Ιουλίου 13, 2010

Πλήρης η αποτυχία της Οικονομικής Πολιτικής

Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ. Με τον ίδιο ρυθμό και στο δεύτερο εξάμηνο , η υστέρηση στο σκέλος των εσόδων θα είναι μεγαλύτερη των 7,5 δισ. ευρώ.
Υστέρηση εσόδων, αλλά και μειωμένο έλλειμμα
Θετική έκθεση της Κομισιόν
Ωστόσο, το έλλειμμα ανήλθε στα τεχνητά , λόγω των περικοπών , των καθυστερήσεων στις πληρωμές, και του δραματικού περιορισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) , στα 9,6 δις, καταγράφοντας μείωση 46% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 39,5%. Ευρώ. (Πέρυσι στο ίδιο διάστημα ήταν στα 17,8 δισ. ευρώ). Στους έξι πρώτους μήνες του 2010, τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,5% έναντι ετήσιου στόχου 14,5%.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), χθες, τα καθαρά έσοδα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 διαμορφώθηκαν στα 23,8 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα ήταν 22,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 7,2%, όταν ο ετήσιος στόχος αύξησής τους είναι 13,7%. Από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν, ότι ακόμη δεν έχουν αποδώσει πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για φέτος. Αλλωστε, η δεύτερη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ έγινε την 1η Ιουλίου, οπότε εκτιμούν στο υπουργείο ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η εικόνα των εσόδων θα είναι πιθανότατα βελτιωμένη.

Στο σκέλος των δαπανών, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου καταγράφηκε σημαντική μείωση. Οι πρωτογενείς δαπάνες υποχώρησαν κατά 12,8% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο και ανήλθαν σε 30,1 δισ. ευρώ, όταν ο ετήσιος στόχος είναι να μειωθούν κατά 5,5%.
Παράλληλα, «μαχαίρι» έπεσε στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που μειώθηκαν κατά 39,8% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 4%. Η περικοπή του ΠΔΕ δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για το κατά πόσο θα στηριχθεί η ανάπτυξη φέτος..
Υπερκαλύφθηκε η προσφορά για τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια Επιτυχής ήταν η σημερινή δημοπρασία των έντοκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 26 εβδομάδων, καθώς η έκδοση υπερκαλύφθηκε, με τις προσφορές να αγγίζουν τα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο «δανείστηκε» 1,625 δισ. ευρώ. Η δημοπρασία για τα 6μήνα ΕΓΔ έκλεισε με επιτόκιο 4,65%, ελαφρώς υψηλότερα από την αντίστοιχη έκδοση του Απριλίου (4,55%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου