Ιουνίου 24, 2010

Ψήφισμα για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε κατά της απαγόρευσης της χρήσης της μαντίλας πλήρους κάλυψης του προσώπου, ενώ ζήτησε από την Ελβετία την άρση απαγόρευσης για χτίσιμο μιναρέδων.
Με στόχο την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη αλλά και την παράλληλη αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών πρακτικών που χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τη θρησκεία, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) ενέκρινε σήμερα ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών και Παιδείας.

Τη σχετική έκθεση, που έχει τίτλο «Το Ισλάμ, ο Ισλαμισμός και η Ισλαμοφοβία στην Ευρώπη», εισηγήθηκε ο Δανός σοσιαλιστής Μόργκεν Γιένσεν.

Με το ψήφισμα οι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια «η έλλειψη ανοχής απέναντι στο Ισλάμ και τους μουσουλμάνους έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, με συνέπεια την αύξηση και του ``ισλαμισμού`` που αποτελεί ένα είδος πολιτικού εξτρεμισμού με τη συγκάλυψη της θρησκείας «.

Η Ολομέλεια θεωρεί ότι είναι χρέος του ΣτΕ να λειτουργήσει «ως πανευρωπαϊκό φόρουμ με στόχο τη διερεύνηση των κοινών στρατηγικών για την ενδυνάμωση της δημοκρατικής σταθερότητας έναντι του Ισλαμισμού αλλά και της Ισλαμοφοβίας».

Οι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι δεν είναι αποδεκτός ο κοινωνικός αποκλεισμός των μουσουλμάνων, συνιστούν στα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν τη διαθρησκευτική εκπαίδευση, να προσφέρουν ισλαμικές σπουδές στα ινστιτούτα ανώτατων σπουδών έρευνας στην Ευρώπη, να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ Ευρωπαίων μουσουλμάνων και των μουσουλμάνων από Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Με το ψήφισμα, γίνεται μία σαφής προσπάθεια προστασίας του γυναικείου μουσουλμανικού πληθυσμού από «πρακτικές που απειλούν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των γυναικών», όπως η «μπούρκα», το «νικάμπ» η «μαντήλα» ή ακόμα ο ακρωτηριασμός των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι απερρίφθησαν όλες οι τροπολογίες που χαρακτήριζαν ποινικό αδίκημα τις πρακτικές που επέβαλαν στις μουσουλμάνες ένα είδος «θρησκευτικής» ενδυμασίας.

Ετσι, στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι δεν μπορεί «να αφαιρείται από τη γυναίκα το δικαίωμα να φοράει ``μπούρκα``, εφόσον αποφασίζει ελεύθερα από μόνη της να καλύπτει το πρόσωπό της».

Με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Υπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών Χόρχε Σαμπάιο πρότεινε την εντατικοποίηση της συνεργασίας με το ΣτΕ για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας.

Η εκπαίδευση, η κινητοποίηση των νέων και ο διαθρησκευτικός διάλογος, είναι κατά τη γνώμη του οι βασικές στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ενώ υπογράμμισε το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι πόλεις, στην όλη διαχείριση του θέματος.

Σε παρέμβασή η βουλευτής της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις φοβίες που έχουν αναπτυχθεί απέναντι σε ό,τι «μουσουλμανικό». Οι φοβίες, τόνισε, είναι απαίσιος σύντροφος για τη δημοκρατική πρακτική στις κοινωνίες που δεν θέλουν να υπηρετήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο δρόμος είναι μακρύς για τους μουσουλμάνους», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, που ήδη έχει αγκαλιάσει τρεις - τέσσερις γενιές μουσουλμάνων, πρέπει να δημιουργήσει καλύτερους όρους για να δεχθεί και τους νέους.

Το ΣτΕ κατά της απαγόρευσης της μαντίλας πλήρους κάλυψης

Οι βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισαν σήμερα κατά της καθολικής απαγόρευσης της χρήσης της μαντίλας πλήρους κάλυψης του προσώπου στην Ευρώπη μετά από μία συζήτηση για το Ισλάμ και την ισλαμοφοβία.

Σε ένα κείμενο που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα μέλη του Συμβουλίου συνέστησαν στα 47 μέλη του οργανισμού να «μην υιοθετήσουν μία καθολική απαγόρευση της χρήσης της μαντίλας πλήρους κάλυψης του προσώπου ή άλλων θρησκευτικών ειδών ένδυσης αλλά να προστατεύσουν την ελεύθερη επιλογή των γυναικών να φορούν ή όχι μία θρησκευτική ενδυμασία».

Επιπλέον, οι βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησαν να εξασφαλιστεί ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες θα έχουν ίσες ευκαιρίες να συμμετέχουν στο δημόσιο βίο καθώς και να στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.

«Αλλά οι νομικοί περιορισμοί που επιβάλλονται σε αυτήν την ελευθερία μπορούν να δικαιολογηθούν για λόγους ασφαλείας», προσθέτει το κείμενο.

Το κείμενο καταδικάζει επίσης έντονα τις απειλές κατά της ζωής και την ποινή του θανάτου που επιβάλλεται ενάντια σε εκείνους που επικρίνουν το Ισλάμ.

Το ΣτΕ καλεί την Ελβετία να άρει την απαγόρευση των μιναρέδων

Σε ομόφωνη ψηφοφορία του το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε σήμερα από την Ελβετία να άρει την απαγόρευση στην ανέγερση μιναρέδων στη χώρα.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτήρισε «διάκριση σε βάρος της μουσουλμανικής κοινότητας και παραβίαση της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» την απαγόρευση της ανέγερσης μιναρέδων στην Ελβετία, η οποία αποφασίστηκε έπειτα από δημοψήφισμα που έγινε στη χώρα το Νοέμβριο του 2009.

Η Ελβετία πρέπει να άρει το ταχύτερο δυνατό την απαγόρευση αυτή και πιο άμεσα να επιβάλει μορατόριουμ στην απαγόρευση, επισημαίνει το Συμβούλιο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2 σχόλια:

 1. Μας λένε ξανά και ξανά από τους εμπειρογνώμονες και thing-tank ότι το Ισλάμ είναι η θρησκεία της ειρήνης, και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Μουσουλμάνων απλά θέλουν να ζήσουν ειρηνικά. Αν και αυτό ειναι ακαθόριστο ποσό, ο ισχυρισμός μπορεί να είναι αλήθεια, είναι εντελώς ανευ σημασιας . Είναι ενα άνευ σημασίας χνούδι, που θελει να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, και προορίζεται να μειωθεί κάπως ο εφιάλτης των φανατικών που λεηλατεί σε ολόκληρο τον κόσμο στο όνομα του Ισλάμ.


  Το γεγονός είναι ότι οι φανατικοι ηγουντε του Ισλάμ αυτή τη στιγμή στην ιστορία του κοσμου. Πρόκειται για τους φανατικούς οι οποίοι ενεργουν. Πρόκειται για τους φανατικούς των πολεμων [τζιχαντ],στο κάθε ένα από τα 50 πεδια πολέμου σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους φανατικούς οι οποίοι συστηματικά σφαζουν χριστιανικές ή φυλετικές ομάδες σε όλη την Αφρική και σταδιακά εξισλαμιζουν ολόκληρη την ήπειρο σε ενα ισλαμικο κύμα.* Πρόκειται για τους φανατικούς οι οποίοι βόμβαρδιζουν , αποκεφαλιζουν
  Ο κανόνας του φανατικού Ισλάμ αυτή τη στιγμή στην ιστορία ειναι παρον και ενεργει
  . Πρόκειται για τους φανατικούς που καταλαμβάνουν το ενα τέμενος μετά το αλλο μετα το τζαμί. Πρόκειται για τους φανατικούς που διέδωσαν ζήλο το λιθοβολισμό και απαγχονισμό των θυμάτων βιασμού και των ομοφυλόφιλων. Η σκληρή, ποσοτικά γεγονός είναι ότι η «ειρηνική πλειοψηφία» είναι η «σιωπηλή πλειοψηφία».


  Κομμουνιστική Ρωσία αποτελούνταν από Ρώσους, οι οποίοι απλώς ήθελαν να ζήσουν ειρηνικά, αλλά οι ρωσοι κομμουνιστές είχαν την ευθύνη για τη δολοφονία του περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπως. Η ειρηνική πλειοψηφία ήταν άσχετες. Τεράστιος πληθυσμός της Κίνας ήταν ειρηνικοσ επίσης, αλλά το ΚΚ τωνΚινέζων κατάφερε να σκοτώσει το εντυπωσιακό 70 εκατομμύρια άτομα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η μέση ιαπωνική ατομική πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ήταν ένας πόλεμος να πουμε σαδιστής. Ωστόσο, η Ιαπωνία δολοφονήσε και εσφαξε τον δρόμο της σε όλη την Νοτιοανατολική Ασία σε ένα όργιο της θανάτωσης, που περιελάμβανε τη συστηματική δολοφονία των 12 εκατομμυρίων κινέζων πολιτών - οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από το ξίφος, φτυάρι και ξιφολόγχη. Και ποιος μπορεί να ξεχάσει τη Ρουάντα.


  Τα Μαθήματα Ιστορίας είναι συχνά εξαιρετικά απλα και αιματηρα, ακόμη, για όλες μας τις δυνάμεις της λογικής, συχνά λείπει η πιο βασική η απλή κοινη γογικη σημείων. Φιλειρηνικόι μουσουλμάνοι έχουν γίνει άνευ σημασίας από τους φανατικούς. Φιλειρηνικόι μουσουλμάνοι έχουν γίνει άσχετοι με τη σιωπή τους. Φιλειρηνικόι μουσουλμάνοι θα γίνουν εχθρόι μας, αν δεν μιλούν, γιατί, όπως και ο φίλος μου από τη Γερμανία, θα ξυπνήσουν μια μέρα και θα διαπιστώσει ότι οι δικοι τους φανατικοι τους εξουσιαζουν, και το τέλος του κόσμου τους θα έχει αρχίσει.


  Φιλειρηνικόι Γερμανοί, Ιάπωνες, Κινέζοι, Ρώσοι, Ρουάντα, Βόσνιοι, Αφγανοί, Ιρακινοί, Παλαιστίνιοι, Σομαλοί, Νιγηριανοί, Αλγερινοί και πολλοί άλλοι, έχουν πεθάνει, επειδή η ειρηνική πλειοψηφία δεν μιλα μέχρι να είναι πολύ αργά. Όσο για μας, βλέποντας ότι όλα εξελίσσονται, πρέπει να δώσουμε προσοχή στην μόνη ομάδα που μετράει: τους φανατικούς οι οποίοι απειλούν τον τρόπο ζωής μας. *Οι κινεζοι απλα τους αγοραζουν.ΤΑΛΩΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή