Την άρνηση της Κύπρου για άνοιγμα των λογαριασμών της εταιρείας TORCASO INVESTMENTS με το επιχείρημα πως δεν εμπλέκεται στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, μετέφερε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο Στυλιανός Γκρόζος, πρόεδρος της Επιτροπής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Από την άλλη, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Γκρόζος κατέθεσε πως οι έρευνες της Επιτροπής του οδηγούν στο συμπέρασμα πως ιδρυτής της εταιρείας και ιδιοκτήτης της κατά την περίοδο 1999-2003, υπήρξε ο επιχειρηματίας Νικόλαος Ζήγρας - αν και ο κος Γκρόζος δεν προσκόμισε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο προς ενίσχυση της δήλωσής του αυτής. Ο κ. Ζήγρας, όπως υπενθύμισε η Νέα Δημοκρατία, είναι εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Η TORCASO παρέμεινε στην ιδιοκτησία του κου Ζήγρα από το 1999 μέχρι το 2003, ενώ το 2006, πέρασε τυπικά στα χέρια του Γ. Σαχπατζίδη (κάτι που αμφισβητήθηκε και από τον κο Γκρόζο), οπότε και πούλησε το ακίνητο που στέγαζε προηγουμένως την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στη Μονή Βατοπεδίου - και στη συνέχεια συμμετείχε σε διαγωνισμό που ελέγχεται ως εικονικός, για την μεταπώληση του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, το οποίο είχε παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο πλαίσιο των επίμαχων «ανταλλαγών» γης αντί της λίμνης Βισθωνίδας.
Ο κος Γκρόζος πάντως, ανέφερε ενώπιον της Προανακριτικής, πως δεν έχει αποδειχθεί ροή «μαύρου» πολιτικού χρήματος, αν και παραμένει ύποπτη η «δωρεά» 9 εκ. ευρώ προς τη Μονή Βατοπεδίου, εκ μέρους της εταιρείας NOLIDEN που αγόρασε το ολυμπιακό ακίνητο.
Ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αναστάσιος Γαβριηλίδης, δήλωσε πως η δανειοδότηση της Μονής Βατοπεδίου εκ μέρους της Τράπεζας MARFIN EGNATIA BANK, δεν ελέγχεται ως παράνομη (σ.σ. διερεύνηση του θέματος είχαν ζητήσει οι βουλευτές κ.κ. Ν. Δένδιας, Δ. Τσιρώνης και Ν. Τσούκαλης, θεωρώντας ασυνήθιστο να δανειοδοτεί μια Τράπεζα την αγορά κάποιου ακινήτου με το 100% της αξίας του). Ο κ. Γαβριηλίδης, εκτίμησε επίσης πως δεν συντρέχει ζήτημα χειραγώγησης της μετοχής του ΟΤΕ εκ μέρους της Τράπεζας μέσω της δανειοδότησης αυτής (δεδομένης της συμμετοχής της εταιρείας MIG στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού) - αν και κατά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνη, ο οποίος έχει δεχθεί και μήνυση εκ μέρους της MARFIN για δηλώσεις του σχετικές με το ενδεχόμενο χειραγώγησης, το ζήτημα αυτό δεν έχει κλείσει για τους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Σημειώνονται επίσης και οι καταθέσεις του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλου και του προέδρου του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, Ιωάννη Μουρμούρα.
Ο κ. Γεωργακόπουλος, ανέφερε πως επίκεινται έλεγχοι σε εξήντα εταιρείες που συνδέονται με αγοραπωλησίες ακινήτων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου αντί της λίμνης Βισθωνίδας - ο δε, πρόεδρος του ΣΟΕ, επαναβεβαίωσε την κατάθεση που είχε δώσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, θα είχε προβεί σε διαφορετικές εκτιμήσεις της αξίας των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου, εάν είχαν δοθεί επικαιροποιημένα τοπογραφικά με τα πραγματικά χαρακτηριστικά τους. Ο κος Μουρμούρας, όπως έγινε γνωστό, επέμεινε πως οι όποιες νέες εκτιμήσεις των εκτάσεων, (που θα τεκμηρίωναν και την ζημία εις βάρος του Δημοσίου), θα πρέπει να γίνουν μονάχα από το ΣΟΕ και όχι τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.. Σε αντίθετη περίπτωση, η Μονή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα, την από πλευράς Δημοσίου, μονομερή εκτίμηση της ζημίας του.
Η κατάθεση του κ. Μουρμούρα, δέον να αντιπαραβληθεί με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών που δημοσιοποίησε η Νέα Δημοκρατία, όπου αναφέρεται σε «λεγόμενο σκάνδαλο του Βατοπεδίου» και σε «τηλεδικίες». Η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου, στις 25 Αυγούστου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου