήλωσε ο κ. Νισάνι και υπογράμμισε ότι η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αποδεχθεί την ευρωπαϊκή πολιτική και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ότι υποστηρίζει και προωθεί την αρχή των σχέσεων της καλής γειτονίας, και ότι η τάση να προκληθούν συγκρούσεις , «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».
«Πιστεύω ότι στο σημερινό χάρτη των Βαλκανίων στη δυνατότητα συνεργασίας και την επίλυση των διαφορών με ειρηνικό τρόπο, και στην οικονομική ανάπτυξη που είναι μια άλλη μεγάλη πρόκληση», δήλωσε ο Νισάνι,που πρόσθεσε ότι «η Αλβανία έχει επίσημα διακηρύξει την υποστήριξη της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και του Μαυροβουνίου και της Μακεδονίας».
Ο αλβανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι κατά τη γνώμη του το Βελιγράδι έχει «ντε φάκτο αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και τον Παντελή τον εργολάβο

«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι οι καλύτερες δυνατές. Μας δίνεται βοήθεια για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της χώρας μας ενώ η επίλυση του αλβανικού ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου γίνεται κυρίως χάρη στη βοήθεια των ΗΠΑ. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να δουλέψουμε για μια κοινωνία συνύπαρξης που καθιστά δυνατά τα ίσα δικαιώματα για όλους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα , κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του Αλβανοαμερικανικού Αναπτυξιακού Ταμείου, με την ευκαιρία της 20ης επετείου της δημιουργίας του. «ο Ράμα δηλωθεί , παραθέτοντας έναν επιχειρηματία των ΗΠΑ με την έκφραση ότι «Το Ταμείο , είπε, μας έδειξε ότι δεν χρειαζόμαστε μόνο ιδέες, αλλά ότι οι ιδέες είναι πολύτιμες όταν μπορούν να πραγματοποιηθούν . Μας έδειξε ότι οι επενδύσεις στην Αλβανία μπορούν να γίνουν με διαφάνεια και να έχουν επιτυχία». Όπως είπε ο κ. Ράμα το αλβανο-αμερικανικό επενδυτικό Ταμείο ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια με αρχικό κεφάλαιο 30 εκατομμύρια δολάρια, και δημιούργησε περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας ενώ προσέφερε , άμεσα ή έμμεσα 2 δισ λεκ στα αλβανικό ΑΕΠ , και προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις 300 εκ. δολαρίων».
Ωστόσο, ο «αμερικανός φίλος», Mark Crawford από το Αλβανο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνέντευξη του στην αλβανική τηλεόραση, συμβούλεψε την σοσιαλιστική κυβέρνηση, « να είναι λιγότερο σκληρή με τις επιχειρήσεις», και, «να μην το παρακάνει», με τα κατασταλτικά μέτρα , τα οποία, «δεν είναι ο μόνος τρόπος για την καταπολέμησή της φοροδιαφυγής». «Με τις γροθιές σας δεν μπορείτε να μαζέψετε νερό. Αλλά με έναν κάδο». Συμβούλεψε ο σοφός φίλος. Το Αμερικανικό Επιμελητήριο , είπε υποστηρίζει του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική για να μην πλήξει την οικονομία.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, συνεχίζει να καταγγέλλει τον κ. Ράμα ότι δίνει όλα τα τεχνικά έργα στην κατασκευαστική εταιρία του φίλου του Παντελή Καραπούλη, την «EUROCOL», που έχει αναλάβει έργα 14,8 εκατ δολαρίων και τώρα πήρε και το «Ολυμπιακό Πάρκο».

Πορεία προς το λαό του Λουλζίμ Μπάσα

Ο αρχηγός της αλβανικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα , ξεκίνησε χθες «σταυροφορία» σε όλη τη χώρα, για να πείσει τους πολίτες να ενταχθούν σε έναν «δημοκρατικό συνασπισμό», που θα ανατρέψει την αριστερή κυβέρνηση του Έντι Ράμα.
Ο κ. Μπάσα στις ομιλίες του καταγγέλλει τον «πρωταπριλιάτικο συνασπισμό» αναφερόμενος στην 1η Απριλίου του 2013 όταν ο κ. Ιλίρ Μέτα αποχώρησε από τον συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος και συμμάχησε με τους σοσιαλιστές, και υποστηρίζει ότι τόσο ο Ράμα όσο και ο μέτα πλούτισαν από την εξουσία ενώ «οι πολίτες περιμένουν την επόμενη ημέρα με άγχος, λόγω της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας για τη ζωή τους».
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατήγγειλε επίσης τα σενάρια των βαρόνων της ενημέρωσης που υποστηρίζουν ένα μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και λέγοντας ότι δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ ούτε με τον Έντι Ράμα ουτε με τον Ιλίρ Μέτα, και ότι η αντιπολίτευση ακολουθεί πολιτική Αρχών και κάνει συμμαχίες μόνο με τους πολίτες.

Στο στόχαστρο της (διεφθαρμένης) πολιτικής η διαφθορά της Δικαιοσύνης

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο Υπουργός Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι, επιτέθηκαν χθες με δριμύτητα κατά της «Δικαιοσύνης». Ο κ. Ράμα μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης 250 νοσηλευτών που θα πάνε να εργαστούν στη Γερμανία είπε: «Γίναμε η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό των δικηγόρων ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ευρώπη. Έχουμε περισσότερους δικηγόρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Για το λόγο αυτό έχουμε το πιο εκφυλισμένο σύστημα δικαιοσύνης στην Ευρώπη. Έχουμε δικηγόρους, αλλά δεν έχουμε δικαστές, δεν έχουμε εισαγγελείς και τους ανθρώπους ενός κανονικού συστήματος δικαιοσύνης ». Ο κ Ράμα είπε ότι είναι επείγον να δημιουργηθεί ένα σύστημα «κανονικής δικαιοσύνης» και ότι, «πρέπει να κοπούν οι σχέσεις των δικαστών με την πολιτική και το έγκλημα», και υποσχέθηκε ότι , «η κυβέρνηση θα καταστρέψει ό, τι συσσώρευσε το έγκλημα και το βλέπεται σε καθημερινή βάση. Η Κρατική Αστυνομία θα ενισχυθεί και θα κόψει όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς, χρηματοοικονομικούς και δικαστικούς δεσμούς που συνεχίζουν να θρέψου το έγκλημα» τόνισε ο κ. Ράμα, ο οποίος υποσχέθηκε και μεταρρύθμιση του πανεπιστημιακού συστήματος. Ο υπουργός Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι μίλησε στην κηδεία του επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, της αστυνομίας που «έπεσε» σε εκτέλεση του καθήκοντός του, σε σύγκρουση με κακοποιούς και είπε ότι , «το δικαστικό σύστημα και τη διαφθορά των δικαστών, στρέφονται κατά των δυνάμεων της αστυνομίας, που βλέπου ότι το έγκλημα και τους εγκληματίες κατά πρόσωπο σε καθημερινή βάση», και αναφέρθηκε στην διπλή δολοφονία που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο των Τιράνων, λέγοντας ότι οι δράστες είχαν συλληφθεί πριν από λίγους μήνες, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με μια «προκαθορισμένη» απόφαση. «Οι δράστες της δολοφονίας είχαν σύλληφθει πριν από λίγους μήνες από την αστυνομία και απελευθερώθηκαν από το σύστημα δικαιοσύνης», είπε και τόνισε ότι , «από τη στιγμή που οι δικαστές είναι πιο εγκληματίες από τους εγκληματίες του δρόμου δεν θα υπάρχει διάλογος με τη δικαιοσύνη», και υποσχέθηκε ότι το πρόβλημα θα λυθεί , «με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος».



Έκαναν την κρίση ευκαιρία

Η Ένωση των αλβανικών επιχειρήσεων (Konfindustria) επετέθη στην Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας για «ανεπαρκείς πολιτικές για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος», διότι, «η διαχείριση του τραπεζικού συστήματος της χώρας είναι κακή», «ο ανταγωνισμός των εμπορικών τραπεζών μεταξύ τους είναι ανεπαρκής», με αποτέλεσμα, «οι καταναλωτές και οι αλβανικές επιχειρήσεις να πληρώνουν τα υψηλοτέρα επιτόκια σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ακόμη υψηλότερο από ό, τι οι χώρες της ΕΕ», ενώ τα «κόκκινα δάνεια» ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ.
Η Konfindustria διαμαρτυρήθηκε επίσης επειδή το επίπεδο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 1,2% ,σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου οικονομικού έτους,παρότι, «οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά την ίδια περίοδο». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία κατά το 2014 ήταν 869.000.000 ευρώ. Από αυτά, τα 121 εκατομμύρια ή το 14% ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες. Αυτό το μέγεθος μόνο απεικονίζει την τεράστια συμβολή της Ελλάδας στην οικονομία της Αλβανίας χωρίς να υπολογισθούν τα μεταναστευτικά εμβάσματα.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις παρά την κρίση χρέους, που πλήττει την ελληνική οικονομία από το 2008 δεν διστάζουν να επενδύουν στην Αλβανία. Το 26% της αξίας των μετοχών των επιχειρήσεων της Αλβανίας, αξίας 1,1 δισ ευρώ ανήκει σε ελληνικές εταιρείες,
Πρωτεύων τομέας στις επενδύσεις είναι οι τηλεπικοινωνίες, (AMC και Vodafone που εισήλθαν με ελληνικά κεφάλαια). Οι άλλες μεγάλες επενδύσεις είναι στο χρηματοπιστωτικό τομέα (Τράπεζες) με 17% το βιομηχανικό κλάδο, στη μεταποίηση, στο χονδρικό εμπόριο, και στα ακίνητα. Στη δεύτερη θέση στον κατάλογο των ξένων επενδύσεων στην Αλβανία με τα την Ελλάδα είναι ο Καναδάς, με το 17% του συνόλου των επενδύσεων στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, με το 12% των επενδύσεων, και ακολουθούν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία.
Οι ξένοι επενδυτές δεν ειανι πα΄ντα για το καλό του αλβανού εργαζόμενου.
Η γερμανική εταιρεία «EMS APO», που ανέλαβε τη διαχείριση του λιμανιού του Δυρραχίου, απέλυσε 300 λιμενεργάτες (1η Οκτωβρίου) επικαλούμενη το μεγάλο εργατικό κόστος, ενώ η τουρκική εταιρεία «Κurum» απέλυσε 200 μεταλλεργάτες», στο μεταλλουργείο Κουρούμ στο Ελμπασάν. Στους απολυμένους συμπεριλαμβάνονται και εργάτες που είχαν τραυματιστεί σε «εργατικά ατυχήματα». Η επιχείρηση προφασίστηκε το αυξημένο κόστος παραγωγής, δηλώνοντας ότι θα καλύψει τις βάρδιες με το εναπομείναν προσωπικό.

Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Σύμφωνα με καταγγελίες του Δημοκρατικού Κόμματος που δημοσιεύει η αλβανική «Ριλίντια Ντεμοκρατίκε» , ο Αστυνομικός Δ/ντής Κορυτσάς Αγετ Ζυμπέρι, ( Ajet Zyberi), που διορίστηκε στα τέλη Αυγούστου 2015, είναι δραπέτης των ελληνικών φυλακών. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Ζυμπέρι συνελήφθη στην Ελλάδα, με άλλο όνομα διότι το είχε αλλάξει, και καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών, αλλά έλαβε άδεια και έτσι κατάφερε να δραπετεύσει από την ελληνική φυλακή και να επιστρέψει στην Αλβανία.
Η εφημερίδα δεν αποκαλύπτει (προς το παρόν) το πότε δικάστηκε ο Ζυμπέρι στην Ελλάδα, σε ποια φυλακή ήταν έγκλειστος και το ποιο ψευδώνυμο χρησιμοποιούσε, δεν αποκαλύφθηκαν προς το παρόν. Την περίοδο 1991-93, όταν ο Ζυμπέρι εργάζονταν στην αστυνομία, κατηγορήθηκε για σωματεμπορία προς την Ελλάδα, ουδέποτε όμως ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του. Ο Ζυμπέρι είναι σοσιαλιστής και «στενός φίλος» του κ. Ράμα, ο οποίος το 2013 τον τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Φίερι, αλλά δεν εξελέγη.

Ο Ράμα ζήτησε από τις χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσουν το Κόσσοβο

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ( 2 Οκτωβρίου) ζήτησε από τις χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσει το κράτος του Κοσσυφοπεδίου. «Επιτρέψτε μου να καλέσω όλους εκείνους που δεν έχουν αναγνωρίσει το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, να το κάνουν. Με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, προσφέρουμε μια άμεση συμβολή στην ενίσχυση της σταθερότητας, της ειρήνης, της συνεργασίας σε μια περιοχή η οποία πέρυσι μετατράπηκε σε μια ιστορία επιτυχίας, γεμάτη με ελπίδες και όνειρα για το μέλλον, που υπερισχύουν του φόβου και της αγωνίας του παρελθόντος». Ο κ. Ράμα είπε ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από όλες τις χώρες «θα είναι ένα πάρα πολύ καλό πράγμα και για τη Σερβία» και αναφερόμενος στην πρόοδο στις σχέσεις Τιράνων-Πρίστινας- Βελιγρδίου είπε ότι , «οι συγκρούσεις που προκαλεί η εθνοτική βία δεν είναι άγνωστες στα Βαλκάνια», αλλά, «εμείς, ως περιοχή, μπορεί τελικά να τολμούμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά. Για πρώτη φορά πέρυσι, μετά έναν αιώνα γεμάτο συγκρούσεις, είχαμε επιτέλους ένα έτος συνεργασίας για να κάνουμε αυτήν την ειρήνη που επιτεύχθηκε, μια ειρήνη αξίζει να ζει κανείς». Ο κ. Ράμα είπε ακόμα ότι «οι συνομιλίες μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, δημιουργούν μια νέα κατάσταση που συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή, και θα οδηγήσουν τις δύο χώρες στο να βρουν κοινές λύσεις σε μια σειρά από θέματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών τους». Από τη Νέα Υόρκη ο κ. Ράμα ανακοίνωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να εκδώσει ένα νέο δάνειο σε ευρωομόλογα το οποίο θα κυμανθεί από 300 ως 500 εκατομμύρια ευρώ, για να καλύψει την πληρωμή παλαιότερων χρεων.«Έχουμε μπροστά μας ένα ευρωομόλογο που ωριμάζει. Έτσι αποφασίσαμε να πάμε στην αγορά. Ελπίζουμε σε θετική ανταπόκριση αν και δεν είναι η καλύτερη στιγμή ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου