Ιουλίου 13, 2010

Στο πεζοδρόμιο και ο Αρειος Πάγος

Πανδικαστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο οι δικαστές υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, ανέφερε ότι είναι θεσμικό το ζήτημα και η πολιτεία πρέπει να μας αντιμετωπίσει όπως μας αρμόζει. Δεν εργαζόμαστε ανέφερε, με σχέση ιδιωτικού δικαίου ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, ώστε να υπαχθούμε εμείς οι δικαστές στο ΙΚΑ.

Η ρύθμιση για την υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ είναι αντισυνταγματική, ανέφερε ο κ. Αθανασίου και επεσήμανε ότι εάν υπάρξει προσπάθεια υπαλληλοποίησης των δικαστών, θα παραιτηθούμε ομαδικά.

Οι δικαστές ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ζητούν να συσταθεί Ταμείο στο οποίο θα υπαχθούν οι φορείς των τριών εξουσιών. Ακόμη, ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ότι η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί στη χώρα μας στον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς μάλιστα, η κυβέρνηση δεν θέλει να βάζει το χέρι στην τσέπη.

Από τα δικαστήρια της χώρας υπάρχουν 800 κενά δικαστικών υπαλλήλων, ενώ από τα 139 κενά των δικαστικών λειτουργών, έγινε διαγωνισμός για την κάλυψη των 55.

Διευκρίνισε ο κ. Αθανασίου, ότι από το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, θα εξαρτηθούν οι κινητοποιήσεις των δικαστικών ενώσεων και κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι σε επαγρύπνηση.

Ο Γεώργιος Φαλτσέτος πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, ανέφερε ότι η υπαλληλοποίηση των δικαστών, είναι ό,τι το χειρότερο μπορεί να συμβεί. Και ανέφερε, ότι οι δικαστές δεν διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, ούτε έχουν σπίτια με πισίνες, αλλά ούτε πετάνε λουλούδια στα νυχτερινά κέντρα.

Ακόμα, ανέφερε, ο κ. Φαλτσέτος ότι σήμερα εκκρεμούν 450.000 υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ την ίδια στιγμή, 750 δικαστές καλούνται να εκδώσουν αποφάσεις και επί υποθέσεων που πρόκειται να μεταφερθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ανέφερε ότι δεν είναι δείγμα πολιτισμού οι πανδικαστικές συγκεντρώσεις, στις οποίες καλούνται οι δικαστές να επιλύσουν τα ζητήματά τους. Ενώ επεσήμανε, ότι οι περικοπές στις συντάξεις είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννα Καραγιαννοπούλου, εξέφρασε την αντίθεσή της στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας Χρήστος Λυμπερόπουλος, τάχθηκε στο πλευρό των δικαστών και επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη αλλά και οι ίδιοι οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έφτασαν σε σημείο να ασκούν και καθήκοντα καθαριότητας των δικαστικών μεγάρων σε ορισμένα επαρχιακά δικαστήρια.

Ο κ. Λυμπερόπουλος ανέφερε ότι δεν αρνούμαστε να εργαστούμε, αδυνατούμε να εργαστούμε, καθώς τα κενά των δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται στο 25% των οργανικών θέσεων τη στιγμή μάλιστα που πρόσφατα παραιτήθηκαν 500 συνάδελφοί, λόγω συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.

Ακόμη, ο κ. Λυμπερόπουλος, δήλωσε ότι από το νέο δικαστικό έτος τα δικαστήρια δεν θα ανοίξουν. Ειδικότερα ανέφερε, ότι την πρώτη μέρα του νέου δικαστικού έτους 16 Σεπτεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και παράλληλη κατάληψη του Ειρηνοδικείου Αθηνών, ενώ την επόμενη ημέρα 17 Σεπτεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί τρίωρη και πάλι στάση εργασίας και κατάληψη στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράτζης επεσήμανε, ότι οι δικαστές είναι μια διακεκριμένη κατηγορία και γι'αυτό το Σύνταγμα λαμβάνει μια ιδιάζουσα πρόβλεψη για αυτούς.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης ανέφερε, ότι δεν μπορούν οι δικαστές να υπαχθούν στο ΙΚΑ, αλλά δεν μπορεί και οι διοικητές των ΔΕΚΟ να λαμβάνουν αποδοχές μεγαλύτερες από αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, με επιστολή του επεσήμανε την αντίθεση του κόμματός του, στην υπαγωγή των δικαστών στην ασφάλιση του ΙΚΑ και υπογράμμισε, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις οργανωμένες από όλους.

Στην πανδικαστική συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας και Ιωάννης Τέντες, αντίστοιχα, όπως αρκετοί αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, καθώς και πλήθος δικαστών εκτός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου