Μαΐου 17, 2010

Στρος-Καν: Να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Η μείωση των μισθών είναι ένα πολύ επώδυνο μέτρο, αλλά και ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική και να μπορεί πάλι να πουλάει τα προϊόντα της, δήλωσε χθες στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κανάλι Γιουρονιούζ» (Euronews) ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο κ. Στρος Καν επανέλαβε και χθες ότι πρόκειται για μια καθαρά ελληνική και όχι ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση και για μιαν ακόμη φορά υπογράμμισε τη βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες της.
Κατά την άποψη του κ. Στρος Καν η ανάπτυξη αποτελεί το παν στην οικονομία. Και η Ελλάδα δεν έχει ανάπτυξη διότι δεν είναι ανταγωνιστική, δηλαδή είναι πιο «ακριβή» από άλλες χώρες στα ίδια προϊόντα και τις ίδιες υπηρεσίες.
Για το λόγο αυτό οφείλουν ? στην Ελλάδα ? να μειώσουν τους μισθούς, κάτι που είναι τρομερά επώδυνο, αλλά απολύτως αναγκαίο. Και τούτο διότι είναι μοναδικός τρόπος για να μπορέσουν οι Έλληνες να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου οι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
Για πρώτη φορά έλεγαν χθες κοινοτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες ο κ. Στρος Καν αναφερόμενος στην Ελλάδα μιλάει με τόσο μεγάλη σαφήνεια για την ανάγκη μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αφού αναφέρεται συστηματικά σε υπηρεσίες και προϊόντα.
Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος για την Ισπανία και την Πορτογαλία τονίζοντας ότι αυτές οι δύο χώρες πήραν πολύ θαρραλέα μέτρα. Υποστηρίζει ακόμη την άποψη για την επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης της λειτουργίας της Ευρωζώνης.
Χρειάζεται, είπε ο ίδιος, να ολοκληρώσουν οι Ευρωπαίοι αυτό που άρχισαν με το ευρώ, να επινοήσουν δηλαδή τα αναγκαία εργαλεία που θα κάνουν βιώσιμο το ενιαίο νόμισμα σε περιόδους κρίσης.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=29431148

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου