Απριλίου 16, 2010

Χ. Θάτσι: Φταίει και η UNMIK για τη διαφθορά στο Κόσοβο

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, επέδωσε στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πρίστινα, Ρέντζο Νταβίντι, το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο για τις εμπορικές σχέσεις Κοσόβου - Ε.Ε. και επέρριψε ευθύνες στην πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) για το φαινόμενο της διαφθοράς. «Το Κόσοβο προσδοκά να λάβει επίσης τον οδικό χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος βίζας», ανέφερε ο κ. Θάτσι. «Είχα την ευκαιρία εκ μέρους της κυβέρνησης και των πολιτών του Κοσόβου να παραδώσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απαντήσεις για τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Ο κ. Θάτσι υπογράμμισε ότι το Κόσοβο φιλοδοξεί και έχει σαφές όραμα να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική οικογένεια εκπληρώνοντας όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε», ο πρωθυπουργός του Κοσόβου στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον κ. Νταβίντι δήλωσε ότι στο δικαστικό σύστημα του Κοσόβου επικρατεί η νοοτροπία της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο κ. Θάτσι είπε ότι ως πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει περισσότερα βήματα στη μάχη κατά της διαφθοράς και πρόσθεσε ότι το δικαστικό σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί με τη «νοοτροπία της UNMIK», υποστηρίζοντας ότι η αποστολή του ΟΗΕ ευθύνεται για το φαινόμενο της διαφθοράς στο Κόσοβο. «Επιτυχία στον αγώνα κατά της διαφθοράς μπορεί να επιτευχθεί, μόνο αν υπάρξει μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος», είπε ο κ. Θάτσι μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πρίστινα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για το Κόσοβο τον περασμένο χρόνο συμπέρανε ότι

«η διαφθορά παραμένει ευρέως διαδεδομένη σε πολλούς τομείς και αποτελεί ανησυχητικό παράγοντα στο Κόσοβο». Ο κ. Νταβίντι είπε ότι οι θεσμοί του Κοσόβου πρέπει και στο μέλλον να επικεντρώσουν την προσοχή στις προκλήσεις που τονίζονται στην έκθεση του 2009 και κυρίως να συνεχίσουν τη μάχη κατά της διαφθοράς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου