Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την χρηματοπιστωτική κρίση που άρχισε το 2008, θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της G8 και της G20 από την Παρασκευή στο Τορόντο του Καναδά.
Τις εργασίες ανοίγει την Παρασκευή η σύνοδος των οκτώ πλουσιότερων χωρών (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Βρετανία και ΗΠΑ) σε απομονωμένο θέρετρο έξω από το Τορόντο. Οι παρευρισκόμενοι θα εστιάσουν σε θέματα που αφορούν σε έργα ανοικοδόμησης στην Αϊτή, η οποία κλήθηκε να συμμετέχει στη Σύνοδο όπως και η Τζαμάικα και ορισμένες Αφρικανικές χώρες ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να προτείνουν την προώθηση των γεωργικών επενδύσεων στην Αφρική.
Στη συνέχεια στο Τορόντο θα ακολουθήσει το σαββατοκύριακο, η σύνοδος κορυφής της G20 , που θα αφορά στους τρόπους διαφυγής από την κρίση.
Δίνοντας τον τόνο, σε επιστολή του την περασμένη εβδομάδα στους ηγέτες της G20, o Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε οι χώρες να μην αποσύρουν πολύ γρήγορα τα πακέτα υποστήριξης και ζήτησε που απολαμβάνουν μεγάλα πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο (υπονοώντας την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Κίνα να τονώσουν) την ζήτηση στο εσωτερικό.
Παραταύτα, διαφορές καταγράφονται ανάμεσα στα μέλη της συνόδου για το πώς θα αντιμετωπιστεί το δίλημμα των κρατικών πακέτων τόνωσης της οικονομίας με τα όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα στο προϋπολογισμό. Επίμαχο ζήτημα παραμένει και η πιθανότητα φορολόγησης των τραπεζών, μέτρο για το οποίο πολλές χώρες όπως ο Καναδάς που επηρεάστηκε σε σχετικά μικρότερο βαθμό από την κρίση, διαφωνούν.
Η σύνοδος των 20 θα έχει σαν στόχο «να βάλει την παγκόσμια οικονομία αμετάκλητα στο δρόμο της ανάκαμψης», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά την άφιξη του στον Καναδά. «Η Γερμανία έχει κάνει πολλά περισσότερα για τη παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε από τη πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ στο κανάλι ARD.
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς παραμένουν ανήσυχοι για τα μέτρα λιτότητας σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης τα οποία απειλούν με επιβράδυνση την ανάπτυξη στην Ευρώπη, που παρουσιάζει σημάδια αργής βελτίωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ουάσιγκτον που προειδοποιεί κατά των μεγάλων, απότομων περικοπών.
Ωστόσο, πριν από τη σύνοδο και τις αποφάσεις της οι αγορές κινούνται προσεκτικά και βρίσκονται σε θέση αναμονής, ενώ και τα μεγάλα νομίσματα είναι σχετικά σταθερά τις τελευταίες ημέρες, μετά και την ανακοίνωση της Κίνας για περισσότερη ευελιξία στην ισοτιμία του γουάν.
Την πρώτη τους εμφάνιση σε συνόδους μεγάλης κλίμακας κάνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιάπωνας Ναότο Καν και η Αυστραλή Τζούλια Γκίλαρντ.
Στην ατζέντα των G20 η «πράσινη ανάπτυξη»
Η αναφορά , σε δέσμευση για χάραξη «εθελοντικών» , έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανακοίνωση στη Σύνοδο στο Πίτσμπουργκ, πέρυσι.
Στη σημασία της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για σταδιακή απάλειψη των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να επιμείνουν οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) πλούσιων και αναδυόμενων χωρών, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου, το Σαββατοκύριακο, στο Τορόντο, που διέρρευσε στον Τύπο.
«Εμμένουμε στη δέσμευσή μας για μια «πράσινη» ανάκαμψη και τη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη, μέσω επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια», αναφέρεται στο σχέδιο, όπως υποστηρίζει άρθρο στον δικτυακό τόπο businessgreen.com.
Στο σχέδιο αναφέρεται, επίσης, ότι οι ηγέτες της G20 «εξέτασαν τη μέχρι σήμερα πρόοδο στον προσδιορισμό των ανεπιτυχών επιδοτήσεων για χρήση ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την περιττή κατανάλωση και συμφωνούν να συνεχίσουν να εργάζονται για τη χάραξη εθελοντικών και εξειδικευμένων για κάθε χώρα-μέλος προσεγγίσεων με στόχο την εκλογίκευση και σταδιακή απάλειψη τέτοιων μέτρων».
Η αναφορά, ωστόσο, σε δέσμευση για χάραξη «εθελοντικών» μέτρων γεννά, εύλογα, ανησυχίες, καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανακοίνωση στη Σύνοδο στο Πίτσμπουργκ, πέρυσι. Η τότε φράση έλεγε ρητά ότι η G20 θα «εκλογικεύσει και θα απαλείψει σταδιακά, μεσοπρόθεσμα, τις ανεπιτυχείς επιδοτήσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την περιττή κατανάλωση». Στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου στο Πίτσμπουργκ δινόταν επίσης η διαβεβαίωση ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα επηρεάσουν τη στήριξη στην καθαρή ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές και καθιστούσε σαφές ότι οι ηγέτες της G20 θα έδιναν οδηγίες στους υπουργούς τους Ενέργειας και Οικονομικών να εκπονήσουν «στρατηγικές υλοποίησης και χρονοδιαγράμματα».
Διαστάσεις μείζονος θέματος αρχίζουν, πλέον, να αποκτούν οι επιδοτήσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εν αναμονή της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Κανκούν. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ανέρχονται στο ποσό των 550 δισ. δολαρίων ετησίως.
Προτρέπει ο ΟΗΕ
Έκκληση για στήριξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας απηύθυνε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες των χωρών της G20, υπογραμμίζοντας ότι «ενθαρρύνει τη στήριξη πρωτοβουλιών που θα ενδυναμώσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας».
«Βασιζόμενοι στη συλλογική εμπειρία μας, εκτιμούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση του πλαισίου για μια ισχυρή, βιώσιμη και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη είναι να θέσουμε στο επίκεντρο την ανάπτυξη και να επενδύσουμε σε μια πράσινη οικονομική ανάκαμψη για όλους. Καλωσορίζω, συνεπώς, την πρόθεση της G20 να συμπεριλάβει την ανάπτυξη τόσο τους επόμενους μήνες όσο και στη Σύνοδο στη Σεούλ το Νοέμβριο του 2010. Αυτή η προσέγγιση θα συντελέσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διατροφική ασφάλεια και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα διασφαλίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας», επισημαίνει στην επιστολή του ο γγ του ΟΗΕ.
Στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τις πράσινες επενδύσεις στάθηκαν ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) Άχιμ Στάινερ και ο οικονομολόγος της Πρωτοβουλίας για την Πράσινη Οικονομία στην UNEP Πάβαν Σούκντεβ, σε άρθρο τους που αναρτήθηκε στη δικτυακή πύλη Project Syndicate, μέλη της οποίας είναι 427 μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες σε 150 χώρες.
Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ τόνισαν την ευκαιρία που δίνει σε αυτή την κατεύθυνση η Σύνοδος της G20 στον Καναδά. Επεσήμαναν ότι στην Κίνα, ο αριθμός των απασχολούμενων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 300.000, μόνον το 2009, υπερβαίνοντας συνολικά το ενάμισι εκατομμύριο. Υπογράμμισαν επίσης ότι το πενταετές πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης της Νότιας Κορέας στοχεύει στη δημιουργία 1,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και ότι ο νόμος Εγγύησης της Απασχόλησης στις Αγροτικές Περιοχές στην Ινδία παρέχει βελτιωμένη ασφάλεια ύδρευσης και οδηγεί σε αύξηση 25% των μισθών των αγροτών.
«Η Πράσινη Οικονομία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια επιβεβλημένη πρακτική για τον 21ο αιώνα ενός πλανήτη με πληθυσμό 6 δισεκατομμυρίων, που θα ανέλθουν στα 9 δισεκατομμύρια σε διάστημα μόλις 40 χρόνων», τόνισαν οι Στάινερ και Σούκντεβ.
Μπαρόζο: Στρατηγική εξόδου από την κρίση από το 2011
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ανέφερε ότι ο κόσμος «δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ στον ίδιο βαθμό που αυτό γινόταν στο παρελθόν». Σε συνέντευξή του στο ΒΒC, ο Γκάιτνερ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, αλλά και στις περικοπές δαπανών για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Οι εκτιμήσεις πάντως είναι ότι οι ηγέτες των δύο ομάδων θα παραδεχθούν ότι τα εύθραυστα δημόσια οικονομικά μπορούν να πλήξουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
«Σωστή πολιτική» ακολουθεί η Ε.Ε.
Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάνει το σωστό, λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, επισημαίνουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενόψει της συνόδου κορυφής του G8 και του G20, στον Καναδά.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη ανακοινώσει σειρά μέτρων για να μειωθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους για φέτος και τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο οι ΗΠΑ εκφράζουν αμφιβολίες για την ορθότητα της πολιτικής αυτής, προειδοποιώντας ότι με τη μείωση των δαπανών δημιουργούνται κίνδυνοι για νέα ύφεση.
Οι περικοπές έχουν στόχο «να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, διότι εάν δεν λάβουμε μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων μας, τότε θα υποφέρουμε από την αργή και χαμηλή οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Χέρμαν φον Ρομπέι.
«Αυτό που προτείνουμε στην Ευρώπη είναι η έναρξη μίας στρατηγικής εξόδου (από την κρίση) και το 2011 πρέπει να είναι αυτή η ημερομηνία», δήλωσε από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου