http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/717-lr----
Τελικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν ήταν όσο υγιές διαφημιζόταν: βασικός άξονας του διεθνούς χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα θα είναι η λειτουργία ενός νέου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο εύσχημος τρόπος για να περιγραφεί το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αποτροπή τραπεζικών χρεοκοπιών!
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, «Τρίτη ενότητα (σ.σ.: του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας με αυστηρά μέτρα και διεθνή χρηματοδότηση) είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δημιουργία του ταμείου αφορά στη διασφάλιση της σταθερότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και συνοδεύεται από την επέκταση του σκέλους των εγγυήσεων, το οποίο υπάρχει ήδη στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού συστήματος και διαμέσου αυτού της πραγματικής οικονομίας».
Για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους (δεν ηχεί ευχάριστα στην κοινή γνώμη η ανακοίνωση νέων χρηματοδοτήσεων στις τράπεζες, όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις…), ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να ανακοινώσει περισσότερα για τη λειτουργία του… Ταμείου Αποφυγής Τραπεζικών Χρεοκοπιών, αλλά μια διαρροή εγγράφου για τη συμφωνία Ελλάδας – ΔΝΤ στο πρακτορείο Dow Jones Newswires ξεκαθάρισε περισσότερο τις λεπτομέρειες του σχεδίου σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος:
n Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε στο DJN, αναφέρει ότι «η άμεση πρόκληση για τις τράπεζες είναι να διαχειρίζονται προσεκτικά τις τρέχουσες συνθήκες στενότητας ρευστότητας.
n Ακολούθως, το έγγραφο τονίζει, ότι «στο υφιστάμενο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορεί να υποστηρίξουν ιδρύματα με πρόσκαιρα προβλήματα ρευστότητας, αλλά εφόσον δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα φερεγγυότητας». Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζεται, «Όταν παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδα, θα είναι πλήρως εγγυημένες από το Ελληνικό Δημόσιο κατά τρόπο που να είναι σύμφωνα με τις σχετικές απαιτήσεις της ΕΚΤ και ΕΕ». Αυτή η αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά το σκέλος των κρατικών εγγυήσεων δανεισμού των τραπεζών, που είχαν μείνει αναξιοποίητες από το «πακέτο» των 28 δις. ευρώ και θα διατεθούν στις τράπεζες άμεσα, ως το τέλος Ιουνίου.
n Ακολούθως, το έγγραφο φωτίζει τη λειτουργία του «ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», για το οποίο αναφέρει ότι θα διοικείται από «βασικά στελέχη που θα διορισθούν από την κυβέρνηση και το διοικητή της ΤτΕ». Το Ταμείο θα αποτελέσει «ένα νέο δίχτυ ασφάλειας», που θα τοποθετηθεί για να αντιμετωπισθούν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών –τα οποία, σημειωτέον, υποτίθεται ότι δεν… υπήρχαν, σύμφωνα με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των τελευταίων μηνών από την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες αποδεικνύεται τώρα ότι δίνονταν μόνο για να… ησυχάζουν οι καταθέτες.
n «Η βασική λειτουργία του Ταμείου θα είναι να διατηρεί την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος και, έτσι, να υποστηρίζει τη δυνατότητά του να λειτουργεί υποστηρικτικά στην ελληνική οικονομία, παρέχοντας κεφαλαιακή υποστήριξη στις τράπεζες σύμφωνα με τις ανάγκες τους», σημειώνεται στο έγγραφο και ακολούθως εξηγείται ότι: «Όποτε οι εκτιμήσεις των εποπτικών αρχών δείχνουν, ότι η κεφαλαιακή βάση μιας τράπεζας θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα επαρκή επίπεδα, οι μέτοχοι θα καλούνται να παρέχουν αμέσως πρόσθετο κεφάλαιο, ή θα λαμβάνουν κεφαλαιακή υποστήριξη – γέφυρα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Τραπεζικά στελέχη που σχολίαζαν στο “B” τα προβλεπόμενα για τη λειτουργία του νέου Ταμείου, τόνιζαν ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό θα λειτουργήσει σαν μηχανισμός κεφαλαιακής υποστήριξης όσων τραπεζών δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κεφάλαια από την αγορά και τους βασικούς μετόχους τους, αλλά με ένα τρόπο που ενδέχεται στο μέλλον να οδηγήσει στη μεταβίβαση του ελέγχου ελληνικών τραπεζών σε ξένους ομίλους.
Τούτο, διότι, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, αν το Ταμείο προσφέρει σε μια τράπεζα προσωρινή κεφαλαιακή κάλυψη, προφανώς με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, θα προβλέπεται διαδικασία μετατροπής τους σε κοινές μετοχές, μετά την παρέλευση εύλογου χρόνου. Όσες τράπεζες δεν μπορέσουν να επιστρέψουν τα κεφάλαια στο Ταμείο, αντλώντας τα από την αγορά, προφανώς θα δουν νέους μετόχους να εισέρχονται στο μετοχικό τους κεφάλαιο, αφού το Ταμείο στη συνέχεια θα προχωρά στην εκποίηση των μετοχών στην αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΔΝΤ κατέληξε σε αυτό το σχήμα χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αφού πρώτα είχε ολοκληρώσει επιτόπια διαδικασία ελέγχου στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες της χώρας, από την οποία φαίνεται ότι δεν βγήκαν ιδιαίτερα ευχάριστα συμπεράσματα. Μάλιστα, στο έγγραφο που αποκαλύφθηκε από το DJN, τονίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα βελτιώσει την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, προφανώς επειδή το σημερινό καθεστώς διαπιστώθηκε ότι εμφανίζει αρκετά «κενά».
Άλλες παράμετροι των μέτρων σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, όπως αναφέρει το ίδιο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το DJN, θα είναι η νομοθεσία για την αναδιάρθρωση των χρεών των επιχειρήσεων, που εισήγαγε το Υπουργείο Οικονομίας και είχε δεχθεί σκληρές επικρίσεις από τους τραπεζίτες, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθείται επίσης από την κ. Λ. Κατσέλη, για την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, «σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές». Έστω και καθυστερημένα, λοιπόν, οι πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΑΝ, που είχαν αντιμετωπισθεί από τους τραπεζίτες με εχθρικότητα, φαίνεται ότι δικαιώνονται τώρα από το ΔΝΤ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου