Το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε κατά της απαγόρευσης της χρήσης της μαντίλας πλήρους κάλυψης του προσώπου, ενώ ζήτησε από την Ελβετία την άρση απαγόρευσης για χτίσιμο μιναρέδων.
Με στόχο την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη αλλά και την παράλληλη αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών πρακτικών που χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τη θρησκεία, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) ενέκρινε σήμερα ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών και Παιδείας.
Τη σχετική έκθεση, που έχει τίτλο «Το Ισλάμ, ο Ισλαμισμός και η Ισλαμοφοβία στην Ευρώπη», εισηγήθηκε ο Δανός σοσιαλιστής Μόργκεν Γιένσεν.
Με το ψήφισμα οι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια «η έλλειψη ανοχής απέναντι στο Ισλάμ και τους μουσουλμάνους έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, με συνέπεια την αύξηση και του ``ισλαμισμού`` που αποτελεί ένα είδος πολιτικού εξτρεμισμού με τη συγκάλυψη της θρησκείας «.
Η Ολομέλεια θεωρεί ότι είναι χρέος του ΣτΕ να λειτουργήσει «ως πανευρωπαϊκό φόρουμ με στόχο τη διερεύνηση των κοινών στρατηγικών για την ενδυνάμωση της δημοκρατικής σταθερότητας έναντι του Ισλαμισμού αλλά και της Ισλαμοφοβίας».
Οι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι δεν είναι αποδεκτός ο κοινωνικός αποκλεισμός των μουσουλμάνων, συνιστούν στα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν τη διαθρησκευτική εκπαίδευση, να προσφέρουν ισλαμικές σπουδές στα ινστιτούτα ανώτατων σπουδών έρευνας στην Ευρώπη, να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ Ευρωπαίων μουσουλμάνων και των μουσουλμάνων από Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Με το ψήφισμα, γίνεται μία σαφής προσπάθεια προστασίας του γυναικείου μουσουλμανικού πληθυσμού από «πρακτικές που απειλούν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των γυναικών», όπως η «μπούρκα», το «νικάμπ» η «μαντήλα» ή ακόμα ο ακρωτηριασμός των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι απερρίφθησαν όλες οι τροπολογίες που χαρακτήριζαν ποινικό αδίκημα τις πρακτικές που επέβαλαν στις μουσουλμάνες ένα είδος «θρησκευτικής» ενδυμασίας.
Ετσι, στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι δεν μπορεί «να αφαιρείται από τη γυναίκα το δικαίωμα να φοράει ``μπούρκα``, εφόσον αποφασίζει ελεύθερα από μόνη της να καλύπτει το πρόσωπό της».
Με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Υπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών Χόρχε Σαμπάιο πρότεινε την εντατικοποίηση της συνεργασίας με το ΣτΕ για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας.
Η εκπαίδευση, η κινητοποίηση των νέων και ο διαθρησκευτικός διάλογος, είναι κατά τη γνώμη του οι βασικές στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ενώ υπογράμμισε το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι πόλεις, στην όλη διαχείριση του θέματος.
Σε παρέμβασή η βουλευτής της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις φοβίες που έχουν αναπτυχθεί απέναντι σε ό,τι «μουσουλμανικό». Οι φοβίες, τόνισε, είναι απαίσιος σύντροφος για τη δημοκρατική πρακτική στις κοινωνίες που δεν θέλουν να υπηρετήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ο δρόμος είναι μακρύς για τους μουσουλμάνους», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, που ήδη έχει αγκαλιάσει τρεις - τέσσερις γενιές μουσουλμάνων, πρέπει να δημιουργήσει καλύτερους όρους για να δεχθεί και τους νέους.
Το ΣτΕ κατά της απαγόρευσης της μαντίλας πλήρους κάλυψης
Οι βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισαν σήμερα κατά της καθολικής απαγόρευσης της χρήσης της μαντίλας πλήρους κάλυψης του προσώπου στην Ευρώπη μετά από μία συζήτηση για το Ισλάμ και την ισλαμοφοβία.
Σε ένα κείμενο που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα μέλη του Συμβουλίου συνέστησαν στα 47 μέλη του οργανισμού να «μην υιοθετήσουν μία καθολική απαγόρευση της χρήσης της μαντίλας πλήρους κάλυψης του προσώπου ή άλλων θρησκευτικών ειδών ένδυσης αλλά να προστατεύσουν την ελεύθερη επιλογή των γυναικών να φορούν ή όχι μία θρησκευτική ενδυμασία».
Επιπλέον, οι βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησαν να εξασφαλιστεί ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες θα έχουν ίσες ευκαιρίες να συμμετέχουν στο δημόσιο βίο καθώς και να στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.
«Αλλά οι νομικοί περιορισμοί που επιβάλλονται σε αυτήν την ελευθερία μπορούν να δικαιολογηθούν για λόγους ασφαλείας», προσθέτει το κείμενο.
Το κείμενο καταδικάζει επίσης έντονα τις απειλές κατά της ζωής και την ποινή του θανάτου που επιβάλλεται ενάντια σε εκείνους που επικρίνουν το Ισλάμ.
Το ΣτΕ καλεί την Ελβετία να άρει την απαγόρευση των μιναρέδων
Σε ομόφωνη ψηφοφορία του το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε σήμερα από την Ελβετία να άρει την απαγόρευση στην ανέγερση μιναρέδων στη χώρα.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτήρισε «διάκριση σε βάρος της μουσουλμανικής κοινότητας και παραβίαση της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» την απαγόρευση της ανέγερσης μιναρέδων στην Ελβετία, η οποία αποφασίστηκε έπειτα από δημοψήφισμα που έγινε στη χώρα το Νοέμβριο του 2009.
Η Ελβετία πρέπει να άρει το ταχύτερο δυνατό την απαγόρευση αυτή και πιο άμεσα να επιβάλει μορατόριουμ στην απαγόρευση, επισημαίνει το Συμβούλιο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου